Hlavní obsah

Kim je hubenější než kdy dřív. Armáda ho má „bránit vlastními životy“

Foto: Profimedia.cz

Severokorejci vzdávají hold zesnulému bývalému vůdci Kim Čong-ilovi.

Reklama

Severokorejská armáda se má stát „neproniknutelnou pevností a neprůstřelnou zdí oddaně chránící Kima vlastními životy“, uvedla ve čtvrtek místní média. Evropská média si všímají, že je vůdce KLDR štíhlejší než kdy dřív.

Článek

Severní Korea vyzvala svých zhruba 1,2 milionu vojáků, aby se sjednotili za vůdcem Kim Čong-unem a bránili ho vlastními životy. Informovala o tom agentura AP. Výzva zazněla u příležitosti oslav desátého výročí nástupu Kim Čong-una k moci, což bylo spojeno s převzetím funkce vrchního velitele severokorejské armády.

KLDR nyní pořádá klíčovou několikadenní politickou konferenci. Předpokládá se, že na ní činitelé budou probírat, jak se vypořádat s problémy, které přinesla pandemie, a s patovou situací, do níž se dostala diplomacie se Spojenými státy.

V dlouhém úvodníku hlavní severokorejský list Rodong Sinmun napsal, že se musejí severokorejští vojenští velitelé a vojáci stát „neproniknutelnou pevností a neprůstřelnou zdí oddaně chránící Kima vlastními životy“. List také vyzývá k vybudování modernější a vyspělejší armády, která poslouží jako „spolehlivý strážce našeho státu a lidu“.

Severní Korea už v minulých týdnech zveřejnila několik podobných propagandistických výzev, podle nichž se má lid v těchto nelehkých časech sjednotit pod Kimovým vedením. Někteří analytici uvádějí, že se Kim nyní potýká s nejtěžšími okamžiky své desetileté vlády, a to kvůli pandemii, sankcím OSN a vlastním chybám při vedení státního hospodářství.

Kim v pondělí zahájil plenární zasedání ústředního výboru vládnoucí Korejské strany práce (KSP), jehož cílem je vyhodnotit minulé projekty a stanovit strategie pro následující rok. O konkrétních bodech jednání zatím severokorejské státní sdělovací prostředky neinformovaly, uvedly jen, že Kim stanovil strategii rozvoje venkova a že účastníci zasedání jednali o rozpočtu a další agendě na příští rok.

Kimovy nejslavnější momenty:

+10

Britské médium Daily Mail vyzdvihlo fakt, že na nově zveřejněných fotografiích vypadá dříve obtloustlý Kim Čong-un štíhlejší a upravenější než kdy dřív. Vládní úřady uvádějí, že Kim jí méně „pro dobro země“.

Dříve se v souvislosti s výrazným hubnutím spekulovalo o jeho zdravotním stavu, severokorejské agentury však trvají na tom, že je jejich vůdce v pořádku. Státní televize zmínila, že Kimův „vyhublý“ stav „láme srdce místních lidí“, a to i přesto, že mnozí z 25 milionů obyvatel Severní Koreje bojují s hladem a systémovým útlakem.

Foto: Profimedia.cz

Nově zveřejněná fotografie Kim Čong-una.

Tři generace rodiny Kimů vládnou Severní Koreji od roku 1948. Po smrti Kim Čong-ila otěže pevně převzal jeho syn a nástupce, Kim Čong-un. Nejvyšší velitel Korejské lidové armády je první a nejvyšší funkce, kterou dostal po smrti svého otce v roce 2011.

Náhlý nástup Kim Čong-una do čela nepředvídatelného, ​​jaderně vyzbrojeného národa 17. prosince 2011 příliš nevypovídal o tom, jakým způsobem a jak dlouho bude zemi vládnout. Někteří analytici mladému muži předpovídali brzký politický konec – Kim si před nástupem nestihl získat náklonnost vnitřního kruhu vládnoucí Korejské strany práce a generálů milionové armády. Jiní věřili, že státní mašinerie Kima kvůli nezkušenosti pozře a země se propadne do bezprecedentní nejistoty.

Pouhé dva dny po Kimově jmenování Victor Cha, bývalý ředitel pro asijské záležitosti Bílého domu, napsal: „Ať se režim rozpadne v příštích několika týdnech, nebo v průběhu několika měsíců, nebude schopen po předčasné smrti svého vůdce Kim Čong-ila držet pohromadě.“

Nyní Kim, který zahajuje druhé desetiletí u moci, stojí v čele země poškozené mezinárodními sankcemi, přírodními katastrofami a pandemií covidu-19. Zejména s příchodem koronaviru na sebe Severní Korea upletla bič v podobě dobrovolného neprodyšného lockdownu, kterým si přihoršila víc než kteroukoliv mezinárodní sankcí.

Přesto všechno jsou předpovědi o kolapsu země stejně mimo, jak byly před deseti lety – navzdory současným potížím jen málo vnějších analytiků zpochybňuje Kimovu moc. Současný vůdce zastává řadu dalších významných funkcí, jako je generální tajemník Dělnické strany a předseda komise pro státní záležitosti.

Připomeňte si milníky Kimovy vlády:

Reklama

Doporučované