Hlavní obsah

Koncentrační tábory i sterilizace. Rusko zastrašuje odpůrce války

Foto: Profimedia.cz

Moskva se chystá na oslavy výročí konce druhé světové války. Stíhačky a bombardéry ve středu trénovaly formaci písmena Z.

Reklama

Nebudeme s vámi mít slitování, vzkazuje Rusům, kteří jsou proti válce na Ukrajině, pohlavár ruského filmu a velký příznivec Putinovy politiky.

Článek

Nad Moskvou se ve středu proletěly bombardéry a stíhačky ve formaci písmena Z, které je symbolem podpory invaze na Ukrajinu. Vojenská přehlídka na Rudém náměstí při příležitosti oslav konce druhé světové války se blíží a přípravy vrcholí.

U nácviků manévrů na přehlídku ale snahy Kremlu nekončí. Před slavnostním dnem, který by podle západních představitelů mohl být dnem, kdy ruský prezident Vladimir Putin oficiálně vyhlásí válku, se snaží rozprášit poslední zbytky protiválečného disentu.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu už Rusko opustily stovky odpůrců prezidenta Vladimira Putina a jeho politiky. Ty, co v zemi zůstali, se teď Kreml snaží odstrašit tak přísnými postihy, jako jsou koncentrační tábory nebo sterilizace.

„Ti, kteří jsou proti písmenu ‚Z‘, musí pochopit, že s nimi nikdo nebude mít slitování,“ vzkázal odpůrcům režimu prominentní ruský režisér a velký příznivec Putina Karen Shakhnazarov. „Je to myšleno vážně. V tomto případě se jedná o koncentrační tábory a převýchovu. Sterilizace!“ dodal.

Devětašedesátiletý režisér Shakhnazarov je generálním ředitelem ruských státních filmových studií Mosfilm. V roce 2014 podepsal dopis, ve kterém se otevřeně zastával Putinových kroků na Krymu. Na stranu ruského prezidenta se postavil i teď, když v pořadu televizní stanice Rossiya 1 odpůrcům války slíbil tvrdé tresty.

Shakhnazarov později reagoval s tím, že jeho výroky byly vytrženy z kontextu. Podle deníku The Times ovšem nevysvětlil, jakým způsobem.

Ostrá rétorika vůči odpůrcům války je vlastní i samotnému prezidentu Putinovi. Ten nedávno označil opoziční představitele za „spodinu“ a za „zrádce“ a řekl, že Rusko se od nich brzy „očistí“.

Kreml stále pokračuje v zatýkání lidí, kteří protestují proti válce. V neděli byly zatčeny desítky dalších novinářů, aktivistů a demonstrantů. Podle nezávislého monitorovacího webu OVD-Info policie zadržela po sedmi lidech v Moskvě a Petrohradě, šest lidí v sibiřském Novosibirsku a dalších šest v uralském Čeljabinsku. Od začátku války se jedná o více než 15 tisíc lidí.

Klid nemají ani rodiny těch, kteří se rozhodli před hrozbou postihů emigrovat. Příslušníci bezpečnostní služby FSB prohledávají jejich domy a vyslýchají je. Požadují po nich, aby své příbuzné přiměli k návratu. Těm přitom často v Rusku hrozí dlouholeté tresty odnětí svobody.

Reklama

Doporučované