Hlavní obsah

Kvůli očkování klidně vynechám Wimbledon i French Open, řekl Djokovič

Foto: Profimedia.cz

Srbský tenista Novak Djokovič.

Reklama

Britská BBC v úterý večer odvysílá rozhovor se srbským tenistou Novakem Djokovičem. V něm popisuje své emoce z lednového Australian Open i postoj k vakcínám proti covidu-19.

Článek

Srbský tenista Novak Djokovič uvedl v rozhovoru, který v úterý večer odvysílá britská BBC, že zvažuje možnost neúčastnit se nadcházejících zápasů, než aby se nechal očkovat. Nemělo by podle něj být z donucení. Zdůraznil ale, že zároveň nechce být spojovaný s hnutím, které vystupuje proti očkování.

„Ano, je to cena, kterou jsem ochotný zaplatit,“ odpověděl v návaznosti na otázku, zda by byl kvůli absenci očkování ochotný zmeškat tenisové klání Wimbledon nebo French Open. „Protože principy možnosti se rozhodnout o vlastním těle jsou pro mě důležitější než jakýkoliv titul nebo něco jiného,“ řekl.

Srbská tenisová hvězda na sebe strhla pozornost celého světa letos v lednu v australském Melbourne. Místo toho, aby si jako jeden z možných favoritů přijel pro další grandslamový titul, skončil kvůli chybnému vízu v detenčním hotelu a přišel o něj. Po rozhodnutí federálního soudu ho sice opětovně získal, ale následně na základě rozhodnutí australského ministra pro imigraci Alexe Hawka mu bylo vízum opět odebráno, což šéf resortu zdůvodnil „ochranou veřejného zdraví“.

Djokovič si tak v Austrálii nezahrál a předčasně odletěl. „Byl jsem opravdu smutný a zklamaný kvůli tomu, jak to v Austrálii skončilo. Nebylo to jednoduché,“ řekl.

Svou účast na tenisovém klání a pobyt v Austrálii obhajoval tím, že v nedávné době prodělal covid-19 a díky tomu mu byla udělena výjimka. Světová média ale následně upozorňovala na skutečnost, že v termínu, u něhož Djokovič uvedl, že byl covid-19 pozitivní, se vyskytoval mezi fanoušky na veřejnosti.

V rozhovoru možnou manipulaci s výsledky testů popírá. „Chyba v deklaraci víza nebyla záměrná,“ řekl. „Přijal a schválil ji federální soud a samotný ministr pro imigraci,“ tvrdí. „O čem lidé nevědí, je, že jsem nebyl deportován z Austrálie kvůli tomu, že nejsem očkovaný, za porušení pravidel nebo kvůli chybě v deklaraci víza… Důvodem je, že ministr pro imigraci využil možnost mi zrušit vízum kvůli tomu, že měl pocit, že bych mohl vyvolat antivaxerské nálady v zemi nebo ve městě, s čímž nesouhlasím,“ řekl.

Rozporuplnou reakci části veřejnosti na celý incident v Austrálii ale přijímá. „Chápu, že se šíří kritika a lidé mají různé pohledy na to, jaké jsem měl štěstí nebo jak to pro mě bylo výhodné,“ říká. Popřel ale, že se před cestou do Austrálie naschvál prokázal pozitivním testem na covid-19, aby tak následně dostal výjimku pro účast na Australian Open.

„Není štěstí ani výhoda mít covid-19. Miliony lidí se s ním potýkají a potýkaly po celém světě. Beru to proto vážně. Opravdu bych nechtěl, aby si někdo myslel, že jsem něčeho zneužil v můj prospěch,“ vysvětlil. Možnou manipulaci s testem rezolutně popřel.

Djokovič také vysvětlil svůj postoj k očkování. „Nikdy jsem nebyl proti očkování,“ řekl a připustil, že sám absolvoval povinná očkování jako dítě. „Vždycky jsem ale podporoval svobodu jednotlivce si vybrat, co si aplikovat do vlastního těla,“ dodal. Nutnost očkovat se navíc pro sebe nepovažuje za nutnou díky svému zdravému přístupu k životnímu stylu.

Připustil ale, že by v budoucnu mohl svůj postoj přehodnotit a „nechává si mysl otevřenou“. „Všichni se společně snažíme najít to nejlepší možné řešení pro ukončení covidu-19,“ řekl. „Nikdy jsem proti očkování nebyl. Chápu, že globálně se každý snaží s virem poprat a dohlédnout blížícího se konce,“ vysvětluje.

I přes nepříznivý vývoj událostí na Australian Open doufá, že by se podmínky ohledně očkování mohly na jiných zápasech změnit. V plánu má totiž „hrát dalších mnoho let“.

Reklama

Doporučované