Hlavní obsah

Labouristé nahlásili Borise Johnsona policii. Za loňské vánoční večírky

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson před budovou Downing Street č. 10 v Londýně.

Reklama

Britský premiér Johnson měl údajně loni v době nejtvrdšího lockdownu pořádat vánoční večírky. Labourističtí poslanci vyzvali britskou policii, aby zprávy o údajném porušování pandemických pravidel na Downing Street 10 prošetřila.

Článek

Britského premiéra Borise Johnsona nahlásili labourističtí poslanci na policii kvůli obvinění, že se v budově Downing Street 10, kde sídlí britská vláda, během loňského lockdownu konaly nejméně dva večírky. Informoval o tom britský deník The Guardian.

Labouristický poslanec Neil Coyle požádal policejní komisařku Cressidu Dickovou, aby prošetřila zprávy o tom, že premiér Johnson měl na konci listopadu pronést proslov na rozlučkovém večírku a v prosinci dovolit zaměstnancům, aby si uspořádali svůj vánoční večírek, kterého se nakonec účastnilo asi 40 lidí.

V té době přitom v Británii platila přísná opatření proti šíření covidu-19, která znemožňovala setkávání se s lidmi z jiných domácností. „Věřím, že porušili zákon. Většina mých voličů dodržovala pravidla, ti, kteří je nedodržovali, byli potrestáni. Johnson nestojí nad zákonem navzdory své nadutosti,“ řekl Coyle.

„Pokud se tyto události konaly, znamená to, že jedno pravidlo platí pro vládu a druhé pro všechny ostatní,“ okomentoval obvinění z pořádání večíků Barry Gardiner, bývalý stínový ministr pro mezinárodní obchod, který rovněž vyzval policii k prošetření.

Johnson konání večírků přímo nepopřel. Downing Street ovšem trvá na tom, že „všechna covidová opatření byla dodržována“.

Bývalý vrchní regionální prokurátor Nazir Afzal vyzval, aby se údajné porušení lockdownových pravidel během dvou večírků na Downing Street stalo součástí nadcházejícího veřejného vyšetřování okolo pandemie.

Afzal chce, aby vyšetřování, které má začít v novém roce, prověřilo, nakolik vládní úředníci dodržovali vlastní protipandemická pravidla a pokyny a jaký mělo údajné porušování restrikcí dopad na jejich dodržování ze strany veřejnosti. Podle Afzala přitom bylo incidentů mnohem více než jen dva vánoční večírky.

Zprávy o obvinění z porušování covidových pravidel zasáhly Británii v době, kdy konzervativci prohlašují, že navzdory obavám vědců z šíření nové varianty omikron budou pokračovat v přípravách letošního vánočního večírku. Spolupředseda strany Oliver Dowden lidem vzkázal, aby „zachovali klid a pokračovali“ v oslavách Vánoc.

„Myslím, že vzkaz lidem je poměrně jednoduchý: Zachovejte klid a pokračujte ve svých vánočních plánech. Zavedli jsme nezbytná omezení, ale kromě toho zachovejte klid a pokračujte,“ uvedl Dowden pro Sky News.

„Co se týče vánočních večírků, všiml jsem si, že se kolem toho objevilo docela hodně řečí, lidé se obávají, že musí zrušit své vánoční večírky. To není správné, to neříkáme,“ ubezpečil britskou veřejnost Boris Johnson.

Labouristická strana se na rozdíl od konzervativců rozhodla svou vánoční akci zrušit, po podnicích ovšem nepožaduje, aby udělaly to samé.

V Británii momentálně platí covidové restrikce, které lidem ukládají nosit roušky v obchodech a veřejné dopravě. Oproti minulému roku, kdy ještě nebylo dostupné očkování, letos ale vláda neomezuje možnost setkávání.

„Jak už jsem řekl mnohokrát předtím, myslím si, že k riziku přistupujeme vyváženě a přiměřeně, ale věřím, že letošní Vánoce budou podstatně lepší než ty loňské,“ shrnul Johnson.

Reklama

Doporučované