Hlavní obsah

Kyjev se chystá na nejhorší. Připravuje stovky protiatomových krytů

Foto: Profimedia.cz

Lidé se schovávají v prostorách metra, které slouží jako kryt. Kyjev 8. března 2022.

Reklama

Ukrajina se připravuje na hrozbu ruského jaderného útoku. Kyjev zajistil více než 400 protiatomových krytů, aktualizuje evakuační trasy a upravuje komunikační síť. Podobná opatření se přijímají po celé zemi.

Článek

Obavy z ruské hrozby jaderného útoku na Ukrajinu se opět rozvířily poté, co Moskva obvinila Kyjev ze sestavování takzvané špinavé bomby. Přestože podle amerických představitelů zatím nic nenasvědčuje tomu, že by Rusko k použití jaderných zbraní opravdu přistoupilo, Ukrajina se i tak na tuto možnost připravuje.

Jen v hlavním městě Kyjevě je připraveno více než 400 protiatomových krytů, které se nyní podle šéfa správy kyjevské oblasti Oleksije Kuleby vybavují všemi potřebnými zásobami. Podobně tak probíhají přípravy i po celé zemi.

Kyjevské úřady se nyní zaměřily rovněž na komunikaci, a pracují tak na nových metodách, jak varovat veřejnost v případě hrozícího útoku, včetně instalace reproduktorů a příprav rozhlasového vysílání, popsal deník The New York Times.

„Zejména budou k dispozici auta s reproduktory, která budou informovat veřejnost,“ řekl pro ukrajinský zpravodajský server Hromadske Kuleba. V případě útoku je podle něj pravděpodobné, že nebude fungovat telefonní spojení a jediný možný způsob komunikace bude představovat rádio.

Obyvatelé jsou podle Kuleby obeznámeni s tím, kde se nacházejí jejich nejbližší kryty – v Kyjevské oblasti je podle něj rozmístěno více než tisíc registrovaných bunkrů. Mnohé z nich jsou však jen klasické sklepy, některé dokonce i s okny do ulice. Někteří Ukrajinci navíc mluví o případech, kdy nebyli do krytů puštěni (více jsme psali zde).

Jaká je hrozba jaderného útoku?

Před použitím jaderné zbraně by Kreml změnil rétoriku a zahájil přípravy, které by se daly jen těžko utajit, říká v rozhovoru Pavel Podvig, odborník na ruské jaderné síly a člen Institutu OSN pro výzkum odzbrojení (UNIDIR).

V podcastu 5:59 mluví politický geograf Jan Kofroň o pravděpodobnosti ruského jaderného útoku na Ukrajinu. Co by způsobil a jaká by byla pravděpodobná reakce Západu?

Speciálních 425 krytů se nachází hlouběji pod zemí, jsou více opevněné a dobře větrané. Všechny určené kryty budou v příštích dvou týdnech vybaveny rovněž přenosnými vysílačkami na baterie, jak informoval Kuleba.

Všechny záchranné služby v Kyjevské oblasti dostaly vybavení chránící před radiací. Záchranáři v uplynulém týdnu absolvovali rovněž školení o tom, jak v případě jaderného útoku reagovat. „Připravuji se na nejhorší možný scénář, ale doufám, že všechno bude v pořádku,“ uvedl Kuleba.

Ukrajinské úřady již na konci září vypracovaly instrukce pro případ jaderného útoku, kdy obavy vyvolala ruská inscenace anexe okupovaného ukrajinského území.

Ruské velení jednalo o použití taktické jaderné zbraně

Obavy z použití jaderné zbraně se znovu staly aktuálními na konci října, kdy debaty podpořily ruské výroky o tom, že Ukrajina sestavuje takzvanou špinavou bombu, tedy bombu, která po výbuchu zamoří okolí radioaktivním materiálem pomocí exploze konvenční výbušniny.

Deník The New York Times ve středu přišel se zjištěním, že vysocí ruští vojenští představitelé nedávno vedli rozhovory o tom, kdy a jak by Moskva mohla na Ukrajině použít taktickou jadernou zbraň. Deník uvádí, že zpráva znepokojila administrativu amerického prezidenta Joea Bidena, jelikož poukazuje na frustraci ruských generálů z vývoje bojů na Ukrajině.

Podle amerických představitelů ale neexistují důkazy, které by nasvědčovaly tomu, že by Rusové přesouvali jaderné zbraně nebo přijímali jiná taktická opatření k přípravě na jaderný úder. Mnozí vrcholní ukrajinští představitelé i přesto uvedli, že Rusko využívá tzv. jaderné vydírání.

Na žádost Kyjeva jsou od 31. října ve dvou jaderných zařízeních na Ukrajině inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), aby ověřili ruská tvrzení o špinavé bombě.

Zelenskyj se chystá na jaderný úder

Ukrajinské úřady vypracovaly instrukce pro případ jaderného útoku. Obavy z vývoje vyvolává ruská inscenace anexe okupovaného ukrajinského území.

Západ i Kyjev obvinění označují za falešná. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba uvedl, že spekulace Moskvy vytváří dojem, že sama plánuje provést útok špinavou bombou a vinu následně svalit na Kyjev.

Taktická jaderná zbraň je určená k použití na bojišti v blízkosti vlastních jednotek, kde má zlikvidovat nepřátelské síly. Americký institut pro studium války (ISW) na začátku října uvedl, že ruská armáda ve svém současném stavu není schopná operovat v zamořeném bojovém prostředí.

Reklama

Doporučované