Hlavní obsah

Kauza Barnevernet: Michaláková u soudu neuspěla

Foto: Profimedia.cz

Norská sociální služba Barnevernet rozhodla o odebrání dětí Michalákovým v květnu 2011.

Reklama

aktualizováno •

Evropský soud pro lidská práva (ESLP) zveřejnil verdikt ve sporu Evy Michalákové s norskou sociální službou, která jí před více než deseti lety odebrala syny Denise a Davida. Češka u soudu neuspěla.

Článek

Podle čtvrtečního rozhodnutí bylo zakročení ze strany norské sociální služby nezbytné. Konečné rozhodnutí norských soudů, které matce zamítlo práva na styk s dětmi a zrušilo jí rodičovské povinnosti, zhodnotil evropský orgán jako „uspokojivé“. Podotkl také, že Michaláková situaci zhoršila, když na internetu zveřejnila osobní údaje spjaté s kauzou.

Norsko tak podle soudu ve Štrasburku v případu odebrání dětí manželům Michalákovým neporušilo článek 8 Evropské úmluvy o ochraně lidských práv. V tom se uvádí, že každý má právo na respektování svého soukromého a rodinného života a státní orgán nemůže do výkonu tohoto práva zasahovat kromě případů, kdy je to nezbytné a v souladu se zákonem.

„Rozhodnutí v případě Michalákových je pro nás překvapivé, protože z našeho pohledu odporuje předchozí judikatuře soudu. Jsme připraveni pokračovat k Velkému senátu a věřím, že uspějeme podobně, jako se to stalo v minulosti s první kauzou proti Barnevernu Strand Lobben. V mezidobí navíc nastaly některé nové skutečnosti, o které můžeme naše odvolání opřít,“ uvedla advokátka rodiny Dora Boková.

Boková ve svém vyjádření připomněla případ Norky Trude Strandové Lobbenové, jíž norské úřady odebraly syna krátce po narození. Případ se nakonec dostal před Velký senát štrasburského soudu, který dal matce za pravdu.

Na nový vývoj už na Twitteru reagoval například europoslanec Tomáš Zdechovský, který kauzu dlouhodobě sleduje. „Dnešní verdikt ESLP v kauze Evy Michalákové nás nepotěšil! Soud porušení Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod nekonstatoval. Soud prakticky převzal argumentaci norských právníků. (…) Právníci teď studují rozhodnutí a poté zvolí další kroky.“

Norská sociální služba Barnevernet rozhodla o odebrání synů Denise a Davida v květnu 2011 kvůli podezření vznesenému mateřskou školou, že otec Josef Michalák syny sexuálně zneužíval. Bez ohledu na to, že policejní vyšetřování podezření nepotvrdilo, zůstaly obě děti od roku 2012 v pěstounské péči ve dvou různých rodinách.

Na podzim 2015 norské úřady zbavily matku rodičovských práv, po odvolání jí soud přiznal právo na občasné kontakty s dětmi. Naposledy však Michaláková podle svého vyjádření pro ČTK některého ze synů viděla v roce 2015.

Eva a Josef Michalákovi se v Norsku usadili po svatbě v roce 2005, manžel zde již dříve žil. Syn Denis se jim narodil v roce 2005 a David v roce 2008. Všichni mají české občanství. Pár se později rozvedl a Michalák se k případu dětí na rozdíl od exmanželky vyjadřoval jen vzácně.

Evropský soud vedle případu Michalákových rozhodl také o další související kauze, v níž Norsko zažaloval slovensko-norský pár Ladických, kterým Barnevernet v roce 2015 odebral dceru Maxine. Tento pár byl na rozdíl od Michalákové úspěšný.

Norsko v tomto případu podle soudu již zmiňováný článek 8 porušilo, a manželům tak musí zaplatit 25 000 eur (zhruba 606 000 Kč) za nemajetkovou újmu a 500 eur (12 000 Kč) za náklady. ESLP shledal, že ačkoli důvody k odebrání Maxine byly dostatečné, úřady rozhodly, že dítě bude vyrůstat v pěstounské péči, aniž by zvážily alternativy.

Norská sociální služba Barnevernet je dlouhodobě kritizována některými rodiči a experty, podle nichž zachází ve své snaze ochránit děti příliš daleko a často odebírá rodičům jejich biologické potomky a dává je do pěstounské péče bez dostatečného odůvodnění. Stále větší počet případů je řešen také u Evropského soudu pro lidská práva.

Reklama

Doporučované