Hlavní obsah

Kimova dcera vedle armádních špiček. Jaký vzkaz vysílá nová fotografie?

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na oslavě u příležitosti 75. výročí založení Korejské lidové armády se svou manželkou Ri Sol-Ju a dcerou, 8. února 2023.

Reklama

Severokorejský vůdce Kim Čong-un ukázal při příležitosti oslav armády svou dceru. Experti se shodují, že tím lídr KLDR potvrdil spekulace o své možné nástupkyni.

Článek

Teprve nedávno se severokorejský vůdce Kim Čong-un na veřejnosti poprvé objevil se svou dcerou. Výstup pak analytici považovali za náznak, že je o nástupci v pokrevní linii lídrů země postaráno.

Spekulace podle médií nyní potvrzují také nejnovější snímky, na kterých je mladá dívka k vidění spolu s řadou severokorejských armádních špiček. Kimova dcera, která se pravděpodobně jmenuje Kim Ču-e, sedí na fotografiích uprostřed. Tedy na místě, které většinou zaujímá sám lídr KLDR.

„Prezentace dcery v médiích představuje ‚aktivní snahu‘ Pchjongjangu o její zviditelnění,“ podotkl pro list The Washington Post Čong Seong-čchang, odborník na severokorejské vedení ze Sedžongova institutu u Soulu. „Vzhledem k tomuto vývoji již není pochyb, že Kim Ču-e byla vybrána jako nástupce Kim Čong-una,“ řekl.

Fotografie zveřejněné státní Korejskou ústřední tiskovou agenturou vznikly na oslavě v předvečer 75. výročí založení Korejské lidové armády. „V zemi, kde má Kimova rodina a armáda velkou moc, vysílá přítomnost dívky na tak významné události jasný signál,“ poznamenal pro CNN Leif-Eric Easley, profesor na univerzitě Ewha v Soulu.

Analýza situace v KLDR

Situace v KLDR je nejhorší od velkých hladomorů v polovině 90. let. Režim Kim Čong-una vsadil na taktiku odvracení pozornosti od domácích problémů vytvářením vnější krize. V posledních dnech proto odpálil desítky raket.

Kimův režim sice pořádal podobné oslavy pro vojáky i v minulosti, ale na snímcích z úterní akce bylo k vidění mnohem honosnější prostředí, než jaké bývá běžně, popsala CNN.

Fotografie taktéž podtrhují význam armády pro udržení legitimity Kimovy rodiny, vysvětlil Post. O nástupnictví Kim Čong-una jeho otec zřejmě armádu informoval, už když bylo současnému lídrovi osm let.

„Okázalým zapojením své manželky a dcery Kim chce, aby pozorovatelé doma i v zahraničí vnímali jeho rodinnou dynastii a severokorejskou armádu jako úzce propojené,“ popsal Easley.

Kim dceru poprvé ukázal při raketovém testu

Že by mohla být dívka příští vůdkyní KLDR, naznačil Kim již při listopadovém zkušebním odpálení mezikontinentální balistické rakety. Na snímcích z akce svou dceru držel za ruku, zatímco sledovali start z vyhlídkové plošiny.

Severokorejská státní média později ten samý měsíc zveřejnila článek s fotografiemi Kima a jeho dcery, kdy ji vůdce označil za své „nejmilovanější“ dítě, uvedl Čong.

Historie vlády dynastie Kimů sahá až do roku 1948, kdy se po druhé světové válce dostal k moci Kim Ir-sen. Přijetí nástupkyně by podle Čonga nicméně nemuselo proběhnout hladce.

Více k tématu

Severokorejský vůdce Kim Čong-un poprvé veřejnosti ukázal svou dceru, čímž potvrdil dlouho kolující zvěsti o její existenci. Dle expertů tak dal najevo, že je jeho nástupnictví po pokrevní linii zajištěno.

„Ačkoliv je Severokorejcům neustále vštěpováno, že rodina Kimů je součástí vzácné pokrevní linie, není jasné, jak bude na ženu ve svém čele reagovat silně patriarchální systém,“ vysvětlil.

O soukromí severokorejského lídra je toho, podobně jako o situaci v zemi, známo jen málo. Dlouho dokonce tajil i existenci své manželky Ri Sol-ču.

Kim Čong-un má podle odborníků nejspíše tři děti, Ču-e by nicméně měla být nejstarší. Dívce je nyní nejspíše mezi 10 a 11 lety, do začátku politické kariéry má tak ještě daleko. Nic podle CNN navíc nenasvědčuje tomu, že by měl vládu nad KLDR Kim předat v blízké době.

Reklama

Doporučované