Hlavní obsah
Online

Zelenskyj: Získáme naše města zpět

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinské město Severodoněck je po mnohatýdenních bojích v rozvalinách.

Reklama

aktualizováno •

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace s datem 25. června

  • Ukrajinské jednotky se už téměř zcela stáhly ze Severodoněcku, řekl starosta Strjuk. Město je podle něj pod kontrolou ruské armády.
  • Od začátku června Rusko s velkou pravděpodobností odvolalo několik generálů z klíčových pozic ve válce na Ukrajině, uvedlo britské ministerstvo obrany.
  • Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruská armáda zabila při útoku na východoukrajinské město Kosťantynivka až 80 polských žoldnéřů.
  • V sobotu ráno ostřelovala ruská armáda vojenskou základnu v ukrajinském Javorivu blízko polské hranice, čtyři lidé při tom utrpěli zranění.
  • V důsledku ruské invaze na Ukrajinu zahynulo v Černém moři nejméně 3000 delfínů. Tvrdí to ukrajinský vědec Ivan Rusev, který pracuje pro přírodní park Tuzlovské laguny.

DĚNÍ NA UKRAJINĚ JSME SLEDOVALI TAKÉ V PÁTEK:

  • Prezident Zelenskyj odvolal několik velvyslanců, také na Slovensku

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek odvolal velvyslance v několika zemích, včetně ambasadora na Slovensku Jurije Mušky. Uvádějí to oficiální stránky ukrajinského prezidenta. Podle nich byli v pátek odvoláni například i velvyslanci v Íránu, Libanonu, Gruzii či Portugalsku.

    Důvody odvolání velvyslanců nebyly uvedeny. Ukrinform v pátek v této souvislosti napsala, že Zelenskyj už dříve avizoval odvolání velvyslanců, kteří neefektivně plní své povinnosti.

  • Ukrajina získá zpět všechna svá města, řekl Zelenskyj po ztrátě Severodoněcku

    „Ukrajina získá zpět všechna města, která na jejím území zabrali Rusové,“ prohlásil ve večerním videu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vyjádření přišlo poté, co se dnes ruské jednotky po vleklé ofenzivě definitivně zmocnily východoukrajinského Severodoněcku.

    Ukrajinský prezident podle agentury Reuters v projevu zmínil kromě Severodoněcku také Doněck a Luhansk, které jsou od roku 2014 pod kontrolou Ruskem podporovaných separatistů. Po únorové invazi pak Rusové z větších měst dobyli také Cherson a Mariupol na jihu Ukrajiny.

    Zelenského slova zároveň přišla po noci ruského bombardování v různých částech Ukrajiny. Podle prezidenta na Ukrajinu dopadlo 45 ruských raket a střel. Kyjev dříve uvedl, že útok byl částečně veden z běloruského území.

  • Budanov: Stahujeme se do příznivějších pozic, abychom získali taktickou výhodu

    Náčelník ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov agentuře Reuters řekl, že ukrajinské jednotky se přeskupují a budou pokračovat v obranných operacích v oblasti Lysyčansku, protože další obrana kompletně zničeného Severodoněcku už nebyla možná. „Stahujeme se do příznivějších pozic, abychom získali taktickou výhodu,“ řekl.

    „Rusko používá taktiku…, jakou použilo v Mariupolu: vymazat město z povrchu zemského. Vzhledem k takovým podmínkám bylo udržení obrany mezi ruinami a ve volném terénu nemožné,“ dodal Budanov.

  • Ruské síly podle ministerstva obrany „osvobodily města Severodoněck a Borivske“

    „V důsledku úspěšných ofenzivních operací jednotky milicí ze samozvané Luhanské lidové republiky (LNR) podporované ruskými jednotkami (…) zcela osvobodily města Severodoněck a Borivske,“ řekl mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Podle něj ofenziva zničila i „baštu tvrdohlavého odporu“ v chemičce Azot, kde se skrývaly i stovky civilistů. O jejich osudu nic bližšího nesdělil.

  • Rusko Bělorusku nabídlo i pomoc při modernizaci válečných letadel

    Putin Lukašenkovi také nabídl pomoc při modernizaci běloruských válečných letadel, aby byla schopna nést jaderné zbraně. Bělorusko je v současné době patrně nejbližší spojenec Ruské federace, která je od konce února v ozbrojeném konfliktu s Ukrajinou.

    „V běloruské armádě slouží mnoho letounů Su-25. Mohly by být vhodným způsobem modernizovány,“ řekl Putin. „Tato modernizace by měla být provedena v leteckých závodech v Rusku a v souladu s tím by měl být zahájen výcvik personálu. Dohodneme se, jak toho dosáhnout,“ dodal.

  • Kyjev se nyní snaží o přeskupení jednotek

    „Kyjev se nyní snaží o přeskupení jednotek, které se přesouvají do výše položených míst v Lysyčansku a okolí,“ řekl v rozhovoru s agenturou Reuters náčelník ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov. Podle něj už nebylo možné v kompletně zničeném Severodoněcku udržet frontovou linii, protože obránci se už neměli kde ukrýt před útoky.

    „Neměli bychom čekat na zázrak a na to, že se Rusové unaví a přestanou bojovat. Své území získáme zpátky jen protiútokem,“ řekl Budanov.

  • Rusko poskytne Bělorusku rakety Iskander-M, které mohou nést jaderné hlavice

    Rusko poskytne Bělorusku raketové systémy Iskander-M, které mohou nést jaderné hlavice. Po schůzce s běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem to dnes v ruské televizi řekl prezident Vladimir Putin. Rusko tento systém před lety vyvinulo jako odpověď na budování amerického protiraketového štítu.

    Putin řekl, že Bělorusko systémy dostane v nejbližších měsících. Iskander-M je mobilní raketový systém s dosahem až 500 kilometrů. Naváděné střely mohou nést konvenční i jaderné hlavice.

  • Turecký prezident: Hovor s premiérkou Švédska ohledně NATO pokrok nepřinesl

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes v návaznosti na telefonát se švédskou premiérkou Magdalenou Anderssonovou řekl, že v souvislosti se snahou Švédska vstoupit do NATO nenastal žádný pokrok.

    Více než měsíc poté, co Švédsko společně s Finskem požádaly o přijetí do Aliance, a těsně před jejím summitem tak jednání patrně zůstávají zablokovaná. „Švédsko musí přijmout opatření týkající se tak důležitých otázek, jako je boj proti terorismu,“ uvedl turecký prezident. Erdogan, podle AFP volá po konkrétních krocích, které reagují na požadavky Turecka.

    Zástupci všech tří zemí o věci znovu jednali v pondělí v centrále NATO v Bruselu. Tématu se bude věnovat i summit Severoatlantické aliance v Madridu, který začíná v úterý. Hlavním motivem vrcholné schůzky budou nejspíše důsledky ruského útoku na Ukrajinu, který byl mimo jiné impulsem pro snahy Švédska a Finska vstoupit do NATO.

  • Ruské jednotky již obsazují i město Lysyčansk

    Představitel separatistů z LNR Andrej Maročko na síti Telegram napsal, že jednotky ruské armády a proruských separatistů obsazují i město Lysyčansk. „Už jsou obsazené některé podniky. Bojuje se v ulicích,“ uvedl. Tvrzení ruských ani ukrajinských představitelů ale nelze nijak ověřit.

    Gubernátor Serhij Hajdaj na Facebooku napsal, že okupační síly se pokoušejí o blokádu města z jihu, což by mohla být překážka pro ukrajinské jednotky ustupující ze Severodoněcku. Ten už ruské jednotky mají pod kontrolou.

    Obsazením Severodoněcku a Lysyčansku by se Rusko přiblížilo splnění jednoho ze svých deklarovaných válečných cílů, a to získání plné kontroly nad Luhanskou oblastí. Její území Moskva krátce před únorovou invazí uznala jako samostatnou republiku.

  • Severodoněck už je podle starosty plně pod kontrolou ruské armády

    Východoukrajinský Severodoněck už je zcela pod kontrolou jednotek ruské armády a proruských separatistů, ukrajinské jednotky se z týdny obléhaného města téměř kompletně stáhly. Řekl to dnes starosta Oleksandr Strjuk, podle kterého už město nelze opustit skrze území, které by Ukrajina ještě ovládala.

    Už v pátek gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj uvedl, že ukrajinští vojáci dostali rozkaz Severodoněck opustit, boje se nyní vedou také o blízký Lysyčansk.

  • Pochod hrdosti Kyiv Pride se netradičně koná ve Varšavě

    V sobotu se koná největší ukrajinská akce na podporu práv LGBTQ+ komunity Kyiv Pride. Nekoná se ale na domácí půdě ani jako oslava.

    Místo toho se připojí k varšavskému průvodu rovnosti, největší pride akci ve střední Evropě, a využije ho jako platformu pro udržení mezinárodní pozornosti věnované ukrajinskému boji za svobodu.

    „Pochodujeme za politickou podporu Ukrajiny a za základní lidská práva pro ukrajinský lid. Není to oslava. Počkáme si na vítězství, abychom mohli slavit,“ řekl ředitel Kyiv Pride Lenny Emson.

  • Podoljak: Rusové v noci vypálili 48 raket na civilní cíle

    „48 ruských řízených střel. V noci. Po celé Ukrajině. Výhradně na civilní cíle… Rusko se stále snaží Ukrajinu zastrašit, způsobit paniku a vyvolat v lidech strach… Ukrajina všechno ví a je připravena na cokoliv. A ztrestá všechno to zlo,“ napsal na twitteru poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak.

  • Ukrajinské jednotky se podle starosty už téměř stáhly ze Severodoněcku

    „Ukrajinské jednotky se téměř kompletně stáhly z týdny obléhaného východoukrajinského města Severodoněck,“ řekl starosta města Oleksandr Strjuk. Už v pátek gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj uvedl, že ukrajinští vojáci dostali rozkaz město opustit.

    „Bohužel už město téměř zcela opustili,“ řekl Strjuk ukrajinské televizi ohledně pohybu ukrajinských obránců. Nepotvrdil ale, že se jednotky stáhly úplně.

  • Moskva tvrdí, že při útoku na východě Ukrajiny zabila až 80 polských žoldnéřů

    „Ruská armáda zabila při útoku na východoukrajinské město Kosťantynivka až 80 polských žoldnéřů,“ řekl dnes mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Není ale jasné, kdy se tak stalo. Zprávu nelze ověřit z nezávislých zdrojů, informují agentury AFP a DPA. Konašenkov řekl, že ruská armáda zlikvidovala také 20 bojových obrněných vozidel a osm raketometů Grad při úderech vysoce přesnými zbraněmi na zinkovnu Megatex v Doněcké oblasti.

  • Ruská armáda ostřelovala vojenskou základnu nedaleko polských hranic

    Ruská armáda v sobotu ráno ostřelovala vojenskou základnu v ukrajinském Javorivu blízko polské hranice, čtyři lidé při tom utrpěli zranění. S odvoláním na lvovského gubernátora o tom informovala agentura Reuters. Ruské jednotky vypálily na Javoriv šest střel, z nichž čtyři vojenskou základnu zasáhly.

    Boje stále pokračují v některých oblastech Severodoněcku, informoval v noci generální štáb ukrajinské armády. V pátek přitom ukrajinské jednotky dostaly rozkaz se z téměř zcela zničeného města stáhnout, aby zabránily další ztrátám a přeskupily se.

  • Moskva odvolala několik generálů na Ukrajině, píší Britové

    Od začátku června Rusko s velkou pravděpodobností odvolalo několik generálů z klíčových pozic ve válce na Ukrajině. Uvedlo to britské ministerstvo obrany ve svém pravidelném shrnutí zpravodajských informací o konfliktu.

    O velící funkci nejspíš přišel velitel letectva generál Andrej Serdjukov a velitel jižní skupiny vojsk generál Alexandr Dvornikov, který po určitou dobu velel celé operaci ruských vojsk na Ukrajině.

    Velení jižní skupiny vojsk, jež útočí v oblasti Donbasu, měl převzít generál Sergej Surovikin. Jeho kariéra je podle britských zpravodajců spojená s obviněními z korupce a brutality.

  • Válka na Ukrajině bere život i tisícům živočichů v Černém moři

    V důsledku ruské invaze na Ukrajinu zahynuly v Černém moři nejméně 3 tisíce delfínů. Tvrdí to ukrajinský vědec Ivan Rusev, který pracuje pro přírodní park Tuzlovské laguny. Hlavním důvodem je podle něj to, že sonary lodí a podvodní exploze ničí jemný navigační systém těchto zvířat, která pak umírají hlady, jelikož nejsou schopna si ulovit potravu. Někteří delfíni mají podle něj oslabený organismus a umírají na infekční choroby.

    „Před pár dny průzkum malé části písečného pobřeží Černého moře v národním přírodním parku Tuzlovské laguny znovu odhalil přítomnost mrtvých delfínů. Je ale třeba poznamenat, že velké plochy pobřeží jsme neviděli a kvůli vojenskému zákazu není možné provést průzkum těchto oblastí,“ napsal na facebooku Rusev.

Reklama

Hlavní zprávy