Hlavní obsah

Princ Harry prozradil intimní detaily ze života královské rodiny

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry ve své knize popisuje, jak byl fyzicky napaden svým starším bratrem Williamem, i okolnosti ztráty svého panictví.

Reklama

I když měla vyjít až 10. ledna, novinářům se kniha prince Harryho dostala do rukou již o několik dní dříve. Seznam Zprávy připravily výběr zatím nejzajímavějších momentů, o které se vévoda ze Sussexu s veřejností podělil.

Článek

Od ztráty své matky přes ztrátu panictví až po ztrátu důvěry ve vlastní rodinu. Princ Harry ve své dlouho očekávané autobiografii Spare nešetřil detaily a čtenářům na téměř 500 stránkách poodkrývá zákulisí svého života.

Navazuje tak na sérii rozhovorů o britské královské rodině, které spolu s manželkou Meghan poskytli poté, co se v roce 2020 vzdali královských povinností a usadili se za oceánem.

Zkušenosti páru s životem uvnitř monarchie nebyly vždy pozitivní a velkou roli v dnes „pocuchaných“ vztazích sehrála média, obzvláště britský bulvár. O podrobnosti se dvojice již podělila například v rozhovoru s Oprah Winfrey nebo v dokumentu z dílny Netflixu. Harryho memoáry nyní přináší další kousky skládačky i detaily z „jiných soudků“.

1. Neber si Camillu, tati

Téměř osm let poté, co v jednom z pařížských tunelů zemřela princezna Diana, matka prince Harryho a Williama, se jejich otec, dnes král Karel III., znovu oženil. Jeho vyvolenou byla v té době již rozvedená Camilla Parker-Bowlesová, se kterou Karel udržoval poměr i během svého prvního manželství a která se nyní stala jeho královnou chotí.

Podle memoárů princ Harry i jeho starší bratr William otce žádali, aby si Camillu nebral, slíbili, že ji do rodiny přijmou i bez svatby. Karel však na jejich žádost nereagoval a k svatbě v roce 2005 nakonec došlo. Vévoda ve své knize vzpomíná i na to, jak přemýšlel, jestli se k němu Camilla nebude chovat jako zlé macechy v pohádkách.

V souvislosti s nevlastní matkou ale Harry zmiňuje i to, jak s Williamem tušili, že ve vztahu jejich rodičů je „jiná žena“. „Když se toto podezření potvrdilo, cítil obrovskou vinu, že nic neudělal, že nic neřekl,“ napsal vévoda o svém bratrovi.

2. Zkušenosti s drogami

Že si princ Harry prožil bouřlivé dospívání, neuniklo téměř nikomu. V memoárech teď vévoda odhalil i to, že má zkušenosti s užíváním drog. Ke kokainu se měl dostat poprvé v 17 letech a také při několika dalších příležitostech. Pod vlivem látky se prý však necítil šťastný jako jiní, ale alespoň se cítil „jinak“.

„Byl jsem sedmnáctiletý kluk připravený vyzkoušet cokoli, co by změnilo předem zavedené pořádky,“ přiblížil Harry v knize své dřívější uvažování. Vzpomínal i na to, jak během svého studia na internátní škole Eton College kouřil na záchodě marihuanu, zatímco jeho ochranka hlídkovala zvenčí.

Cizí pak Harrymu nejsou ani účinky takzvaných houbiček. Vyzkoušel je prý v roce 2016 v Kalifornii a jedním z důsledků bylo, že viděl, jak odpadkovému koši v koupelně roste hlava. Princ se však přiznal i k experimentům s jinými psychedelickými látkami.

3. William jako milovaný bratr i úhlavní nepřítel

Britskému listu The Guardian se kopii memoárů podařilo získat o něco dříve než ostatním, proto už ve středu večer informoval o údajném fyzickém napadení, kterého se na Harrym měl dopustit jeho bratr. Důvodem potyčky byly podle Harryho Williamovy poznámky na adresu Meghan, kterou označil za „těžko zvládnutelnou“ a „neomalenou“.

Podrobnosti o potyčce mezi bratry

„Chytil mě za límec, roztrhl mi náhrdelník a srazil mě na podlahu,“ popsal incident s Williamem princ Harry.

Nejen tímto odhalením Harry potvrdil, co naznačil už dříve a i ti méně důvtipní pozorovatelé královské rodiny si toho sami všimli – jeho vztah s bratrem byl v posledních letech vystaven velkému napětí a dvojice, která si byla dříve blízká, se rozdělila.

O Williamovi vévoda v knize mluví jako o milovaném bratrovi, zároveň ho ale označuje i za svého „arcinepřítele“.

4. Vzpomínka na smrt královny Alžběty

Kromě dávné minulosti se Harry vrací také k událostem, které se odehrály teprve nedávno. Když se jeho babičce Alžbětě II. přitížilo, volal mu otec, aby se stejně jako ostatní za tehdejší královnou vypravil na její skotské sídlo Balmoral, kde trávila léto. Karel mu však oznámil i to, aby s sebou nebral manželku.

Královna Alžběta zemřela 8. září minulého roku a podle knihy se princ o její smrti dozvěděl s přistáním letadla. Neinformoval ho však nikdo z královské rodiny, nýbrž média. „Podíval jsem se na web BBC. Moje babička zemřela. Můj otec byl král,“ vzpomíná na zářijový den Harry.

5. Prolévání krve v Afghánistánu

Další z oblastí, které se Harry ve svých pamětech věnuje, je jeho působení coby pilota vrtulníku v Afghánistánu v letech 2012–2013. V těchto vzpomínkách princ odhalil, že může za smrt 25 bojovníků Tálibánu, které však vnímal jen jako „šachové figurky odstraněné ze šachovnice“ a jako „záporáky, kteří byli eliminování dříve, než mohli zabít klaďase“.

Harry jako terč?

Princ Harry ve své nové autobiografii píše, že během své vojenské služby v Afghánistánu zabil 25 bojovníků Tálibánu. Britské deníky varují, že tím ze sebe mohl udělat cíl teroristů.

Jak ovšem varuje třeba britský deník The Times, Harry tímto přiznáním zvýšil riziko, že se na něj zaměří teroristé. Radikální islamisté, kteří v minulosti útočili ve Velké Británii, své činy totiž obhajovali právě zapojením britských jednotek do války v Afghánistánu. Není proto obvyklé, aby bývalí vojáci podobné informace prozrazovali.

6. „Žiješ život, který pro tebe chtěla“

Vévoda ve svých veřejných vystoupeních často vzpomíná na zesnulou matku Dianu a v jeho autobiografii tomu není jinak. Popisuje v ní například, jak ho smutek nad její smrtí dovedl až k tomu, že vyhledal pomoc ženy, která tvrdila, že je schopná s ní navázat spojení. Diana mu prý skrze médium vzkázala, že žije život, který pro něj chtěla.

Diana zemřela v roce 1997, když se v Paříži snažila utéct před novináři. Harrymu bylo tehdy 12 let a tvrdí, že v rodině se mu nedostalo dostatečné podpory či odborné pomoci, nemohl si dovolit veřejně truchlit a otec ho prý tehdy ani neobjal.

Británie po Dianě

Od smrti princezny Diany letos uplynulo 25 let a britská královská rodina prošla řadou změn. Naučila se pracovat s veřejným míněním? A jak moc ji poškozují skandály jejích členů?

Trauma ze ztráty matky Harryho očividně pronásleduje doteď. Štvanice, které Dianu podrobila média, a její důsledky byly navíc prý jeden z hnacích motorů, proč královský život nakonec opustil.

7. Prověření Dianiny smrti

Aby se vyrovnal se smutkem ze ztráty, nechal se princ také svézt pařížským tunelem, který se stal jeho matce osudným. Doufal prý, že se tím v něm uzavře „desetiletí neutuchající bolesti“, ale účinek byl opačný.

Ani jednoho ze synů, které po sobě Diana nechala, prý také nepřesvědčil oficiální popis nehody. Harry ho nyní v knize označil za „urážku“, která přinesla jen samé otázky, nikoliv odpovědi.

Jakou částku Harry obdrží za napsání knihy?

Ačkoliv nebyla oficiálně potvrzena jakákoliv částka, vydavatelství Penguin Random House podle BBC princovi mělo za knihu Spare vyplatit zálohu ve výši 20 milionů dolarů, tedy více než 457 milionů korun.

Další částka by na Harryho účet mohla putovat coby podíl z prodeje, nakladatelství Penguin Random House nicméně informovalo, že část výtěžku z knihy dostane charita.

Vzhledem k mnoha otazníkům se tak Harry s Williamem dohodli, že „vydají prohlášení a společně požádají o obnovení vyšetřování“. Odpovědné osoby v Buckinghamském paláci je však od tohoto kroku „odradily“.

8. Za kostým nacisty mohli William s Kate

Když se na Halloween v roce 2005 objevil princ na veřejnosti v kostýmu nacisty, nejen v médiích se strhl poprask. V memoárech se Harry vrací i k této kontroverzní události a snaží se objasnit, jak se celá věc seběhla. Hlavní vinu připisuje svému bratrovi a jeho tehdejší přítelkyni Kate, kterou si William později vzal.

Harry se na ně prý obrátil, aby mu pomohli vybrat mezi uniformou pilota a nacistickým oblekem. „Zavolal jsem Willovi a Kate a zeptal se jich, co si o tom myslí. Nacistická uniforma, řekli. Půjčil jsem si ji tak spolu se směšným knírkem a vrátil se domů,“ vzpomíná princ s tím, že dvojice se kostýmu bouřlivě smála, což byl i jeho cíl.

Dokument Harry & Meghan

Šestidílný dokument o vévodovi a vévodkyni ze Sussexu platforma Netflix zveřejnila v prosinci. První polovina série nepřinesla třaskavá odhalení či nové drby, ve druhé se ale diváci dozvídají více třeba o propojení monarchie a médií.

Web Page Six připomněl, že Williamův souhlas s kostýmem již dříve odhalil Robert Lacey, královský historik, který událost podrobně popsal v knize Battle of Brothers z roku 2020. Odborník ji tehdy popsal jako zlomový bod ve vztahu bratrů, protože Harry si měl začít více uvědomovat, jak by mohl být využit k tomu, aby chránil svého bratra před negativním tiskem.

9. Ponižující ztráta panictví

Princ během vyprávění zabrousil i do velmi osobních vod, a to například v pasáži, kde odhalil okolnosti svého prvního pohlavního styku. K tomu mělo dojít v jeho 17 letech a šlo o „ponižující zážitek“, který proběhl na poli za hospodou. Starší žena, která měla ráda koně, s ním prý „zacházela jako s mladým hřebcem“.

10. Mezi Kate a Meghan opravdu vládlo napětí

Napětí mezi Meghan a Kate se v tisku již dříve rozebíralo hojně. Harryho paměti však nyní potvrzují, že před svatbou mezi nimi opravdu došlo k několika roztržkám. Kate si například spletla časy některých zkoušek na svatbu, což Meghan okomentovala tím, že má takzvaný baby brain, což odkazovalo na skutečnost, že Kate nedávno porodila prince Louise, a není tak zcela ve své kůži.

Zareaguje královská rodina?

Kensingtonský i Buckinghamský palác se k memoárům prince Harryho prozatím odmítly vyjádřit, což je taktika, kterou zvolily i po vydání dokumentu streamovací služby Netflix Harry & Meghan. Princova kniha je však mnohem rozsáhlejší a údernější, což by mohlo vyžadovat reakci.

Jak navíc upozorňuje Sean Coughlan, královský korespondent BBC, dopady Harryho tvrzení by se mohly nepříjemně projevit na blížící se korunovaci Karla III.

Kate měla později dát jasně najevo, že se jí tento komentář nelíbí, za což se jí Meghan omluvila. „Promiň, že jsem mluvila o tvých hormonech. Takhle prostě mluvím se svými kamarádkami,“ sdělila tehdy Meghan švagrové. Do konverzace se pak zapojil i William, který vévodkyni sdělil, že poznámka byla neslušná a v Británii se lidé takto nechovají.

Reklama

Doporučované