Hlavní obsah

Rusové částečně obnovili provoz přes Krymský most

Bez komentáře: Záběry prvního vlaku, který podle ruských úřadů, po ranních explozích projel po Krymském mostě.Video: telegram/meduza

 

Reklama

aktualizováno •

Ranní výbuch a následný požár se vyšetří, vzkázal ruský prezident Vladimir Putin. Představitelé Krymu zdůrazňují, že poškození mostu vážné není. To je ale v rozporu se snímky a záběry z místa.

Článek

Rusko po ranním výbuchu ohlásilo částečné obnovení provozu na Krymském mostu, symbolu ruské agrese vůči Ukrajině zprovozněném v roce 2018, čtyři roky po anexi Krymu. Plameny ráno poničily železniční část mostu a v jednom směru se zřítil také úsek silničního mostu.

Ruskem dosazený šéf krymské správy Sergej Aksjonov odpoledne oznámil, že osobní auta a autobusy už můžou přes most jezdit, pokud podstoupí prohlídku. Úřady pak zveřejnily záběry, na kterých přes silnici po mostě projíždějí auta. Aksjonov ale vyzval řidiče nákladních aut, aby využili trajekty.

Ruské ministerstvo dopravy pak večer oznámilo, že přes železniční most projel první testovací vlak. Společnost Grand Service Express souběžně s tím ohlásila obnovení železniční dopravy. Firma podle agentury AFP uvedla, že již vyrazily dva vlaky směřující z Krymu do Moskvy a Petrohradu.

Exploze byla slyšet na kilometry

Železniční část Krymského mostu zachvátil v sobotu ráno požár. Jemu předcházela exploze, která byla podle svědků slyšet na kilometry. Stalo se tak kolem šesté hodiny ranní, kdy po mostě projížděl vlak, informovala ukrajinská média.

Požár na Krymském mostě.Video: twitter/Rob Lee, twitter/ Anastasiia Lapatina

Plameny se podařilo plně uhasit v 10:00 moskevského času (09:00 SELČ), uvedlo podle agentury Interfax ruské ministerstvo pro mimořádné události.

Ruský protiteroristický výbor následně uvedl, že na 19 kilometrů dlouhém mostě explodoval nákladní vůz, což vedlo ke vznícení několika cisteren vlakové soupravy. Záběry z bezpečnostních kamer ukázaly velkou explozi a mohutný požár na železniční části mostu. Podle agentury AFP se zdá, že zdrojem výbuchu byl bílý nákladní vůz, který ještě za tmy jel po mostě podél několika dalších vozidel.

Ruská agentura RIA Novosti uvádí, že vybuchlá dodávka patřila muži kubánské národnosti. Vyšetřovatelé aktuálně monitorují jeho pohyb a zahájili prohlídku v jeho bydlišti.

Po sociálních sítích se mezitím dále šíří snímky a videa z místa činu. Kromě požárů zachycují i zřícenou část mostu pro silniční dopravu. To následně potvrdil i šéf ruské správy poloostrova Krym Sergej Aksjonov.

Na svém telegramu řekl, že se kvůli incidentu „zbortily dva pruhy“ silnice ve směru z Krasnodaru do Kerče. Hořící vlak podle něj z obou směrů zkusí odtáhnout dvě lokomotivy.

Provoz na mostě byl proto přerušený, jak potvrdila i ruská železniční společnost. První odhady ze strany Ruska mluví o škodě v hodnotě 200 až 500 milionů rublů.

Reaguje Kyjev i Moskva

Událost komentovali i ukrajinští představitelé. „Krym, most, začátek. Vše nelegální musí být zničeno, všechno ukradené musí být vráceno Ukrajině, vše okupované Ruskem musí být vyhnáno,“ napsal poradce ukrajinského prezidenta Podoljak na twitter.

Incident komentoval i tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov, který na svém facebooku popřál prezidentu Vladimiru Putinovi k narozeninám a připojil fotografii Krymského mostu. Přidal také nápis „Dobré ráno, Ukrajino“, uvádí ruská mutace britské BBC.

„Křižník Moskva a teď Kerčský most - dva známé symboly ruské síly na ukrajinském Krymu - jsou zničeny. Co dál, Rusové?“ napsalo na twitteru ukrajinské ministerstvo obrany s odkazem na ruský křižník, vlajkovou loď ruské Černomořské flotily, který se po ukrajinském útoku potopil v dubnu.

O incidentu informují i ruská média. Agentura TASS nejdříve uváděla, že požár způsobila exploze nádrže na palivo, jak řekl ve vyjádření poradce krymské okupační vlády Oleg Kryuchkov. „Podle předběžných informací hoří na jednom z úseků Krymského mostu cisterna, plavební oblouky nejsou poškozeny,“ řekl.

Později ale ruský protiteroristický výbor uvedl, že oheň způsobil výbuch bomby nastražené v autě. Tři lidé při incidentu zemřeli. Podle výboru se jednalo o cestující v autě vedle dodávky, co vybuchla, napsal ruskojazyčný server BBC.

Se situací na mostě byl seznámený i prezident Vladimir Putin, který nařídil vládní vyšetřování, uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Předseda krymského regionálního sněmu Vladimir Konstantinov uvedl, že poškození mostu je „nezávažné“, i když je to v rozporu s videy a snímky z místa činu. Most bude podle něj brzy opravený.

Mluvčí krymského parlamentu z exploze viní „ukrajinské vandaly, kterým se konečně podařilo dostat jejich krvavé ruce na Krymský most“. I on dodal, že poškození není závažné a brzy dojde k obnovení provozu.

Incident okomentovala i mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. „Reakce kyjevského režimu na poškození civilní infrastruktury ukazuje jeho teroristickou povahu,“ řekla.

Stavba století

Silniční část Krymského mostu slavnostně otevřel ruský prezident Vladimir Putin v roce 2018. Tu železniční pak o dva roky později.

V Rusku se devatenáct kilometrů dlouhý Krymský most – někdy nazývaný též Kerčský podle průlivu, který překlenul – považuje za stavbu století. „V různých historických epochách, dokonce už za cara, lidé snili o postavení takového mostu. A hle, nakonec díky vaší práci a talentu se tento projekt, tento zázrak uskutečnil,“ řekl tehdy Putin.

Krymský most ve fotkách:

„Krymský most je strategický objekt, který je chráněn několika liniemi protiraketové obrany a moderními komplexy včetně radarových systémů,“ řekl v srpnu poslanec Putinova Jednotného Ruska Dmitrij Belik k jeho ochraně.

Podobně se tehdy vyjádřil i Roman Čegrinc z vedení Shromáždění slovanských národů Krymu. „Krymský most je spolehlivě chráněn a ukrajinská strana nemá žádné vojenské možnosti, jak jej poškodit. Zároveň je ale samozřejmě nutné dodržovat režim nejvyšší pohotovosti. A naši občané musí zůstat bdělí,“ dodal.

S Putinem v kamionu

„Je to symbolické. Nebýt prezidenta, most by nestál,“ řekl tehdy reportér zpravodajské televize Rossija 24. „Most se dostává do provozu o půl roku dříve oproti plánu,“ zdůraznila stanice. Podle kontraktu měl stavitel automobilovou část mostu odevzdat až v prosinci, ale stavbaři „to zvládli za 816 dnů“, dodala.

Ukrajinci naopak most z duše nenávidí, což není tajemstvím. Že by jej rádi poslali za ruskou vlajkovou lodí, tedy na dno Černého moře, zaznívá od různých představitelů kyjevské vlády opakovaně.

Poradce ukrajinského prezidenta Podoljak například v rozhovoru, který poskytl listu The Guardian, řekl, že Ukrajina považuje Krymský most za legitimní vojenský cíl. „Je to nelegální stavba a hlavní brána pro zásobování ruské armády na Krymu. Takové objekty by měly být zničeny,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Doporučované