Hlavní obsah

„Kyjevský duch“ a 40 sestřelů letadel. Ukrajina přiznala, že šlo o mýtus

Foto: Profimedia.cz

Stíhací letouny MiG-29. Snímek je ilustrační.

Reklama

Ukrajinští piloti jsou proti Rusku v početní nevýhodě. Přesto se o nich tradují legendy – mimo jiné i díky příběhu o údajném letci zvaném „Kyjevský duch“. Ukrajinská armáda nyní potvrdila, že šlo o uměle vytvořený mýtus.

Článek

„Kyjevský přízrak“ měl sestřelit až 40 nepřátelských letadel. To byl v oblasti, kde Rusko kontroluje vzdušný prostor, neuvěřitelný výkon. Velení ukrajinského letectva však nyní na Facebooku varovalo, že kyjevský přízrak nebo také „duch z Kyjeva je pouze legenda, postava, kterou vytvořili Ukrajinci“.

„Kyjevský přízrak je živý a ztělesňuje kolektivní obraz vysoce kvalifikovaných pilotů brigády taktického letectva, kteří úspěšně brání Kyjev a okolní region,“ uvedl mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ignat pro londýnský deník The Times poté, co list s odvoláním na „ukrajinské zdroje“ identifikoval pilota jako majora Stepana Tarabalku a oznámil, že Tarabalka byl 13. března zabit v boji a posmrtně vyznamenán medailí Hrdina Ukrajiny.

„Žádáme ukrajinskou komunitu, aby nezanedbávala základní pravidla informační hygieny,“ uvádí se ve zprávě, která vyzývá lidi, aby „ověřovali zdroje informací, než je začnou šířit“.

Dřívější zprávy letce označovaly jako 29letého majora Stepana Tarabalku. Toto tvrzení mělo ohlas na sociálních sítích na Ukrajině i na Západě a zdánlivě potvrzovalo, že příběh hrdinného bojovníka je skutečný. Místo toho se ukázalo, že jde o jeden z nejúspěšnějších propagandistických kousků v informační válce, kterou Ukrajina občas vede stejně tvrdě jako na bojišti.

Legenda se na začátku války rychle šířila po sociálních sítích, ukrajinské ministerstvo obrany dokonce na Twitteru zveřejnilo video, na kterém je podle něj vidět, jak pilot sestřelil ruské letadlo. Později se ukázalo, že záběry pocházejí z leteckého simulátoru.

Celé týdny neměli Ukrajinci pro „ducha Kyjeva“ žádné jméno – to však nezabránilo tomu, aby se příběh stal virálním na sociálních sítích. Jako marketingovou značku ji použil ukrajinský výrobce modelů letadel, v jiném případě se Ukrajinka Iryna Kostyrenková pochlubila vojenským odznakem inspirovaným touto legendou. Ministerstvo obrany na Twitteru zveřejnilo video oslavující Tarabalkovo hrdinství.

Vojenští experti pro BBC uvedli, že pochybují o tom, že by jeden pilot mohl sestřelit až 40 ruských letadel. Ukrajinský vojenský historik Michail Žirohov označil příběh o kyjevském duchovi za „propagandu pro zvýšení morálky“. V rozhovoru pro BBC z Černihova uvedl, že na počátku války Rusové ovládali ukrajinský vzdušný prostor, takže ukrajinský pilot „mohl sestřelit pouze dvě nebo tři“.

„Nezbytná propaganda“

„Tato propaganda je nezbytná, protože naše ozbrojené síly jsou menší a mnozí si myslí, že se jim nemůžeme rovnat. V době války to potřebujeme,“ řekl. Skutečnost, že ukrajinští piloti stále upírají Rusku naprosté ovládnutí oblohy a létají na horších, starších letounech MiG-29 ruské konstrukce, novodobou legendu podle něj inspirovala.

Rusko mělo více než dva měsíce na to, aby s veškerou svou vojenskou silou vyřadilo ukrajinskou protivzdušnou obranu – a nepodařilo se mu to, uvedl web BBC.

Ukrajinské úřady podnítily ducha kyjevské legendy jen několik dní po zahájení války. Ukrajinská bezpečnostní služba (SBU) skrze aplikaci Telegram „ducha Kyjeva“ označila za „anděla“ s tím, že sestřelil 10 ruských letadel. Jméno letce však neuvedla a ukrajinská média později uvedla, že použitá fotografie je stará.

Skutečnost, že Ukrajina zapřela existenci „Ducha Kyjeva“, je nová, zpráva o Tarabalkově smrti nikoli. Americká stanice NPR o pilotově smrti informovala už v březnu, a dokonce udělala rozhovor s jeho rodiči. Ti se však o Duchovi z Kyjeva nezmínili a ani netvrdili, že by to byl Tarabalka.

Příběh pozvedl ukrajinskou morálku

Jeden z ukrajinských vojenských expertů, který si přál zůstat v anonymitě, řekl BBC, že příběh o Duchovi Kyjeva „pomohl zvednout morálku v době, kdy lidé potřebují jednoduché příběhy“. Morálku Ukrajiny zvýšil také příběh o křižníku Moskva. Nejprve se ukrajinští pohraničníci vzepřeli ruskému raketovému křižníku hrubým gestem, které bylo připomenuto populární poštovní známkou.

Později Ukrajina křižník Moskva – chloubu ruské Černomořské flotily – navíc podle vlastního tvrzení potopila, mělo k tomu dojít po zásahu dvěma raketami Neptun. Rusko přiznalo, že na palubě došlo k požáru a že se loď potopila, nezmínilo se však, zda skutečně šlo o ukrajinský útok.

Justin Crump z bezpečnostní poradenské společnosti Sibylline uvedl, že legenda o kyjevském duchovi je důležitá, protože v našem věku sociálních médií „lidé potřebují mýty, legendy a hrdiny, kteří jim poskytují soudržnost a smysl“.

Hrdinní stíhací piloti vstoupili do národní mytologie i v jiných zemích. Velká Británie oslavuje statečné piloty Královského letectva, kteří v bitvě o Británii v roce 1940 přelstili mocnou nacistickou Luftwaffe.

Samotné Rusko vyzdvihuje hrdinství pilotů z druhé světové války, nad nimiž mělo tehdejší nacistické Německo převahu. Podle příběhů, které se tradují, někteří z nich úmyslně naráželi do nepřátelských letadel, když jim došly náboje.

Není divu, že se legendy jako Kyjevský duch objevují, napsal web BBC. Ruská a ukrajinská data o ztrátách se liší v takové míře, že existuje spousta prostoru pro přikrášlování.

Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil 30. dubna uvedl, že Rusko v dosavadním průběhu války ztratilo 190 letadel a 155 vrtulníků. Nezávislí vojenští analytici Oryx však odhadují ruské ztráty na 26 letadel a 39 vrtulníků a 48 bezpilotních letounů (UAV). Rusko i Ukrajina své ztráty velmi tají. Jejich vyčíslení je obtížné, ukrajinská i ruská letadla často havarují na Ruskem ovládaném území.

Reklama

Doporučované