Hlavní obsah

Krymský krach. Rusové přestali kupovat domy, bojí se, že o ně přijdou

Foto: Profimedia.cz

Kouř stoupající ze zasaženého muničního skladu na Krymu. Léto 2022.

Reklama

Ukrajinské úspěchy na frontě, údery na vojenská zařízení i exploze na mostě. Válka se týká i Ruskem okupovaného ukrajinského poloostrova Krym, a Rusové se tam proto zbavují svých nemovitostí.

Článek

V úterý se po Krymském mostě neprojedete, upozorňuje ruská státní agentura TASS. Stavba, která spojila pevninské Rusko s okupovaným ukrajinským poloostrovem Krym, bude celý den uzavřená. Dokončují se totiž opravy škod, které způsobil výbuch z 8. října.

Tehdy došlo na mostě podle ruské verze k explozi kamionu a následnému propadu vozovky do moře a požáru cisteren nákladního vlaku. Levá část mostu se dál opravuje.

Trh se zastavil

Říjnový incident, který notně povzbudil bránící se Ukrajinu, symbolizuje loňský prudký úpadek Ruskem okupovaného poloostrova.

Po explozi na mostě a postupu ukrajinské protiofenzivy u Chersonu se téměř zastavil trh s nemovitostmi. Zájemci a investoři odešli a dali přednost oblastem, které jsou dál od fronty, upozorňuje Svobodná Evropa.

V pro Rusy napjaté situaci se podle rádia snaží mnoho z nich zbavit nemovitostí na Krymu za každou cenu. Týká se to levnějších i luxusnějších sídel.

K čemu bylo Rusům příměří?

O co šlo Kremlu s nabídkou příměří, se kterou přišel na poslední chvíli před pravoslavnými Vánocemi? Ve hře byl čas na přeskupení a odpočinek vojsk i informační operace namířená proti Ukrajincům.

Po svévolné ruské anexi se přitom na Krym přestěhovalo na 800 tisíc Rusů a oblíbený černomořský region zažil realitní boom. Rusové kupovali domy, byty i nemovitosti na prázdniny nebo další pronájem.

Ceny rostly ročně o 60 procent

Ještě na začátku roku 2022 podle odhadů platilo, že ceny rostly zhruba o 60 procent ročně. Tomu přispěly i kroky ruských okupačních úřadů. Například v Sevastopolu se totiž pozastavilo vydávání stavebních povolení a průměrná cena za metr čtvereční tam na jaře 2021 vyletěla během dvou měsíců z 90 tisíc rublů na 120 tisíc, v přepočtu 37 tisíc korun.

Ke zlomu došlo hned po začátku ruské útočné války a přepadení Ukrajiny. Právě okupovaný Krym slouží jako jedna z klíčových základen pro ruskou invazi.

Prodeje rezidenčních nemovitostí na Krymu spadly v červnu meziročně o 72 procent, uvádí SE s odkazem na poradenskou společnost Idem. V Sevastopolu zlevnil metr čtvereční v novostavbě od května do prosince o 30 procent.

Celkem na Krymu nemovitosti loni zlevnily o deset procent. V Rusku přitom průměrně o 20 procent vzrostly.

Útoky, sabotáže i protivzdušná obrana

Za propadem krymského realitního trhu jsou podle analytika Ilji Pičujeva ukrajinské útoky drony, ale i sabotáže a také aktivita ruské protivzdušné obrany.

„Prodej bytů v našem komplexu po celý loňský rok až do podzimu celkem fungoval, ale od října se poptávka prakticky zastavila,“ cituje SE Irinu Romanovou, marketingovou ředitelku rekreačního zařízení poblíž Jalty.

Důvodem je podle ní „politická nejistota“ a také problémy s dopravou na Krym. O začátku ruského útoku proti Ukrajině je totiž uzavřené letiště v krymském Simferopolu.

Majitele nemovitostí ale znepokojuje i vývoj na frontě. Významné ukrajinské podzimní úspěchy a osvobození Chersonu vyvolávají obavy z možné porážky i na Krymu. Podle Svobodné Evropy se to teď zdá „méně přitažené za vlasy než před rokem“.

Kyjev už dal totiž jasně najevo, že po osvobození poloostrova většina Rusů, kteří si zde koupili nemovitost, o dům nebo byt přijde a budou muset Krym opustit. To se má týkat zřejmě i lidí, kteří s Rusy kolaborovali po zahájení okupace Krymu v roce 2014.

Reklama

Doporučované