Hlavní obsah

„Každá vteřina se počítá.“ V Amazonii se pátrá po britském novináři

Foto: Profimedia.cz

O Amazonii ohrožované stále rozsáhlejší těžbou dřeva i nerostů píše novinář Dom Phillips knihu. Při jednom z výjezdu za prací ale spolu se svým průvodcem beze stop zmizeli.

Reklama

Od neděle se pohřešuje britský novinář Dom Phillips, který během víkendu spolu se svým průvodcem zamířil do jednoho z nejodlehlejších koutů Amazonie. Dvojice přitom jen pár dní před cestou obdržela výhrůžky smrtí.

Článek

Dlouholetý přispěvatel prestižních deníků, jakými jsou The Guardian, The Washington Post, The New York Times nebo Financial Times, se tématu ochrany přírody v Brazílii věnuje nejméně patnáct let. Naposledy byl Dom Phillips viděn o víkendu v oblasti řeky Javari v brazilském státě Amazonas poblíž hranic s Peru.

Reportér se do oblasti, která je unikátní vysokým počtem dosud nezmapovaných domorodých kmenů, vydal s Brunem Araújo Pereirou, bývalým vládním úředníkem pověřeným ochranou brazilských domorodých kmenů. Dvojice podle deníku Guardian ještě před cestou obdržela několik výhrůžek smrtí, a to pravděpodobně ze strany těžařů dřeva a horníků, kteří o jimi zkoumané území velmi stojí.

Phillips, který se svou brazilskou manželkou žije v Salvadoru na východě země, aktuálně spolu s Pereirovou pomocí pracuje na knize o životním prostředí a dopadech těžby na amazonský deštný prales.

Rodina, přátelé ztracené dvojce i zástupci domorodých kmenů se mezitím snaží zorganizovat pátrací operaci, opakovaně si ale stěžují na nečinnost a pomalé rozhodování brazilských úřadů. Například brazilská armáda oznámila začátek pátrání až v úterý, tedy dva dny po zmizení obou mužů. A to s odůvodněním, že čekala na rozhodnutí ministerstva obrany.

Policie a členové domorodé agentury Funai mezitím strávili většinu pondělí hledáním mužů na úseku řeky poblíž města Atalaia do Norte, což je hlavní vstupní bod do regionu Javari. Dva pohřešovaní muži měli do Atalaia do Norte dorazit v neděli ráno, jenže do cíle nikdy nepřišli.

Phillips a Pereira cestou do oblasti minuli monitorovací základnu agentury Funai a v pátek večer dorazili k jezeru Jaburu, uvedla Unie domorodých organizací v údolí Javari a Observatoř pro lidská práva izolovaných a nedávno kontaktovaných domorodých národů.

Dvojice následně vyrazila na zpáteční cestu v neděli brzy ráno, zastavila se v osadě Sao Rafael, kde si Pereira naplánoval schůzku s místním vůdcem. Ten se ale nedostavil, a muži se tak rozhodli pokračovat do Atalaia do Norte, do kterého to byl asi dvouhodinová cesta.

Naposledy byla dvojice spatřena krátce poté poblíž osady Sao Gabriel, jen pár kilometrů po proudu od osady Sao Rafael. Novinář a průvodce cestovali v novém člunu se 70 litry benzínu, tedy podle zástupců domorodých komunit dostatečným množstvím na plánovanou cestu. Dvojice navíc používala satelitní komunikační zařízení, uvedly organizace.

Pátrání mezitím stále pokračuje, do pondělního večera ale nedošlo k objevení jediné stopy. Jediným posunem ve vyšetřování se zatím podle brazilského deníku O Globo stalo zatčení dvou rybářů, kteří se v oblasti pohybovali. Proč byli zadrženi, policie neuvedla.

Britská ambasáda v hlavním městě Brasília uvedla, že celý případ sleduje a aktivně spolupracuje s brazilskými úřady. Diplomaté také nabídli pomoc rodině novináře, která – spolu se zástupci domorodců – naléhá na místní úřady, aby pátrací akce zintenzivnily.

„Věděli jsme, že je to nebezpečné místo, ale Dom opravdu věřil, že je možné ho ochránit, stejně jako přírodu a živobytí původních obyvatel,“ uvedla ve videu zveřejněném v pondělí novinářova sestra Sian Phillipsová. „Opravdu se o něj bojíme a naléháme na brazilské úřady, aby udělaly vše pro to, aby prohledaly cesty, po kterých šel. Pokud někdo může pomoci navýšit zdroje pro vyhledávání, bylo by to skvělé, protože čas je rozhodující,“ dodala Phillipsová.

„Naše rodiny jsou zoufalé. Odpovězte na naléhavost okamžiku naléhavými opatřeními. Když jsem učinila tuto výzvu, byli nezvěstní více než třicet hodin a v lese se počítá každá vteřina, každá vteřina by mohla být rozdílem mezi životem a smrtí,“ vzkázala úřadům novinářova manželka Alessandra Sampaiová.

„Jediné, co mohu udělat, je modlit se, aby Dom a Bruno byli v pořádku a nemohli pokračovat ve své cestě kvůli nějakému mechanickému problému a aby to všechno skončilo jen jako další příběh v jejich životech,“ dodala Samapiová. „Chci, abyste věděli, že Dom Phillips, můj manžel, miluje Brazílii a miluje Amazonii. Mohl si vybrat žít kdekoli na světě, ale vybral si toto místo,“ řekla také jeho žena.

„Potřebujeme okamžitou pátrací misi. Potřebujeme policii, potřebujeme armádu, potřebujeme hasiče, potřebujeme síly civilní obrany. Nesmíme ztrácet čas,“ uvedl Beto Marubo, který je prominentním domorodý vůdcem v regionu, kde se dvojice ztratila.

Podle údajů brazilského Národního ústavu pro výzkum vesmíru (INPE) přišel v lednu a v únoru prales o zhruba 630 kilometrů čtverečních své plochy, což je přibližně třikrát více než před rokem.

Vývoj velice znepokojuje ekology, kteří upozorňují, že kvůli dešťům se odlesňování na začátku roku drží spíše na nízkých hodnotách, uvedla agentura EFE. Velmi ničivý byl především leden, kdy se plocha vymýceného pralesa meziročně zčtyřnásobila.

Za odlesňování často mohou nelegální podnikatelské aktivity, například zemědělství či těžba nerostů. Podle údajů INPE od srpna 2020 do července 2021 prales přišel o více než 13 tisíc kilometrů čtverečních své plochy, což je nejvíce za posledních 15 let.

Reklama

Související témata:

Doporučované