Hlavní obsah

Kuleba obvinil francouzskou firmu z toho, že se stala „zbraní ruské agrese“

Foto: Profimedia.cz

Pobočka francouzského řětězce Auchan v polském Gdaňsku (ilustrační obrázek).

Reklama

Vyšetřování zahraničních médií odhalilo, že ruské pobočky francouzského obchodního řetězce Auchan dodávaly zboží ruským vojákům na frontě. Poslaly jim cigarety, zapalovače či žiletky. Tvrdily, že se jedná o humanitární pomoc.

Článek

Francouzský obchodní řetězec Auchan dodával ruským vojákům válčícím na Ukrajině své zboží, jako je oblečení nebo cigarety. Vyplývá to z vyšetřování, které v pátek zveřejnil francouzský deník Le Monde ve spolupráci s investigativními servery Bellingcat a The Insider.

Zaměstnanci ruských poboček Auchanu údajně nashromáždili ve skladu obchodního řetězce i skrze dobrovolné dary v obchodech zboží v hodnotě 2 milionů rublů. Následně ho pod záminkou humanitární pomoci poslali ruské armádě, která působí v dočasně okupovaných oblastech. Jednat se mělo například o cigarety, zapalovače, vlněné ponožky nebo žiletky.

Vyšetřování na základě interní e-mailové komunikace, svědectví očitých svědků i příspěvků na sociálních sítích dokázalo, že ke shromažďování zboží docházelo v ruských pobočkách Auchanu v Petrohradě nebo ve městě Vladimir.

Na výsledky vyšetřování okamžitě reagovala ukrajinská vláda. Tamní ministr zahraničí Dmytro Kuleba označil francouzský řetězec Auchan za „plnohodnotnou zbraň ruské agrese“ a svůj francouzský protějšek požádal o vysvětlení.

„V loňském roce jsem vyzval svět, aby bojkotoval společnost Auchan za to, že se nestáhla z Ruska a nepřestala financovat válečné zločiny. Skutečnost se však zdá být mnohem horší: Auchan se stal plnohodnotnou zbraní ruské agrese. Hodlám o tom jednat se svým francouzským protějškem,“ uvedl Kuleba na twitteru.

Auchan mezitím všechna obvinění popřel. Deníku Le Monde sdělil, že „neprovádí, nepodporuje ani nefinancuje žádné charitativní sbírky pro ozbrojené síly“. Ukrajinská pobočka Auchanu na facebooku uvedla, že je výsledky vyšetřování „překvapena“, upozorňuje server Politico.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v minulém roce vyzval francouzské společnosti, které působí v Rusku, aby ze země odešly. Většina firem v návaznosti na to Rusko v následujících měsících opustila. Auchan a několik dalších společností z holdingu The Association Familiale Mulliez ovšem oznámilo, že v zemi budou podnikat i nadále.

Generální ředitel Auchanu Yves Claude to odůvodnil tím, že se jedná o „lidské“ rozhodnutí. „Je snadné nás kritizovat, ale my jsme tady, stojíme a pracujeme pro civilní obyvatelstvo,“ uvedl Claude v minulém roce pro Le Journal du Dimanche. Ukrajinský ministr zahraničí Kuleba v reakci na to vyzval k bojkotu Auchanu.

Obchodní řetězec Auchan je jedním z deseti největších zahraničních společností, které v Rusku stále podnikají, připomíná agentura Ukrinform.

Reklama

Související témata:

Doporučované