Hlavní obsah

Kde je Nancy? Manžel americké političky skončil po útoku v nemocnici

Foto: Profimedia.cz

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a její manžel Paul Pelosi v roce 2019.

Reklama

Po pátečním násilném útoku skončil v kalifornské nemocnici manžel šéfky americké Sněmovny reprezentantů. Cílem útočníka, který na internetu šířil nejrůznější konspirační teorie, přitom měla být sama Nancy Pelosiová.

Článek

Pozornost nejen amerických médií se od pátku zaměřuje na dění v kalifornském San Franciscu, kde byl v brzkých ranních hodinách napaden dvaaosmdesátiletý manžel předsedkyně Sněmovny reprezentantů. Paul Pelosi byl po útoku hospitalizován s frakturou lebky a následně podstoupil úspěšnou operaci.

Sanfranciská policie uvedla, že napadený stihl zavolat na tísňovou linku, neoznámil ale přímo, co se v domě děje. Na základě toho, co dispečerka slyšela, však na místo zamířili policisté. Po příjezdu jednotka našla dospělého muže, který útočil na Pelosiho a přetahoval se s ním o kladivo. Než policisté útočníka zpacifikovali, způsobil staršímu muži vážná zranění.

Podle sanfranciské policie nešlo o náhodný čin, a i když přesný motiv stále není znám, útok na manžela Nancy Pelosiové byl spáchán jako úmyslný. Pelosi navíc nemusel být útočníkův původní cíl, podle dostupných informací totiž muž hledal právě šéfku americké Sněmovny a byl odhodlán na ni v domě počkat.

„Kde je Nancy?“ vykřikl údajně muž po prvotní konfrontaci s Pelosim.

„Nešlo o náhodný čin. Byl to úmysl,“ sdělil později šéf sanfranciské policie William Scott na tiskové konferenci k vyšetřování. „Tohle je špatně. Naši zvolení představitelé jsou tu od toho, aby vykonávali činnost jménem svých měst, okresů, států a tohoto národa. Jejich rodiny se neupsaly k tomu, aby jim bylo ubližováno.“

Megaloman fandící konspiracím

Úřady jako podezřelého identifikovaly dvaačtyřicetiletého Davida DePapeho, na kterého by v pondělí mělo být vzneseno několik obvinění z trestného činu a již v úterý by mohl být obžalován. Během útoku muž utrpěl drobná zranění, a ještě tentýž den tak byl i on převezen do nemocnice. Další podrobnosti o jeho stavu však zatím zveřejněny nebyly.

Médiím se již nicméně daří skládat obrázek toho, co je vlastně útočník zač. Na Facebooku měl například sdílet konspirační teorie o vakcínách proti covidu-19, o prezidentských volbách v roce 2020, které byly podle příznivců Donalda Trumpa zfalšované, nebo také o útoku na Kapitol z 6. ledna minulého roku. Podle známých byly jeho příspěvky navíc „plné hněvu“.

Televize CNN mluvila také s příbuznými útočníka, podle kterých se DePape před několika lety rodině odcizil a neudržoval s ní kontakt. Lidé, kteří muže pocházejícího z Kanady poznali až během jeho působení v Kalifornii, ho zase popisují jako podivínskou a velmi plachou osobu.

Mohlo by vás zajímat

Za méně než dva týdny proběhnou ve Spojených státech všeobecné volby, jejichž hlavním tématem je inflace a ekonomika. Pokud se k moci dostanou republikáni, zbylé dva roky Bidenova období budou pro demokraty bolestivé.

„Říkal, že si ani nemůže dojít založit účet v bance, protože se bojí mluvit s pokladníkem,“ uvedla pro americký web Linda Schneiderová, která se s DePapem seznámila zhruba před osmi lety a které se měl muž svěřit, že se potýká s tvrdými drogami, ale snaží se začít nový život.

Schneiderová tak měla s DePapem nejdříve dobré vztahy, později od něj však obdržela znepokojivé e-maily, v nichž měl znít jako megaloman a zdál se jí zcela mimo realitu. V ten moment proto s mužem přestala komunikovat, jelikož jí situace připadala nebezpečná.

Rostoucí nebezpečí

Na útok již reagovali američtí politici v čele s tamním prezidentem Joem Bidenem, který proběhlé násilí odsoudil a vyzval veřejnost k respektování soukromí rodiny. Předseda demokratické většiny v Senátu Chuck Schumer pak útok na Pelosiovou a jejího manžela označil za „podlý čin“.

Útok rezonoval napříč celým politickým spektrem a svou podporu manželskému páru vyjádřili také republikánští zástupci. Například předseda republikánské menšiny v Senátu Mitch McConnell popřál Pelosimu brzké uzdravení a nechal se slyšet, že je násilným útokem zděšen a znechucen.

Vlna násilí vůči politikům se podle údajů policie amerického Kapitolu přitom neustále stupňuje, což dokládá i fakt, že od roku 2017 se každoročně zvyšuje počet případů vyhrožování členům Kongresu. Za první tři měsíce tohoto roku policisté zdokumentovali více než 1800 incidentů.

Jen dům Pelosiových byl v posledních letech dějištěm několika protestů. Během pandemie před ním protestovali kadeřníci poté, co se na internetu objevilo video, jak si Pelosiová nechává upravit účes v době, kdy kadeřnictví musela mít zavřeno, a před nedávnou cestou političky na Tchaj-wan pak před objekt zamířili i členové čínské komunity.

Mohlo by vás zajímat

V Bílém domě v srpnu zesílilo diplomatické mrzení. Pelosiová se tehdy stala nejvyšší americkou představitelkou, která za posledních 25 let navštívila Tchaj-wan, a podpořila tak svou pozici ostré čínské kritičky, kterou si drží již léta.

Kapitolská policie plánuje provést modernizaci zabezpečení v domech zákonodárců, udržet v bezpečí více než čtyři stovky jedinců i jejich rodiny, je ale úkol obtížný. Členové Kongresu často cestují, a domovů tak za tímto účelem mají hned několik. Samotný útok na Pelosiho je jasným příkladem celé problematiky - předsedkyně se v době útoku totiž nacházela ve Washingtonu, a sanfranciský dům tak neměl žádnou policejní ochranku.

Ve Spojených státech se navíc blíží všeobecné volby, které se odehrají začátkem listopadu a kvůli kterým v zemi vrcholí politické napětí. Americká vláda tak z toho důvodu varuje před zvýšenou hrozbou násilného extremismu vůči samotným kandidátům i volebním pracovníkům.

Reklama

Doporučované