Hlavní obsah

Kuleba řekl, kdy bude mluvit s Ruskem. „Zatím jednáme na bitevním poli“

Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Reklama

Podle ukrajinského ministra Dmytra Kuleby není vyjednávání s Ruskem na pořadu dne. Cíl Ukrajiny je totiž jasný.

Článek

Rusko je podle ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kuleby připraveno vyjednávat pouze v momentě, kdy bude jeho pozice co nejvíce oslabená. Ministr to řekl v rozhovoru s ukrajinským serverem RBK Ukrajina.

„Jsme ve válce s Ruskem ne proto, abychom s ním měli příležitost vyjednávat, ale abychom vyhráli,“ řekl ohledně možných rozhovorů s Moskvou.

Pokud by Rusko vyslalo signál o ochotě vyjednávat, podle Kuleby by nejprve přišla na řadu analýza toho, proč tato nabídka přichází. „Věříme, že Rusko projeví vážný zájem o skutečná jednání ve chvíli, kdy si uvědomí, že jeho pozice maximálně oslabila, a smíří se s tím, ve chvíli, kdy nebude schopné udržet ani to, co dobylo, a bude nuceno nějak razantně stabilizovat situaci,“ vysvětlil možný postup Ruska.

Rusko kvůli problémům mění plány

Ruské úřady odložily na neurčito referenda o připojení okupovaných oblastí k Rusku. Důvodem je postup ukrajinských sil v Charkovské oblasti.

Žádné vyjednávání mezi Moskvou a Kyjevem aktuálně neprobíhá. Přesto ho Kuleba do budoucna nevylučuje. Zdůraznil ale, že se tak stane, jen pokud bude na stole debata o obnovení úplné územní celistvosti Ukrajiny.

„Možnost vyjednávání nikdo neodmítá, jakákoliv válka jednáním končí, ale je otázka, v jaké pozici u vyjednávacího stolu sedíte. Dnes se rozhovory s Ruskem vedou na bojišti a je to jediný druh vyjednávání, kterému (Rusko) skutečně rozumí,“ dodal.

Potenciální jednání nevyloučil v neděli ani ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov pro státní televizi Rossija-1. Uvedl nicméně, že čím déle s ním bude Ukrajina otálet, tím složitější bude dojít s Moskvou k dohodě, uvedla agentura TASS.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ovšem den nato prohlásil, že nevidí důvod k oživení rozhovorů.

Ukrajina a Rusko vyjednávaly o míru v prvních měsících války, jako zprostředkovatelé tehdy sloužily Bělorusko nebo Turecko. Žádných výsledků ale nedosáhly. Jediným úspěchem byla červencová dohoda o exportu ukrajinského obilí.

Reklama

Doporučované