Hlavní obsah

Spor o „našeho Novaka“: Srbský prezident si zve velvyslance na kobereček

Foto: Profimedia.cz

Novak Djokovič na letišti před odletem do Austrálie.

Reklama

Rozhodnutí Austrálie o zákazu vstupu pro Novaka Djokoviče veřejně odsoudil srbský prezident Aleksandar Vučič. Povolal si proto australského velvyslance. Stěžuje si i hráčův otec, který varuje před „nespravedlností a pokrytectvím“.

Článek

Srbský prezident Aleksandar Vučič obvinil Austrálii ze „špatného zacházení“ s tenisovou hvězdou Novakem Djokovičem. Reagoval tak na konání Austrálie, která srbského hráče odmítla po příletu do země vpustit kvůli jeho absenci očkování proti covidu-19, přestože si hráč vyjednal lékařskou výjimku. Podle srbských médií si proto Vučič povolal australského velvyslance v Srbsku, aby zajistil Djokovičovo okamžité propuštění. „Řekl jsem našemu Novakovi, že s ním drží celé Srbsko a že naše složky dělají vše pro to, aby obtěžování nejlepšího tenisového hráče světa okamžitě skončilo,“ uvedl v prohlášení.

Pobouření pro ruská média vyjádřil i Djokovičův otec Srdjan. „Dnes v noci ho mohou zavřít do vězení, zítra ho mohou spoutat řetězy. Pravdou je, že on je jako voda, a ta si razí svou vlastní cestu. Novak je Spartakus nového světa, který nebude tolerovat nespravedlnost, kolonialismus a pokrytectví,“ řekl.

Australský premiér Scott Morrison protiprávní jednání proti světové tenisové jedničce odmítá. „Austrálie má suverénní hranice a jasná pravidla, která jsou nediskriminační jako v mnoha dalších zemích… Má to co do činění se spravedlivým a rozumným uplatňováním australských zákonů na ochranu hranic… Jediné, co mohu říci, je, že lékařská výjimka, kterou (Djokovič) získal, byla shledána jako nedostatečná,“ uvedl ve čtvrtek.

Srbský tenista si tak pravděpodobně nezahraje na Australian Open, které již v předchozích letech několikrát vyhrál. Problémy Djokoviče se vyskytly ihned po příletu, když pohraniční stráž zjistila, že se snažil dostat do země s typem víza, které neumožňuje zdravotní výjimku pro neočkované. Následnou žádost pohraničníků o schválení Djokovičova víza ministryně sportu Jaala Pulfordová odmítla.

Vše vyvrcholilo po několika hodinách, kdy byl Djokovič držen na letišti pod dohledem pohraničníků. Australské úřady mu odepřely vstup do země. Srbský tenista podle pohraniční stráže nepředložil dostatečné důkazy pro svou výjimku z očkování proti covidu-19, a jeho vízum tak bylo zrušeno.

Foto: Profimedia.cz

Snímek hotelu Park Royal, kde momentálně tenisová hvězda Novak Djokovič setrvává.

Podle aktuálních informací se nejlepší tenisový hráč světa aktuálně nachází v hotelu Park Royal, kde je ubytováno přes 46 uprchlíků, informuje britský The Guardian.

Austrálie se přitom aktuálně potýká s dosud nejhorší epidemickou situací. Přibývají rekordní počty nakažených a velmi vysoké je i zatížení tamních nemocnic.

Reklama

Doporučované