Hlavní obsah

Kilimandžáro je připojené k internetu. Má zlákat turisty se sociálními sítěmi

Foto: Profimedia.cz

Horský masiv Kilimandžáro, dosahuje výšky 5 895 metrů nad mořem. Jedná se zároveň o nejvyšší bod na celém africkém kontinentu.

Reklama

Nejvyšší africkou horu nově pokrývá síť vysokorychlostního internetu. Tanzanská vláda si slibuje, že každý, kdo se rozhodne na horu vystoupat, se tak například bude moci připojit na sociální sítě a sdílet dojmy se zbytkem světa.

Článek

„Turisté teď mohou komunikovat po celém světě z vrcholku hory… Zvýší se také bezpečnost horolezců a nosičů (při výkonu práce),“ řekl při spuštění služby tamní ministr pro informatiku Nape Nnauye. Celý proces označil za historický. Projekt podle něj populární turistickou destinaci v zemi zviditelní a přiláká více turistů.

Státní komunikační služby (Tanzania Telecommunications Company Limited – TTCL) spustily službu v úterý. Internetové pokrytí tak zatím dosahuje výšky 3 720 metrů nad mořem, na úroveň kempu Horombo Huts, kde turisté na cestě na vrchol nocují. Připojit se k internetu z vrcholu bude podle Nnauyeho možné do konce letošního roku.

Fotogalerie: Sucho mění naši planetu

Kvůli nízkým srážkám se průtoky hlavních evropských řek v posledních týdnech výrazně snížily a vody v tocích se oteplují. Podobné potíže hlásí i z dalších kontinentů.

Kilimandžáro je pro Tanzanii klíčovým turistickým lákadlem a zdrojem příjmů. Každý rok přijede horu zdolat ze strany Tanzanie i sousední Keni kolem 35 tisíc turistů, informuje britský server The Guardian.

Vláda za instalaci internetového systému podle serveru The East African vynaložila 6,3 milionu dolarů.

V souvislosti s ikonickou africkou horou má tamní vláda i další plány. V roce 2021 schválila výstavbu lanovky na jižní straně svahu. Ta povede do výšky necelých čtyř tisíc metrů nad mořem. Rozhodnutí vyvolalo pozdvižení především mezi horolezci, expedičními společnostmi a ekology.

Reklama

Doporučované