Hlavní obsah

Kreml chce dosadit na Ukrajině proruského vůdce, tvrdí Britové

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská armáda během lednového cvičení nedaleko Krymu.

Reklama

aktualizováno •

Moskva se podle britské vlády snaží domnělým plánem rozvrátit Ukrajinu. Konkrétní detaily, jak by k realizaci změny vedení v Kyjevě mělo dojít, ale komentovat nechtěla. Podobnými informacemi údajně disponují i Spojené státy.

Článek

Britské ministerstvo zahraničí v sobotu večer obvinilo Kreml ze snahy dosadit na Ukrajině proruského vůdce, informovaly tiskové agentury. Úřad uvedl, že ruští zpravodajci byli v rámci plánů na invazi v kontaktu s řadou bývalých ukrajinských politiků. Poodobné informace potvrdily i Spojené státy, které zjištění označují za znepokojivé. Moskva vyzvala Británii, aby přestala s provokacemi.

Ministerstvo zahraničí odmítlo poskytnout důkazy na podporu svých obvinění, která přišla v době vysokého napětí mezi Ruskem a Západem kvůli ruskému shromažďování vojsk u hranic s Ukrajinou. Sdělilo ale, že ruská vláda uvažuje o Jevhenovi Murajevovi, bývalém ukrajinském zákonodárci a vlasníkovi médií. Právě on by podle britských zdrojů mohl být možným kandidátem do čela proruského vedení. Murajev označil úřad za zmatený a obvinění za nelogické. „Do Ruska mám zákaz vstupu. Navíc peníze z firmy mého otce, která tam působí, mi byly zabaveny,“ cituje jeho reakci britská BBC.

„Zveřejněné informace osvětlují rozsah ruských aktivit, jejichž cílem je rozvrátit Ukrajinu, a umožňují nahlédnout do myšlení Kremlu,“ uvedla v prohlášení britská ministryně zahraničí Liz Trussová. „Rusko musí snížit napětí, ukončit své agresivní a dezinformační kampaně a jít cestou diplomacie. Jak Spojené království a naši partneři opakovaně uvedli, jakýkoli ruský vojenský vpád na Ukrajinu by byl obrovskou strategickou chybou s vážnými dopady,“ dodala ministryně.

Foto: Profimedia.cz

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová.

Podle americké CNN operují s podobným zjištěním i Spojené státy. „Ano, zpravodajské služby vědí o tom, že Rusko hledá způsoby, jak minimalizovat dlouhou a vleklou válku. Třeba tím, že ustanoví přátelskou vládu a využije špionáže k podněcování nesouhlasu,“ uvedl pro americkou televizi nejmenovaný zdroj.

„Tento druh spiknutí je velmi znepokojivý. Ukrajinský lid má svrchované právo rozhodovat o své budoucnosti a my stojíme na straně našich demokraticky zvolených partnerů na Ukrajině,“ komentovala dále zjištění mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost Emily Horneová.

Americký prezident Joe Biden se podle sobotního prohlášení Bílého domu radí se svým národním bezpečnostním týmem ohledně „pokračující ruské agrese proti Ukrajině“. „Prezident Biden znovu potvrdil, že pokud Rusko plánuje napadnout Ukrajinu, pocítí rychlé a tvrdé důsledky Spojených států a jejich spojenců a partnerů,“ uvedl Bílý dům.

Britský server The Guardian informuje, že britská vláda, která obvinění vznesla, zatím odmítá odpovědět na otázky ohledně načasování a způsobu, jakým by mohla Moskva o výměnu ukrajinské vlády usilovat.

„Dezinformace šířené britským ministerstvem zahraničí jsou dalším důkazem, že to jsou země NATO v čele s Anglosasy, kdo se podílí na eskalaci napětí kolem Ukrajiny,“ řeklo agentuře TASS ruské ministerstvo zahraničí, které vyzvalo Londýn, aby přestal provokovat.

Britské ministerstvo zahraničí dále informovalo, že ruské zpravodajské služby podle jeho informací udržují kontakty s „mnoha“ bývalými ukrajinskými politiky, včetně vysoce postavených osobností s vazbami na exprezidenta Viktora Janukovyče. Bývalý státník uprchl do Ruska v roce 2014 po třech měsících protestů proti své vládě a v roce 2019 byl v nepřítomnosti odsouzen ke 13 letům vězení na základě obvinění z vlastizrady.

„Někteří z nich jsou v kontaktu s ruskými zpravodajskými důstojníky, kteří se v současnosti podílejí na plánování útoku na Ukrajinu,“ uvádí se v prohlášení.

Rusko rozmístilo u svých hranic s Ukrajinou a nově též v Bělorusku desetitisíce vojáků. Kyjev i některé západní země tvrdí, že se Moskva připravuje na možnou invazi na Ukrajinu a že chystá provokace, které by měly podobnou operaci zdůvodnit. Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, ale popírá, že by chystalo útok proti svému sousedovi. Moskva požaduje, aby se NATO zavázalo nepřijmout Ukrajinu za členský stát Aliance. Washington naopak trvá na politice otevřených dveří NATO.

Británie v týdnu uvedla, že začala zásobovat Ukrajinu protitankovými zbraněmi, aby se mohla bránit potenciální invazi. Trussová v únoru navštíví Moskvu, kde se setká se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu a jeho britský protějšek Ben Wallace se rovněž dohodli na jednání.

Reklama

Doporučované