Hlavní obsah

Britové cvičí bojovníky proti Rusku plné motivace

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek.

Reklama

Do Británie přijíždí jako nezkušení civilisté, na Ukrajinu se vrací připraveni bojovat za svou zemi. Na několika místech v Británii probíhá intenzivní armádní výcvik ukrajinských občanů.

Článek

Čtyřiatřicetiletý Vitalij, který z důvodů bezpečnosti používá jiné jméno, pracoval jako manažer internetového obchodu. Před několika měsíci podle svých slov „seděl uvolněně ve své kanceláři a popíjel kávu“. „Ale 24. února se všechno změnilo,“ vysvětluje.

Vitalij, stejně jako mnozí další Ukrajinci, pocítil potřebu bránit svou zemi. Neměl ovšem žádné bojové zkušenosti. Využil proto slib Británie – vycvičit každých 120 dní 10 000 vojáků – a vydal se na intenzivní výcvik britské armády pro pěchotu.

On ani většina těch, kteří do Británie z Ukrajiny přijeli, nikdy nedrželi zbraň v ruce. Povoláním jsou řidiči kamionů, prodavači nebo dělníci pracující v kamenolomech. Válka rozpoutaná Ruskem je ovšem přiměla k radikální změně dosavadního života. O jejich výcviku v Británii informoval deník The Times.

„Cítím velkou zodpovědnost,“ uvedl Vitalij. „Učím se, jak bránit svou zemi a svou rodinu. Je to pro nás opravdu důležitá příležitost, jak získat potřebné dovednosti pro boj a obranu naší země,“ dodal.

Zkrácenou verzi 28týdenního kurzu britské armády pro pěchotu na celkem čtyřech základnách v zemi podstupuje momentálně 600 ukrajinských rekrutů. Stovky dalších denně přijíždějí.

Cílem těchto výcviků je připravit civilisty, kteří chtějí bránit svou zemi, během několika týdnů k boji. Mnozí vojáci, kteří jsou nasazeni v první linii od začátku války, totiž čelí značnému vyčerpání a potřebují vystřídat.

„Chtějí se učit, učit, učit, protože vědí, že půjdou do války,“ uvedl pro deník The Times seržant Dan Hayes, který se na výcviku ukrajinských civilistů v Británii podílí.

Civilisté se na základnách učí zacházení se zbraněmi, střelbě z ostrých zbraní, základním dovednostem v terénu, obraně a útoku na opevněné pozice, boji v městských oblastech, zdravotnické přípravě i zacházení s nášlapnými minami.

„Před týdnem to byli civilisté bez vojenských zkušeností. Teprve čtvrtý den a už jsou na střelnicích. Britský rekrut by za čtyři dny na střelnicích nebyl,“ uvedl brigádní generál Justin Stenhouse, který výcvik za pomoci ukrajinských poddůstojníků s nedávnými bojovými zkušenostmi vede. Podle Stenhouse je při výcviku pohání silná motivace.

Rusko si uvědomuje, že další bojeschopní Ukrajinci, kteří by nahradili rostoucí počet obětí na frontové linii, by mohli ohrozit jeho válečné úsilí. Odjezdu civilistů do Británie se proto snaží zabránit.

Šestadvacetiletý poručík Oleksij, který z bezpečnostních důvodů používá jiné jméno, uvedl, že ruské rakety minulý měsíc zasáhly základnu, kde byli ubytováni rekruti směřující do Británie.

„Na Ukrajině nám vždy hrozí riziko zasažení ruskými bombami, a když jsme se připravovali na cestu do Velké Británie, byli jsme napadeni z Ruska a Běloruska,“ řekl.

Británie minulý týden oznámila, že Ukrajině poskytne další vojenskou pomoc v hodnotě miliardy liber (29 miliard korun). Pomoc má být určena na podporu ukrajinské obrany včetně bezpilotních letounů, systémů vzdušné obrany či tisíců kusů nového vybavení pro ukrajinské vojáky.

„Britské zbraně, vybavení a výcvik transformují ukrajinskou obranu proti tomuto prudkému útoku. A my budeme i nadále bezvýhradně stát za Ukrajinci, abychom zajistili, že (ruský prezident Vladimir) Putin na Ukrajině neuspěje,“ uvedl v prohlášení britský premiér Boris Johnson.

Reklama

Doporučované