Hlavní obsah

Děti Harryho a Meghan získaly královské tituly

Foto: Profimedia.cz

Snímek vévody a vévodkyně ze Sussexu se synem Archiem z roku 2019. Malý princ se narodil 6. května 2019.

Reklama

Oficiální stránky královské rodiny poprvé titulují syna a dceru vévody a vévodkyně ze Sussexu jako prince a princeznu. Dosud tříletý Archie a roční Lilibet tituly nepoužívali s ohledem na přání rodičů, aby vyrůstali v ústraní.

Článek

Britská královská rodina má „nového“ prince a princeznu. Webové stránky Buckinghamského paláce tak od čtvrtka titulují děti prince Harryho a jeho manželky Meghan. Nově tedy u šesté příčky linie nástupnictví stojí „princ Archie ze Sussexu“ a u sedmé „princezna Lilibet ze Sussexu“.

Dosud palác děti s ohledem na přání rodičů tituloval „pouze“ jako pana a slečnu.

Až do smrti královny Alžběty II. to odpovídalo pravidlům pro titulaturu, která v roce 1917 nastavil král Jiří V. Ta pravnoučatům panovníka automaticky nepřiznávala postavení prince a princezny. Po nástupu Karla III. na trůn ale Archie a Lilibet toto právo získali, byť na stránkách královské rodiny se to neprojevilo.

Tituly na webu paláce se změnily den po oznámení Lilibetina křtu. Křest už minulý týden provedl John Harvey Taylor, losangeleský biskup Episkopální církve USA, která spadá pod svaz anglikánských církví. Rodina totiž žije od roku 2020, kdy se Harry a Meghan vzdali plnění královských povinností, v Kalifornii.

Právě v prohlášení o křtu vévoda a vévodkyně o své dceři vůbec poprvé mluvili jako o princezně. Podle informací deníku The Times o tom předem informovali krále a ten s tím souhlasil.

Princ Harry a trauma z dětství

Zpověď vévody ze Sussexu vyvolala vlnu kritiky, podle které již překročil povolenou hranici. Vzedmula se však i vlna soucitu vzhledem k traumatu, které vedlo jeho životní kroky.

Stejně tak Harry a Meghan věděli o chystané změně titulů v linii nástupnictví na královském webu. „Tituly dětí jsou jejich nezadatelným právem od té doby, co se jejich dědeček stal panovníkem,“ citovala BBC z prohlášení mluvčího Harryho a Meghan.

Časopis People píše, že král Karel III., královna-choť Camilla i princ William s manželkou Catherine dostali na Lilibetin křest pozvánky, ale do Kalifornie nedorazili. Magazín píše asi o dvacítce hostů, byla mezi nimi i Meghanina matka Doria Raglandová.

Lilibetiným kmotrem se stal herec Tyler Perry, jméno kmotry není známé.

Vztahy mezi Harrym a Meghan a zbytkem královské rodiny jsou v poslední době napjaté kvůli princovým memoárům a dokumentu, ve kterém pár zveřejnil detaily ze života Windsorů (psali jsme například zde). Dvojice přesto dostala pozvánku na nadcházející korunovaci krále Karla III., ale zatím se nerozhodla, jestli do Londýna přijede (více zde).

Reklama

Doporučované