Hlavní obsah

Kreml vrací úder Gérardu Depardieu. „Ničemu nerozumí,“ odbyl kritiku

Foto: Profimedia.cz

Herec Gérard Depardieu na festivalu Cinéroman ve francouzském Nice.

Reklama

Francouzský herec Gérard Depardieu až donedávna udržoval s ruským prezidentem Vladimirem Putinem vřelé vztahy. Svůj postoj přehodnotil až s válkou na Ukrajině. Kreml jeho kritiku odbyl tím, že nerozumí situaci.

Článek

Moskva se v pátek pustila do francouzského herce Gérarda Depardieua za to, že kritizoval počínání ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajině.

Známý obdivovatel ruského prezidenta a majitel ruského pasu ve čtvrtek označil rozhodnutí šéfa Kremlu poslat armádu do sousední země za „nepřijatelný a šílený exces“, za který obyčejní obyvatelé Ruska nenesou žádnou odpovědnost.

Kreml našel pro jeho kritiku jednoduché odůvodnění. Podle mluvčího Dmitrije Peskova Depardieu jednoduše nerozumí situaci, protože „není příliš kovaný v politické agendě“.

V reakci na hercovu kritiku Peskov opět zopakoval body, kterých se Rusko ohledně situace na Ukrajině drží. Řekl, že Depardieu „nerozumí tomu, co se na Ukrajině stalo v roce 2014, nechápe, co jsou to Minské dohody, nechápe, co je Doněck a Luhansk, a těžko rozumí tomu, co je to bombardování civilistů“.

„Budeme připraveni mu to všechno říct a vysvětlit, aby to lépe pochopil. Pokud bude chtít,“ dodal Peskov.

V roce 2013 Depardieu přijal ruské občanství a spolu s ním získal i možnost platit podstatně nižší daně. Pas mu tehdy předával ruský prezident osobně. Depardieu si s Putinem potřásl rukou a objal ho.

Rusko v otevřeném dopise nazval „velkou demokracií“ a na filmovém festivalu v Litvě v roce 2014, už po anexi Krymu, Ukrajinu označil za část Ruska. Ukrajina ho pak zařadila na seznam kulturních osobností, které ohrožují bezpečnost země.

Po únorové ruské invazi na Ukrajinu Depardieu dění komentoval slovy, že je „proti bratrovražedné válce“. Oznámil také, že celý výtěžek ze tří svých nadcházejících koncertů věnuje na pomoc Ukrajině.

Reklama

Doporučované