Hlavní obsah

Klimatičtí aktivisté se přilepili k Botticelliho obrazu

Foto: Profimedia.cz

Obraz Primavera (Jaro) italského malíře Sandra Botticelliho (ilustrační snímek).

Reklama

Členové skupiny Ultima Generazione (Poslední generace) se rozhodli připoutat ke sklu rámu slavného obrazu Primavera italského malíře Sandra Botticelliho. K poškození uměleckého díla nedošlo.

Článek

Italští ekologičtí aktivisté se v pátek v galerii Uffizi ve Florencii přilepili na sklo, které chrání obraz Primavera malíře Sandra Botticelliho. Muzeum uvedlo, že díky sklu, které bylo před několika lety preventivně instalováno, dílo zůstalo nepoškozené.

Lidé ze skupiny klimatických aktivistů Ultima Generazione (Poslední generace) uvedli, že tento protest je prvním z „nové sezony akcí“ zaměřených na muzea. Podle webu The Guardian se zdá, že se inspirovali aktivisty z organizace Just Stop Oil ve Velké Británii, kteří nedávno uskutečnili podobnou protestní kampaň v uměleckých galeriích.

Dva demonstranti předtím s pomocí třetího přilepili dlaně na výstavu v galerii Uffizi a rozvinuli transparent s nápisem „Ultima Generazione No Gas No Carbone (Poslední generace, žádný plyn, žádné uhlí)“. Lepidlo bylo ze skla bezpečně odstraněno, poznamenal web Times of Israel.

Jednoho muže a dvě ženy, kteří si do galerie vstupenky zaplatili, odvedla podle italské tiskové agentury Ansa policie. Trojice byla převezena na policejní stanici ve Florencii. Italská média uvedla, že aktivisté dostali oficiální příkaz nevstupovat do turisticky oblíbeného města po dobu tří let. Podle italských médií je to podobná strategie, jaká se často uplatňuje vůči agresivním fotbalovým fanouškům.

Na obraze nevznikla žádná škoda, uvedla italská tisková agentura Ansa. Botticelliho 650 let stará Primavera (což italsky znamená Jaro) je jedním z nejslavnějších obrazů na světě. Na internetových stránkách galerie Uffizi je obraz popisován jako „oslava lásky, míru a prosperity“. Obraz z konce 15. století patří spolu s dalším mistrovským dílem florentského umělce „Zrození Venuše“ k nejznámějším uměleckým dílům, která jsou v muzeu k vidění.

„Je možné dnes spatřit tak krásné jaro jako toto? Požáry, potravinové krize a sucho to stále více ztěžují. Rozhodli jsme se využít umění k tomu, abychom bili na poplach: Směřujeme k sociálnímu a ekologickému klimatickému kolapsu,“ uvedli autoři protestu v prohlášení.

Skupina uvedla, že se radila s odborníky na restaurování umění, aby našla způsob, jak se k obrazu přilepit, aniž by ho poškodila. „Stejně jako bráníme naše umělecké dědictví, měli bychom se věnovat péči a ochraně planety, kterou sdílíme se zbytkem světa,“ uvádí se v prohlášení na internetových stránkách skupiny.

Akce skupiny Ultima Generazione probíhají v Itálii od prosince, kdy se uskutečnila první série blokád silnic v okolí italského hlavního města Říma.

Ultima Generazione je jednou z řady aktivistických skupin, které vznikly po celé Evropě a v Kanadě a Austrálii a inspirovaly se taktikou organizace Insulate Britain, jejíž protesty blokováním silnic v Londýně a jihovýchodní Anglii způsobily masivní narušení dopravy a podnítily celonárodní diskuzi o klimatických změnách.

Stejně jako Insulate Britain a Just Stop Oil získává Ultima Generazione finanční prostředky z amerického fondu Climate Emergency Fund, napsal web The Guardian.

Reklama

Související témata:
Sandro Botticelli

Doporučované