Hlavní obsah

Vagnerovci zveřejnili brutální popravu „zrádce“. Teď tvrdí, že vraždila CIA

Bez komentáře: Poslední slova popraveného vojáka. Redakce video přikládá jako ilustraci k textu, samotnou popravu kvůli brutalitě záběrů nezveřejníme.Video: telegram/vchkogpu

 

Reklama

aktualizováno •

Video zachycuje otřesné praktiky žoldácké skupiny. Její zakladatel a blízký Putinův souputník Jevgenij Prigožin k násilí vzkázal, že by se záznam měl jmenovat „Pes si zasloužil psí smrt“. Později se od vraždy distancoval.

Článek

15. listopadu, 10:40: Do textu jsme doplnili čerstvé prohlášení Jevgenije Prigožina a článek aktualizovali. (Pozn. red.)

Na Telegramu a dalších sociálních sítích začalo v pondělí kolovat video, které ukazuje popravu vojáka ruské žoldácké skupiny Vagner. Jde o Evgenije Nužina, který byl zajat a následně zřejmě vyměněn spolu s dalšími Rusy za ukrajinské vojáky.

Na záběrech kanálu, který je spojován právě s Vagnerovou armádou, leží Nužin na zemi s hlavou přilepenou páskou k betonové zídce (video je extrémně drastické, proto ho nezveřejňujeme celé - pozn. red.). Před popravou mluví do kamery o tom, jak změnil strany, aby „bojoval proti Rusům“.

K Ukrajincům se údajně přidal 4. září. Následně popisuje, že byl 11. října unesen v Kyjevě, ztratil vědomí a probudil se ve sklepě, ve kterém měly být záběry pořízeny. „Řekli mi, že mě budou soudit,“ dodává Nužin. Poté ho jiný muž udeří několikrát bouracím kladivem do hlavy a do krku.

Příspěvek se jmenuje „Kladivo pomsty“. „Zrádce dostal tradiční pradávný vagnerovský trest,“ stojí v záznamu.

Jak se Nužin dostal zpátky do rukou Rusů, není jasné. Podle zveřejněných informací se tak stalo při výměně zajatců, přestože on sám ve videu říká, že byl unesen.

Kladivo k zabíjení vězňů používá Vagnerova skupina často. Na sociálních sítích se v minulosti objevilo video, kde žoldnéři stejným způsobem zabili v Sýrii člověka, usekli mu hlavu a spálili.

Vagnerova skupina

  • Vagnerova skupina byla poprvé vyslána do akce v roce 2014 během anexe Krymu. Rusko konstantně popírá, že má jakékoliv vazby na tuto organizaci, avšak mnohá vyšetřování ukázala opak.
  • Jedná se o žoldáckou polovojenskou organizaci, která čítá asi pět tisíc vojáků, jak píše BBC. Její zakladatel Dmitrij Utkin, řečený Vagner, byl známým sympatizantem nacistické ideologie.
  • Militantní skupina se účastnila ruských vojenských operací na Krymu, v Africe, v Sýrii, v Mali a také na Ukrajině. Skupina čelí mimo jiné obviněním ze strany OSN z násilí páchaného na civilistech v Mali. Aktuálně se prošetřují její aktivity na Ukrajině, přičítá se jí např. masakr civilistů v Buče.

Popravený muž v září poskytl rozhovor ukrajinským novinářům, v němž uvedl, že si odpykával trest za vraždu a z vězení se připojil k vagnerovcům. Následně změnil strany a rozhodl se bojovat proti Rusku. V rozhovoru také mluvil o krutém zacházení v žoldnéřské armádě. Podle něj jsou za chyby vojáci „vynulováni“, tedy zabiti.

Rusko to řešit nebude

Podle ruskojazyčné verze britské stanice BBC se po zveřejnění rozhovoru začal Nužinův syn Ilja zajímat o to, co se stalo s jeho otcem.

„Když jsem viděl to video, okamžitě jsem zavolal na ministerstvo obrany. Tam mi řekli: ‚Nemáme nic společného s vagnerovci, to nejsou naše problémy.‘ Doporučili nám, abychom se obrátili na Červený kříž ,“ řekl Ilja Nužin.

Následně se informace o svém otci prý marně snažil získat také od ruského komisaře pro lidská práva nebo v trestanecké kolonii, kde byl původně uvězněn.

Zakladatel a šéf Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin v reakci na zveřejněné video vzkázal, že by se záznam měl jmenovat „Pes si zasloužil psí smrt“.

„Je to velkolepé režisérské dílo, na které se dívá se zatajeným dechem. Doufám, že při natáčení netrpělo žádné zvíře,“ napsal prostřednictvím své mluvčí.

Později se Prigožin od vraždy distancoval. Nechal zveřejnit písemný podnět, kterým se obrátil na ruského generálního prokurátora Igora Krasnova, aby nechal prošetřit okolnosti Nužinovy násilné smrti. Podle šéfa Vagnerovy skupiny se na únosu, výslechu a popravě podílela CIA, nebo jiná zpravodajská služba zemí NATO.

Více o Jevgeniji Prigožinovi

Temný ruský oligarcha Jevgenij Prigožin nedávno vystoupil ze stínu. Přiznal se k založení soukromé armády a veřejně zkritizoval vedení operace na Ukrajině.

K popravě Nužina se vyjádřil i tiskový mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „To není naše věc,“ uvedl podle ruských médií.

Ochránci lidských práv podle Rádia Svoboda vyzvali ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby objasnil, jak se Rus, který se vzdal Ukrajincům, mohl ocitnout v ruských rukou.

Válka na Ukrajině

Rusko 24. února napadlo Ukrajinu pod záminkou „speciální vojenské operace“, jak celou invazi nazval prezident Putin. Vojenské boje stále trvají. Rusko jde vstříc svým cílům a Ukrajina se odmítá vzdát. Aktuální informace o situaci na Ukrajině sledujte zde.

Reklama

Doporučované