Hlavní obsah

Křik, rvačky a alkohol. Ukrajinský úder na kasárny zkazil Rusům oslavy

Foto: Profimedia.cz

Záběry trosek školy, ve které se utábořili ruští branci.

Reklama

aktualizováno •

Ruští vojáci si udělali ze školy na předměstí Doněcku kasárny. Po ukrajinském úderu z nich nezůstaly stát ani obvodové zdi.

Článek

Silvestrovská oslava, na které nechyběl ani ohňostroj.

Tak o zásahu ruské vojenské základny v okupované východoukrajinské Doněcké oblasti informují ukrajinská média.

Podle informací tiskového odboru ukrajinských ozbrojených sil se v poslední den roku 2022 podařilo Ukrajině v jednou chvíli připravit Rusko o stovky vojáků. Moskva přiznala 63 zabitých Rusů.

700 vojáků v jedné budově

Ukrajinské síly totiž v noci ze soboty na neděli zasáhly dvoupatrovou budovu učiliště ve městě Makijivka blízko Doněcku, ze které si udělali základnu Rusové.

Ubytovaní v ní byli čerstvě mobilizovaní muži s „umístěnkou“ na frontě. Většina údajně pocházela z ruského města Saratov, ale podle agentury Unian šlo o různé jednotky.

Ve škole v Kremlivské ulici byly při silvestrovské noci stovky vojáků. Podle Kyjeva je mrtvých až 400 vojáků a dalších 300 utrpělo zranění. Z budovy zůstaly jen sutiny. Stát nezůstala jediná zeď.

Ukrajinský server Obozrevatel s odkazem na svůj zdroj v Makijivce napsal, že o ruské základně vědělo celé město. Místním prý kasárny přinášely jen „neustálý křik a rvačky“.

„A před Novým rokem vojáci sebrali v obchodech v nejbližším okolí všechno jídlo a alkohol. Lidé byli rozzlobení. Museli se pro potraviny vypravit daleko a to je pro staré lidi obtížné,“ cituje server místního obyvatele.

Ten také uvádí, že ruští vojáci teď uvažují o stažení se z některých čtvrtí Makijivky a „roztroušení“ do soukromých domů obyvatel.

První informace o ukrajinském útoku se objevily večer na Nový rok na sociálních sítích. O zásahu informovala i prokremelská média a telegramové kanály. Ruské zdroje uvádějí, že objekt zasáhli Ukrajinci vysoce přesnou střelou z raketometu HIMARS, liší se ale počty obětí.

Kritika v Rusku

Agentura TASS v neděli večer psala minimálně o 15 mrtvých, některé ruské telegramové kanály, které informují o válce, ale uvádějí až 500 obětí.

Moskva oficiálně přiznala 63 zabitých Rusů v Makijivce, podle Kyjeva jsou mrtvých stovky.

O útoku na školu, v níž byli vojáci, informoval i Kremlem dosazený doněcký „náměstek ministra informací“ Daniil Beznosov. Podle něj si ostřelování vyžádalo mrtvé a zraněné, bližší údaje ale nesdělil.

Beznosov také vyzval k tomu, aby soud potrestal lidi odpovědné za koncentraci tolika vojáků na jednom místě. V tom duchu se nese i ostrá kritika na ruských sociálních sítích.

Bývalý velitel doněckých „separatistů“ Igor Girkin v pondělí uvedl, že „počty mrtvých a zraněných půjdou do stovek“ a že se dál hledají vojáci uvěznění pod troskami.

Reklama

Doporučované