Hlavní obsah
Online

Rusové v Kyjevě zasáhli obytnou budovu, zranili také vlastní občanku

Foto: ČTK/AP/Nariman El-Mofty, AP

V ukrajinské metropoli zasáhly rakety obytnou budovu.

Reklama

aktualizováno •

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace s datem 26. června

  • Ukrajinské hlavní město zasáhly časně ráno rakety, v devítipatrové budově nedaleko centra bylo zraněno několik lidí.
  • Vláda Ukrajiny nechce být odkázána na zbraně z německého Bundeswehru a nakupuje je v Německu napřímo od výrobce.
  • Z Ruska se nebude dovážet zlato. Zákaz mají vyhlásit státy skupiny G7 na summitu v Bavorsku.
  • Ruský ministr obrany Sergej Šojgu navštívil velitelská stanoviště ruské armády na okupované Ukrajině.
  • Putin vyrazí poprvé od začátku války do zahraničí. Navštíví Střední Asii.

DĚNÍ NA UKRAJINĚ JSME SLEDOVALI TAKÉ V SOBOTU:

  • Útok na Kyjev zranil ruskou občanku, její manžel zemřel

    Po pravděpodobném ruském raketovém útoku vyprostili záchranáři v Kyjevě z trosek devítipatrové budovy zraněnou občanku Ruské federace, narozenou v Moskvě. Jej manžel, ukrajinský občan, podle listu Ukrajinska pravda zemřel. Dcera manželů byla také zraněna.

    Celkem bylo v budově zraněno pět lidí, více než dvacet obyvatel záchranáři evakuovali. Jedna z raket zasáhla také budovy mateřské školky, kde však nebyl nikdo zraněn.

  • Nové vedení německé postkomunistické Levice se distancovalo od Ruska

    Nově zvolené vedení německé postkomunistické strany Levice dnes na sjezdu jasně odsoudilo ruský útok na Ukrajinu. O zostření postoje strany vůči Rusku informovala agentura DPA.

    Levice si v sobotu na sjezdu zvolila nové vedení – společně jí budou předsedat Janine Wisslerová a Martin Schirdewan. Jejich protikandidátka Sahra Wagenknechtová chtěla v postoji strany naopak zdůraznit spoluodpovědnost Severoatlantické aliance za propuknutí války na Ukrajině.

  • AFP: Plavci na pláži na východě Ukrajiny se nebojí ani raket

    Pláž ve Slovjansku na východě Ukrajiny láká bílým pískem, převlékacími kabinkami a průzračnou vodou. Atmosféru ale kazí výbuchy raket a střel. Rekreační oblast na břehu jezera severně od Slovjansku totiž leží nedaleko jedné z nejaktivnější front ve válce proti Rusku, na které se ukrajinská armáda střelbou z lesů a vesnic snaží zastavit postup ruských jednotek. Některé milovníky koupání ale od návštěvy pláže neodradí ani boje.

    „Přišli jsme se sem jen projít a udělat pár fotek,“ řekl agentuře AFP čtyřicetiletý Kosťantyn, oblečený v šortkách a s nasazenými slunečními brýlemi. „Chtěli jsme se koupat, ale je příliš chladno,“ dodává. V obvykle sluncem zalitém regionu totiž bývá zataženo jen vzácně. „Pláž je pláž,“ říká a fotografuje při tom kamaráda Denyse, který cvičí na pláži.

    Jezero bylo kdysi proslulé svou slanou vodou, která má prý léčivé účinky. Sanatorium, které tu bylo postaveno, je dnes zavřené. Fronta je odsud asi deset kilometrů a ukrajinská armáda tento týden uvedla, že ruská vojska obnovila ofenzivu proti Slovjansku.

  • Záběry z ranního zákroku hasičů v Kyjevě

  • „Musíme ukázat, že jsme tvrdší než Putin.“ G7 začala, Johnson vtipkoval

    V bavorském alpském zámku Elmau začalo třídenní jednání představitelů skupiny velkých světových ekonomik G7. Stejně jako v roce 2015, kdy se skupina taktéž setkala v podhůří Alp, je hlavním tématem Rusko a ekonomická krize.

  • V Kyjevě opět zní protiletecký poplach

    V ukrajinském hlavním městě Kyjevě opět zní protiletecké sirény. Podle řady sledovacích map je většina země v pohotovosti a poplach platí na většině území. Stalo se tak poté, co Rusko dnes ráno zahájilo řadu raketových útoků na Ukrajinu. Dnešní útok na Kyjev byl prvním ostřelováním hlavního města za poslední tři týdny, uvádí BBC.

  • Rusko přepíše učebnice ekonomie. Chce zaplatit dluh, ale nemá jak

    Do vypršení termínu, kdy mělo Rusko uhradit dluhy svým zahraničním věřitelům, zbývají hodiny. Rusko finance na zaplacení dluhu má, ale západní sankce mu to neumožňují, a zemi tak nasměrovaly k platební neschopnosti.

  • Ruský odboj útočí na rekrutační centra ruské armády

    Britský reportážní server Popular front zveřejnil na svých sociálních sítích záběry od ruských odbojových skupin, které se zaměřily na útoky na ruská vojenská zařízení. Poslední akci skupina zaměřila na rekrutační středisko v ruském Permu pomocí Molotovova koktejlu.

  • Dívka zraněná během ranního ostřelování Kyjeva podstoupila operaci

    Sedmiletá dívka, která byla zraněna v Kyjevě, když v neděli v ranních hodinách zasáhla ruská střela devítipatrovou budovu v hlavním městě, podstoupila operaci. Dívka byla vytažena z trosek a převezena do hlavní městské dětské nemocnice Ohmatdyt.

    „Dívka byla při příjmu do nemocnice při vědomí,“ řekli zdravotníci stanici BBC a dodali, že měla „četné rány, modřiny a oděrky“.

    Později podstoupila operaci a nyní je „ve stabilizovaném stavu“. „Její život není v ohrožení,“ uvedla nemocnice.

  • Od začátku války bylo v Charkově zničeno přes 4 tisíce domů

    Oblast Charkova byla nedávno pod silným ruským bombardováním, které si vyžádalo řadu mrtvých. Gubernátor Oleh Synjehubov řekl, že region byl přes noc znovu ostřelován, píše BBC.

    „Od začátku ruské invaze 24. února ruští vojáci zničili 4 019 obytných domů, 97 zdravotnických zařízení a 427 vzdělávacích institucí,“ připomněl Synjehubov.

    Gubernátor zveřejnil snímky vybombardovaného sportovního zařízení v regionálním hlavním městě Charkově a uvedl, že areál před válkou využívaly tisíce dětí a studentů. „Neuplynul jediný den, kdy by okupanti nezasáhli Charkovskou oblast! Takže si nemůžeme dovolit relaxovat, každé ignorování vzduchových sirén vás může stát život!“ varoval gubernátor.

  • Moskva o zasaženém Kyjevě tvrdí, že cílila na zbrojovku

    Ruské ministerstvo obrany v prohlášení uvedlo, že cílem útoku byla kyjevská zbrojovka a že zprávy o zasažení obytných budov jsou falešné. Podle Moskvy škody na obytných budovách způsobil pád střely ukrajinské protiraketové obrany.

    Ruská armáda dnes časně ráno vypálila několik raket na ukrajinskou metropoli a zasáhla dvě obytné budovy. Podle kyjevského starosty Vitalije Klička nejméně jeden člověk zemřel, šest lidí bylo zraněno. Podle agentury AP šlo dnes o první ruský útok na Kyjev za tři týdny a Kličko jej označil za „symbolický útok“ před summitem NATO, který se koná příští týden v Madridu.

  • Buďte ve střehu a dodržujte pravidla, nabádá kyjevský starosta

    Kyjeský starosta Vitalij Kličko popsal ruské jednotky jako „barbary“ a řekl, že „nepřítel chce Kyjevany zastrašit“. „Buďte ve střehu, dodržujte základní pravidla, která mohou pomoci zachránit životy,“ vyzval obyvatele města.

    Řekl, že lidé by měli okamžitě jít do krytů, jakmile uslyší sirény. Kličko také varoval před zveřejňováním jakýchkoli záběrů nebo fotografií bezprostředně po explozích a požádal, aby místo toho lidé počkali na „oficiální informace“ od úřadů.

    „Společně vytrváme a vyhrajeme!“ dodal starosta.

  • Německo podle Scholze bude v podpoře Ukrajiny postupovat ve shodě s USA

    Německo bude v podpoře Ukrajiny postupovat vždy jednotně se Spojenými státy. Dnes to na summitu velkých světových ekonomik G7 v bavorském alpském zámku Elmau prohlásil německý kancléř Olaf Scholz. To, že Německo jako další západní demokratické země Kyjev podporuje, považuje šéf německé vlády kvůli ruské agresi za správný krok.

    „To, že Ukrajinu podporujeme, je správné, jak opět ukázal dnešní ruský raketový útok na Kyjev,“ řekl Scholz. Americký prezident Joe Biden, se kterým Scholz jednal dopoledne, označil dnešní raketový úder za další příklad ruského barbarství. Útok na ukrajinskou metropoli si vyžádal přinejmenším několik zraněných.

    Scholz, který učinil krátké prohlášení po prvním jednacím bloku summitu skupiny, zdůraznil, že Německo bude Ukrajině nadále pomáhat. „Podpora Německa bude vždy v souladu s americkou podporou,“ řekl kancléř. Řekl, že Německo, USA a celý Západ jsou v protiruském postoji jednotní. „Shodujeme se v tom, co dělat. Postupovat budeme společně, to bylo jasné od počátku,“ řekl.

  • Putin vyrazí poprvé od začátku války do zahraničí. Navštíví střední Asii

    Ruský prezident Vladimir Putin se příští týden vydá na návštěvu dvou postsovětských republik, Tádžikistánu a Turkmenistánu. Podle dostupných informací je to poprvé od začátku války na Ukrajině, co se ruský vládce vydá do zahraničí.

    Podle programu, který zveřejnila ruská státní televize Rossija 1, čeká Putina nejprve jednání s tádžickým prezidentem Emomali Rachmonem v hlavním městě Dušanbe. Poté se přesune do Ašchabadu na jednání Kaspického summitu, kterého se mají zúčastnit ještě zástupci Íránu, Azerbajdžánu a Kazachstánu.

    Po návratu do Moskvy Putin 30. června přijme indonéského prezidenta Joko Widodu.

  • Londýn a Paříž chtějí poskytnout Ukrajině další podporu

    Britský premiér Boris Johnson a francouzský prezident Emmanuel Macron se shodli, že válka na Ukrajině je v kritickém okamžiku. Oba chtějí Ukrajinu ještě více podpořit. Johnson s Macronem se na tom domluvili na bilaterálním jednání na okraj třídenního summitu velkých světových ekonomik G7, který začal v Bavorsku.

    „Shodli se, že konflikt je v kritickém okamžiku a že je možné zvrátit průběh války,“ uvedl v prohlášení mluvčí britské vlády.

    Británie oznámila, že chce Kyjevu v rámci finanční pomoci zaručit dalších 429 milionů liber (12,3 miliardy Kč). „To bude znamenat celkových 1,3 miliardy liber (37,4 miliardy Kč) v britských úvěrových zárukách,“ uvedl Johnsonův úřad.

    Francouzská média s odvoláním na úřad britského premiéra uvedla, že Johnson varoval Macrona před pokušením v nynější situaci vyjednat řešení konfliktu.

  • Biden: Raketový útok na Kyjev je ruské barbarství

    Ranní raketový útok na Kyjev je dalším příkladem ruského barbarství, řekl na okraj summitu velkých světových ekonomik G7 americký prezident Joe Biden. „Je to jejich další barbarství,“ prohlásil.

    Podle kyjevského starosty Vitalije Klička bylo zraněno pět lidí, ukrajinská média dříve informovala o jednom mrtvém.

  • Ranní útok na Kyjev provedly ruské bombardéry z Kaspiku, oznámila Ukrajina

    Ranní ostřelování Kyjeva, při kterém byl zasažen obytný komplex, pochází z ruských letounů Tu-95 a Tu-160, které startují z Astrachaně nedaleko Kaspického moře. Prohlásil to mluvčí velitelství ukrajinského vojenského letectva Jurij Ignat.

    Podle něj letadla odpálila čtyři až šest raket typu X101, která dokážou doletět na vzdálenost až 5500 kilometrů. To znamená, že bombardéry nemusely ani doletět nad území Ukrajiny. Některé rakety byly sestřeleny, uvedl mluvčí.

  • Ministr Šojgu byl na inspekci ruských vojsk na Ukrajině

    Ruský ministr obrany Sergej Šojgu navštívil velitelská stanoviště ruské armády na okupované Ukrajině a vyslechl hlášení o situaci. Zajímal se prý také o životní podmínky nasazených vojáků, informovaly ruské agentury.

    Ministerstvo obrany zveřejnilo video se záběry přilétajícího vrtulníku, jednání Šojgua s vojáky a gratulace při předání medailí.

  • Z Ruska se nebude dovážet zlato. Zákaz mají vyhlásit státy G7

    Británie, USA, Japonsko a Kanada zakážou dovoz zlata z Ruska. Na úvod začínajícího summitu sedmi velkých ekonomik G7 to podle agentury Reuters oznámila britská vláda, která chce, aby nové protiruské opatření za invazi na Ukrajinu přijaly také Německo s Francií a Itálií, což jsou zbývající členové G7. Americký prezident Joe Biden na twitteru napsal, že G7 zákaz dovozu zlata oznámí společně.

  • V zasažené obytné budově v Kyjevě zemřel nejméně jeden člověk

    Podle ukrajinských záchranářů zemřel po výbuchu rakety v devítipatrové budově nejméně jeden člověk. Pod troskami budovy zůstala uváznutá žena.

Reklama

Hlavní zprávy