Hlavní obsah

Korea opustila přísný režim a omikron nastoupil. Země hlásí půl milionu případů za den

Foto: Shutterstock.com

Snímek je ilustrační.

Reklama

Jižní Korea se potýká s vlnou silně nakažlivé varianty omikron. V úterý v zemi přibylo přes 490 tisíc nově nakažených.

Článek

Počet lidí, kteří se v Koreji nakazili koronavirem, přesáhl hranici 10 milionů, což odpovídá skoro pětině obyvatel této asijské země. Zdravotníci se potýkají s rostoucími počty pacientů v těžkém stavu, mnoho práce mají také krematoria a pohřební ústavy, píše agentura Reuters.

Korejská agentura pro kontrolu a prevenci nemocí (KDCA) informovala, že za úterý v zemi přibylo 490 881 nově nakažených, což je druhý nejvyšší počet od začátku pandemie covidu-19. Celkový počet infikovaných k dnešku vzrostl na 10,427 milionu.

V Koreji se rozšířila silně nakažlivá varianta koronaviru omikron v situaci, kdy země do značné míry upustila od svého dříve velice důsledného systému trasování a karantén. Zmírnila také pravidla pro dodržování odstupu.

V zemi s asi 51,7 milionu obyvatel je jich proti covidu-19 naočkovaných 87 procent, 63 procent dostalo i posilující dávku.

V Koreji za poslední den zemřelo 291 nemocných s koronavirem, celková smrtelná bilance se tak zvýšila na 13 432. V pátek zemřelo 429 lidí, což bylo nejvíce během jediného dne. Reuters uvádí, že se kvůli tomu zvýšila poptávka po pohřebních službách.

Vláda se obrátila na 60 krematorií, aby prodloužila provozní dobu a navýšila kapacitu. Úřady připouštějí, že i tak existují rozdíly mezi jednotlivými regiony, dlouho se na pohřeb čeká třeba v hustě obydlené oblasti Soulu.

Počty pacientů v kritickém stavu se v posledních dvou týdnech pohybují nad hranicí jednoho tisíce, ale zástupci ministerstva zdravotnictví upozorňují, že začátkem dubna by jich mohl být i  dvojnásobek. Obsazených je asi 64 procent lůžek intenzivní péče, před dvěma týdny to bylo 59 procent.

Reklama

Doporučované