Hlavní obsah

Kauza Pegasus: Maďarští novináři chtějí žalovat vládu i výrobce programu

Foto: Profimedia.cz

Sídlo izraelského výrobce špionážního programu Pegasus NSO Group blízko Tel Avivu.

Reklama

Maďarská vláda zneužití špionážního softwaru Pegasus dlouhodobě popírá. Loni v listopadu nicméně přiznala, že ho od izraelského výrobce NSO Group koupila. K dispozici měl být bezpečnostním složkám.

Článek

Lidskoprávní organizace Maďarská unie občanských svobod (HCLU) oznámila, že jménem šesti klientů (Brigitty Csikászové, Dávida Dercsényiho, Dániela Németha, Szabolcse Panyia, Adriena Beauduina a posledního nejmenovaného člena) podnikne právní kroky proti izraelské firmě NSO Group, která špehovací software Pegasus vyvinula, a maďarské vládě, jež si ho od ní měla odkoupit a následně zneužít.

„Je nepřijatelné, aby se operace národních bezpečnostních služeb, které jsou prováděny tajně, staly více nástrojem útlaku než prostředkem ochrany občanů,“ uvedl za HCLU Ádám Remport. Připravované kroky podle něj zahrnují stížnosti ministrům, do jejichž kompetence spadají tajné služby, požadavek na odkrytí informací v souvislosti se sledováním a návrh k soudu, informuje britský server The Guardian.

Foto: Seznam Zprávy

Známé schopnosti špionážního nástroje Pegasus.

Jednou z možných obětí špehování se stal maďarský novinář Szabolcs Panyi z investigativního média Direkt36. Právě to se mimo jiné podílelo na odhalení v kauze Pegasus Project. Mezinárodní tým novinářů tehdy odhalil odposlouchávání novinářů, politiků a aktivistů vládami několika států světa. Panyi se stal terčem útoků několikrát, jak bylo odhaleno na základě forenzní analýzy jeho telefonu.

„Porušení mého práva na ochranu mých zdrojů je pro mě tou nejznepokojivější věcí,“ uvedl k odhalení. „Je velmi těžké pochopit skutečný cíl. Buď šli (útočníci) po mých zdrojích a chtěli vědět, na čem pracuji, nebo se na mě pokoušeli získat špínu,“ řekl. Vysvětlil také, že spíš než o osobní spravedlnost mu jde především o změnu systému autorizovaného sledování v Maďarsku.

S tím souhlasí i Remport. „Chtěli bychom, aby naši klienti získali přímý důkaz o tom, že byli sledováni a došlo ke zveřejnění dat, která o nich byla shromážděna… Pokud by bylo rozhodnuto v náš prospěch, znamenalo by to, že by se otevřela nová cesta k nápravě pro každého, kdo byl tajně sledován,“ dodává.

Právní zástupci skupiny také plánují prostřednictvím izraelského právníka Eitaye Macka zažalovat vývojáře programu, společnost NSO Group. „Od začátku měli vědět o zhoršující se situaci v Maďarsku a o tom, že zaměřování se na média je hlavní činností Orbánova režimu,“ řekl. Dodal, že technologická společnost bude mimo jiné čelit obvinění z porušování izraelských zákonů o odposleších a ochraně soukromí.

NSO Group se přesto obvinění z prodeje programu pro účely sledování „nepohodlných osob“ brání. Vyvinutý program měl podle ní sloužit pouze pro potírání kriminální a teroristické činnosti. Dosud zatím nevyvrátila ani nepotvrdila, které státy si špionážní program pořídily.

Maďarská vláda se nicméně k nákupu Pegasusu sama loni v listopadu přiznala. Zákonodárce Lajos Kosa z vládní strany Fidesz, který předsedá parlamentnímu výboru pro bezpečnost a vymáhání práva, potvrdil na uzavřeném zasedání výboru, že si Maďarsko špionážní systém pořídilo. Zdůraznil ale, že úřadům nemělo sloužit ke špehování běžných Maďarů, informoval německý server Deutsche Welle.

Nákup programu přiznal i ministr vnitra Sandor Pinter. Řekl, že bezpečnostní složky měly pravomoc Pegasus užívat pouze se svolením soudce nebo ministerstva spravedlnosti.

Reklama

Doporučované