Hlavní obsah

Kdo má zavraždit Zelenského? Žoldáci napojení na „Putinova kuchaře“

Foto: Photographer RM, Shutterstock.com

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj má být hlavním cílem Vagnerovy skupiny.

Reklama

Tučný bonus za hlavu Volodymyra Zelenského. Má jej dle samotných žoldáků slíbená nechvalně známá Vagnerova armáda. Skupina napojena na Putinovy nejbližší prý momentálně jen čeká na rozkaz z Kremlu.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Nepozorovaně zneškodnit pozičního nepřítele ✓

Otrávit nepohodlné ✓

Zanechat na rohožce vzkaz v podobě části zvířecího těla ✓

Přijmout zadání zavraždit prezidenta sousedního státu ✓

Pro žoldáky žádný problém.

Podle zdrojů The Times se aktuálně v okolí Kyjeva na příkaz Kremlu pohybuje více než 400 ruských žoldáků finančně motivovaných dostatečně na to, aby zavraždili ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a členy jeho kabinetu.

Vagnerova skupina, někdy psána též jako Wagnerova, je soukromou „armádou“ zřízenou jedním z nejbližších spojenců Vladimira Putina.

Podle serveru Atlantic „Vagnerova skupina funguje jako nedeklarovaná pobočka ruské armády. Během vojenských operací pracují žoldáci po boku běžných ruských sil a jsou vyznamenáni ruskými vojenskými medailemi osobně Vladimirem Putinem.“

Ruští žoldáci se kvůli „misi Zelenskyj“ před pěti týdny vrátili z Afriky. K ukrajinské vládě se informace o jejich plánech dostaly v sobotu ráno a o několik hodin později Kyjev vyhlásil 36hodinový „tvrdý“ zákaz vycházení, aby mělo město šanci zbavit se ruských diverzantů. Civilisté dostali varování, že v případě porušení zákazu by mohli být zacílení jako agenti Kremlu a hrozila by jim „likvidace“.

Zdroj úzce spojený s aktivitami skupiny dle britského serveru The Times potvrdil, že v lednu na Ukrajinu dorazilo 2000 až 4000 žoldáků. Někteří byli nasazeni do separatistických oblastí Doněck a Luhansk. Dalších 400 se z Běloruska vydalo do ukrajinského hlavního města.

Podle zadání, které měli dostat, chce Putin vytvořit dojem, že se se Zelenským má vyjednávat. Měl je však ujistit, že k žádné dohodě nedojde a jde jen o kouřovou clonu, uvedl pro The Times zdroj blízký vysoce postaveným členům Vagnerovy skupiny.

V pondělí okolo sedmé ráno našeho času už byla ukrajinská delegace na území Běloruska, kde má jednat s ruskými zástupci, uvedl portál Nexta. Zelenskyj však ohledně jednání s Moskvou zůstává skeptický.

Žoldáci podle The Times jen čekají na signál z Kremlu. Za zabíjení plánované v průběhu příštích dnů mají slíbené tučné bonusy. Kromě ukrajinského prezidenta je na seznamu dalších 23 lidí včetně premiéra, členů kabinetu a dvou bývalých šampionů v boxu, kteří se připojili k obraně Ukrajiny – starosty Kyjeva Vitalije Klička a jeho bratra Wladimira.

Žoldáci se chlubí tím, že přesně vědí, kde se prezident a jeho kolegové v Kyjevě nacházejí, a zřejmě je dokážou prostřednictvím svých mobilních telefonů sledovat.

Po invazi, kterou Moskva spustila minulý týden, Zelenskyj během promluvy k národu sdělil, že po něm pátrají ruské speciální jednotky a je pro ně „cíl č. 1“. Když mu však Spojené státy nabídly azyl, vzkázal: „Potřebuji munici, ne odvoz.“

Vagnerovci také měli připravovat půdu pro invazi, pomáhat s naváděním ruské kolony do Kyjeva a s plány na fyzickou likvidaci ukrajinské vlády.

Podle článku 359 ruského trestního zákoníku jsou soukromé vojenské společnosti v Rusku nezákonné. Najímání, výcvik, financování nebo jiná materiální podpora žoldáka, stejně jako vykonávání práce a využívání žoldáků v ozbrojených konfliktech nebo vojenských akcích, se trestá odnětím svobody. I tak se ale Vagnerovci měli v letech 2014–2015 angažovat v separatisty kontrolovaném Donbasu a koncem roku 2015 v Sýrii.

Inspirace? Richard Wagner i Adolf Hitler

Soukromá vojenská skupina je úzce spojována s Putinovými projekty po celém světě. Vlastní ji Jevgenij Prigožin, oligarcha známý jako Putinův kuchař.

Uskupení nese název podle vůdce Dmitrije Utkina, který používá krycí jméno Wagner. Sám se inspiroval jménem německého skladatele Richarda Wagnera, jehož dílo obdivoval také Adolf Hitler.

Často se v médiích a na sociálních sítích objevuje fotografie Utkinova tetování – hákový kříž na ramenou. Ruský investigativní server Fontanka označuje Utkina za příznivce nacistů.

Utkin a další žoldáci jsou také známí jako „rodnoveři“, což je novopohanská „slovanská“ víra založená na rasistické ideologii, která zahrnuje symboly a rétoriku blízké nacismu a bolševismu. Tento typ pohanství propagovala KGB v 90. letech.

Vyjádření českého Sněmu pohanských obcí

Rodnověří je pohanská víra oficiálně uznaná mnoha státy Evropy. Nesouvisí ani s nacismem, ani rasismem, natož s jakoukoliv činností KGB. Samozřejmě, že jako komunita nemůžeme zaručit, že nikdo z pohanů není neonacistou. Stejně jako to nemohou zaručit křesťané, muslimové a jiná světová vyznání. Pokud uvidíte zneužití klasických pohanských symbolů (jako třeba svastika, vlčí kříž, jakékoliv runy, atd.) jedná se o nepřijatelné znásilnění našich tradičních hodnot ideologií, která nemá v pohanství co pohledávat. Ti, co praktikují jakékoliv polyteistické vyznání Vám jistě potvrdí, že s takovými individui se slušný pohan nebaví. Natož aby jejich jednání jakkoliv schvaloval či podporoval. Pohanství je pohanství, neonacismus je neonacismus.

Utkin se narodil v roce 1970. Vychovávala ho jen matka, která se s ním už v raném dětství přestěhovala na Ukrajinu. Bojoval ve válce v Čečensku, do roku 2013 sloužil jako velitel oddělení speciálních sil ruské vojenské rozvědky.

Síla Vagnerovců spočívá i v tom, že je těžké je vystopovat. „Mohou se objevit ze stínů, udělat velmi násilné věci, a pak zase zmizet, aniž by bylo zřejmé, kdo za to může,“ řekl pro The Times generál Sir Richard Barrons. Tím, že nejsou přímo napojeni na ruskou vládu, je tak lze věrohodně zapřít.

Mise Donbas

První ruští žoldáci byli dle petrohradského investigativního webu Fontanka.ru vysíláni do Sýrie, a to v rámci notoricky známé organizace Slovanský sbor. V roce 2013 vyslyšelo 267 mužů poslání střežit ropná zařízení. Brzy je ale zastihla občanská válka a utrpěli těžké ztráty. Když se přeživší v říjnu 2013 vrátili do Moskvy, byli jejich vůdci zatčeni a odsouzeni ke třem letům vězení za nezákonnou žoldáckou činnost.

Role žoldáků se však mezi ruskými úřady zjevně ujala. V roce 2014, když Moskva anektovala ukrajinský Krym a rozdmýchávala separatistickou válku na východní Ukrajině, začal tehdejší důstojník sovětské a ruské armády Dmitrij Utkin formovat polovojenské jednotky pro boj na ukrajinském Donbasu. Bok po boku tak údajně bojovali žoldáci, vojenští veteráni, ultranacionalisté a separatisté podporovaní Ruskem.

Ukrajina 2014 byla první akcí, kde si Vagnerova armáda získala pozornost.

V článku se mimo jiné dočtete i ruskou verzi o krizi na východě Ukrajiny:

„Vagner je krutý chlap,“ řekl jeden z velitelů Vagnerovy armády RFE/RL. „Ale není blázen.“

Podle Radio Free Europe mezi Vagnerovci existuje pravidlo, že zajetí znamená jistotou smrti umučením. „Máme specialisty, kteří odstraňují oči,“ uvedl jeden z členů o působení skupiny v Sýrii. „Vezme se lžíce a dloube kolem očí nahoru a dolů, dokud se oční bulvy jen houpají.“

Putinův kuchař

Jméno Jevgenije Prigožina, gastronomického magnáta s úzkými vazbami na Kreml, je jednou z „položek“ amerického sankčního seznamu za vměšování do voleb. Prigožin je spojován nejen s Vagnerovci či továrnou ruských „internetových trollů“, ale také s řadou neobjasněných kriminálních příběhů.

Novináři z Novaja Gazeta například vypátrali muže, který na příkaz Prigožina vykonával „špinavou práci“.

Valerij Amelčenko přiznal, že se podílel na otravě manžela Ljubov Sobolové, právničky Nadačního fondu proti korupci (FBK) založeného Alexejem Navalným.

Její muž Sergej Mokhov, antropolog a vydavatel časopisu Archeologie ruské smrti, se na podzim roku 2016 vracel domů, když mu „vousatý muž s kyticí“ vrazil injekci do stehna. Mokhov se začal zmítat v křečích a ztratil vědomí. Podle lékařů Mokhov dostal injekci psychotropního léku nebo neuroleptika, ale kvůli rychlému rozpadu látky to nebylo možné určit přesně. Poznamenali však, že při nekontrolovaném použití takové látky je možná smrt udušením.

Sobolová a Navalnyj později spekulovali, že útok možná souvisel s jejich vyšetřováním nezákonných obchodních jednání Jevgenije Prigožina. Média ovládaná Prigožinem propagovala teorie, že Mokhovova otrava byla zinscenována.

Valerij Amelčenko novinářům řekl také o úkolu zavraždit protiputinovského blogera v Pskově, zmlátit blogera v Soči za sdílení Putinovy karikatury, zinscenovat autonehodu v Petrohradě, při které se najatý bezdomovec vrhl pod auto podnikatele, který měl s Prigožinem spor o nemovitost; zavraždit vybrané osoby v Luhansku; a cestu do Sýrie 12. února 2017 s úkolem otestovat různé chemikálie na příslušnících ISIS a dalších militantech zajatých syrskou armádou.

Podle RFL pak „neznámé osoby nechaly v redakci Novaja Gazeta koš s useknutou beraní hlavou a červenými karafiáty“ s poznámkou pro šéfredaktora a novináře pracujícího na článku s Amelčenkem.

V den publikování textu mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov popřel, že by šlo o ověřené informace.

Během zhoršování vztahů mezi Ruskem a Spojenými státy velitelé Vagnerovců vytušili, že poptávka po jejich službách bude jen růst. Jsou přesvědčení, že nejde o Sýrii, Libyi, Súdán či Ukrajinu. Pouze o „válku mezi Ruskou federací a Spojenými státy“.

„Pokud budeme muset bojovat s Amerikou, vyhrajeme,“ řekl pro média jeden ze členů. „Oni nevědí, jak bojovat. Jak řekl Putin, můžete vynaleznout všemožné druhy zbraní, ale nemůžete vynalézt lidi jako my. Naši lidé vědí, jak se obětovat.“

Reklama

Doporučované