Hlavní obsah

Kontroly na hranicích zahájí i Rakousko. Po vzoru Česka

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Nelegální migrace roste, od čtvrtka se obnoví kontroly na hranicích se Slovenskem.

Reklama

aktualizováno •

Rakousko od čtvrtka zahájí kontroly na hranicích se Slovenskem. Ve středu o tom informoval mluvčí rakouského ministerstva vnitra.

Článek

Jde o reakci na krok České republiky, která v pondělí ohlásila dočasné kontroly na hranicích se Slovenskem kvůli nelegální migraci.

Rakouský ministr vnitra Gerhard Karner zavedení kontrol zdůvodnil reakcí na možné alternativní cesty pro pašeráky lidí, kteří by tak obcházeli české kontroly. „Musíme reagovat, než zareagují převaděči,“ řekl Karner.

Kontroly, které zavádí Rakousko, mají rovněž platit od půlnoci se středy na čtvrtek a trvat minimálně deset dní, uvedla agentura APA.

Česká vláda rozhodla o zavedení hraničních kontrol se Slovenskem v pondělí, v první fázi mají trvat deset dní. Podle ní jde o způsob, jak bojovat s nelegální migrací.

Kontroly na hranicích

Ministerstvo vnitra od čtvrtka kvůli migrační vlně zpřísní kontroly na hranicích se Slovenskem. Dotknou se všech cestujících, ve vlacích i v přístavištích. Přijdou kolony i zdržení.

Od začátku června do začátku minulého týdne zajistila policie v Česku téměř 9500 migrantů, za celý loňský rok jich bylo 1330.

Drtivá většina migrantů má podle českého Ministerstva vnitra syrský původ, nepřichází ale přímo ze Sýrie, nýbrž z Turecka. Jde podle něj o celoevropský problém, do Rakouska například přicházejí tisíce lidí denně, přičemž je cílovou zemí, ne jen tranzitní.

Reklama

Související témata:

Doporučované