Hlavní obsah

„Rudokožci“ museli zmizet. Fotbalový tým má po 87 letech jméno, které nedráždí

Foto: Profimedia.cz

Barvy zůstávájí, název se mění. Washingtonský klub amerického fotbalu nově ponese název Commanders.

Reklama

Po 18 měsících spekulací a boje na hřišti bez tradičního označení zná washingtonský klub amerického fotbalu své nové jméno. Ponese název Commanders (Velitelé). Proti starému jménu Redskins opakovaně protestovali původní obyvatelé.

Článek

„Je to jméno, které má váhu a význam odpovídající 90 let staré značce,“ řekl při oznámení nového názvu prezident klubu Jason Wright. „Je to něco, co široce rezonovalo mezi našimi fanoušky a je to něco, o čem si myslíme, že ztělesňuje hodnotu služby a vůdcovství, které definují tuto komunitu,“ dodal Wright.

Ačkoli se jméno klubu mění, barvy zůstávají tradiční, tedy vínová a zlatá. Novému logu aktuálně vévodí velké „W“ a na nových dresech pozorní fanoušci objeví prvky z vlajky Washingtonu DC. Klub stále nemá nového maskota a hymnu, to je podle Wrighta úkol, se kterým mohou pomoci fanoušci.

Wright oznámil nový název po boku bývalého rozehrávače Washingtonu Douga Williamse. „To jméno se mi líbí, má to zvuk,“ pochvaloval si Williams.

Středeční oznámení ukončilo měsíce spekulací fanoušků i sportovních novinářů. Na sociálních sítích ale u některých podporovatelů klubu zavládlo mírné zklamání, podle stanice NRP byl favoritem název „Red Wolves“ (Rudí Vlci), který ale klub už dříve odmítl. Podle Wrighta byl důvodem fakt, že „ochrannou známku na název Wolves, bez kterého by klub nemohl fungovat, už drží jiné týmy“.

V červenci 2021 Wright také odmítl název Warriors (Válečníci) s odůvodněním, že „příliš souvisí s indiánským tématem“.

Tým upustil od svého minulého názvu Washington Redskins, tedy „Rudokožci“, v červenci 2020 po letech nátlaku, aby se přejmenoval kvůli rasistickým konotacím vůči původním Američanům, uvádí NPR. Název Redskins klub nesl 87 let.

Loni v srpnu pak klub zakázal svým fanouškům fandit na domácím stadionu v oblečení „inspirovaném Indiány“ včetně pokrývek hlavy i barev na obličej. Nové pokyny vedení klubu oznámilo před začátkem sezony Národní fotbalové ligy (NFL) 2021.

Majitel klubu Dan Snyder dlouho odmítal požadavky aktivistů a zástupců původního obyvatelstva na změnu názvu. „Nikdy nezměníme jméno,“ řekl Snyder stanici USA Today v roce 2013. „Je to naprosto jednoduché. Nikdy, klidně to můžete natisknout na čepice,“ dodal Snyder.

Jenže o sedm let později tlak na změnu názvu týmu zesílil po vraždě George Floyda a celonárodním pobouření ohledně rasové a sociální nespravedlnosti vůči osobám s jinou barvou pleti.

Diskutovanějším tématem než změna názvu ale bylo v uplynulých měsících především vyšetřování, které se zabývalo případy sexuálního obtěžování, šikany nebo zastrašování zaměstnankyň klubu nebo roztleskávaček, na které upozornil deník The Washington Post v roce 2020. NFL klub potrestala pokutou ve výši 10 milionů dolarů (přes 210 milionů korun).

Reklama

Související témata:

Doporučované