Hlavní obsah

Kazaška: Vláda nám vypíná internet, nařízení ale vyhlašuje na sítích

Foto: Profimedia.cz

Během protestů v Almaty hoří auta i budovy.

Reklama

Nejde o žádná „spontánní setkání demonstrantů“, lidé v Kazachstánu mají s vládou problém už roky, popisuje v rozhovoru pro SZ Kazaška žijící v nepokoji zmítaném městě.

Článek

Přesně tak, jak kazašská vláda chtěla – získávat informace z první ruky ze země, kde v posledních hodinách nefungují mobilní sítě a spolehlivý internet, je ošemetné. Seznam Zprávy se na několik pokusů spojily s Kazaškou jménem Zari, která žije na okraji Almaty. Na popsání situace a nálady v zemi měla asi deset minut, než spojení vypadlo poprvé.

Jak to vypadá v ulicích?

V ulicích to vypadá přesně tak, jak znáte z videí. Tady na okraji Almaty je klid. Ale podle zpráv od těch, kteří žijí poblíž centra, se odevšad ozývají exploze, které trvaly celou noc. Byly dost silné. Nepokoje neprobíhají jenom v centru, ale na více místech. Nejde o žádné „spontánní setkání demonstrantů“, jak to podávají státní média.

Almaty je velké město, takže se lidé začali shromažďovat na různých místech a spojovat se v demonstrace. Policie byla samozřejmě ozbrojená a neváhala, jak můžete vidět i ve všech těch videích, používat těžkou techniku, ostré náboje, projektily, slzný plyn… Teď je tady opravdu tma, ale i přesto je proti lidem používají dál. Tvrdit, že protesty vznikly spontánně, je dost ošemetné. To tvrdí státem sponzorovaná média. Ty protesty totiž vůbec nejsou jen o ceně paliv.

Takže zrušení cenového stropu na LPG bylo jen poslední kapkou?

Ano, primárním důvodem mohou být rostoucí ceny, ale zase je ošemetné mluvit o „primárním“ problému.

Mohli bychom se vrátit do roku 2011, do dne, kdy jsme slavili výročí Dne nezávislosti. Tehdy dělníci začali protestovat za zvýšení platů. Ve státních médiích jste se dočetli, že bylo během demonstrace zabito 15 lidí, ve skutečnosti to ale byly stovky. Všude byly potoky krve, střílelo se do náhodných lidí na ulici.

Takže některá města v Kazachstánu skutečně mají svou historii protestů a nebojí se jich. Po několika dnech začala protestovat i další města v Kazachstánu. Zapojovaly se i staré dámy, mladí, všichni, protože všichni cítili, že je třeba řešit sociální problémy, politické problémy, účastnili se dokonce i politici. Takže tohle skutečně nemůžete nazývat spontánními protesty.

Almaty má status jižního hlavního města Kazachstánu, a ačkoli je hlavním městem Astana (oficiálně Nur-Sultan), Almaty je pro tyto protesty klíčové. Teď je v ulicích spousta policistů a je to skutečně děsivé. Děsivé je vůbec ulicemi procházet, lidé jsou zatýkáni, civilisté i aktivisté. A toto se dělo celou noc. Je to strašidelné, protože určitě víte, jak se vyostřily protesty na Ukrajině nebo v Bělorusku…

(Zde jsme rozhovor na několik hodin přerušili kvůli výpadku internetu. Zbylé otázky Zari zodpověděla stručněji a písemně)

Formulovali demonstranti nějak své požadavky?

Demonstranti v Žanaozenu mají 5 požadavků:

1. Změna režimu.

2. Lídry země a měst musí volit lidé.

3. Návrat ústavy z roku 1993.

4. Aktivisté by neměli být pronásledováni.

5. Hlavou státu by měl být člověk, který není ze systému.

Účastní se aktuálně protestů i běžní civilisté?

Aktivisté za lidská práva brání lidem chodit ven a nabádají je, aby si dávali pozor. V noci jsou nepokoje nebezpečnější a mohlo by docházet ještě k většímu násilí.

Dění v Kazachstánu sledujeme online:

Jak je to s funkčností internetu?

Internet (mobilní sítě a wifi) byl včera večer (ve středu, pozn. red.) kolem 20:00 vypnut. Prezident přitom prostřednictvím sociálních sítí vyhlásil zákaz vycházení od 5:02 do 19:01 v Almaty a od 1:30 v Mangystau na západě Kazachstánu. Zajímalo by mě, jak si představoval, že se o tom lidé tedy dozvědí… Dnes, ve čtvrtek, internet fungoval od 17:00 do 18:40 a pak se znovu vypnul.

Nejsou protesty v Kazachstánu ilegální?

Protesty jsou v Kazachstánu nezákonné, ale podle ústavy má na ně každý občan právo. Je to tedy záludná otázka, režim se neodvážil změnit ústavu tak, aby byly protesty vysloveně nezákonné.

Ono vše začalo na jaře 2019, kdy rezignoval první prezident a druhý den se po něm pojmenovalo hlavní město. Na to lidé okamžitě zareagovali, ať už řada mladých politických aktivistických skupin, nebo opozičních stran a hnutí (mnohým z nich se nepodařilo oficiálně zaregistrovat).

Po protestech na jaře 2019 začalo pronásledování politických aktivistů, možná jste slyšeli o Pegasovi (státem sponzorovaném sledování). Před několika týdny přišla některým politickým aktivistům, kteří mají iPhone, zpráva od Applu, že jsou jejich telefony zaměřeny státem sponzorovanými útočníky.

Reklama

Doporučované