Hlavní obsah

Lavrov přirovnal dnešek ke krizi, která přivedla svět na práh jaderné války

Foto: Hussein Eddeb, Shutterstock.com

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Reklama

Ruský ministr zahraničí Lavrov přirovnal současnou situaci ke kubánské krizi z roku 1962. Uvedl také, že Rusko je otevřené vyjednávat, ale jen při splnění podmínek Moskvy.

Článek

Ruská invaze na Ukrajinu vyvolala největší konfrontaci mezi Moskvou a Západem od kubánské krize z roku 1962, kdy se Sovětský svaz a Spojené státy přiblížily jaderné válce.

Tehdejší americký prezident John Kennedy reagoval na zjištění, že sovětský vůdce Nikita Chruščov nechal na Kubě rozmístit jaderné rakety po neúspěšné invazi v Zátoce sviní, Američany podporované akci Kubánců v exilu s cílem svrhnout komunistickou vládu Fidela Castra. Po odhalení raket Spojené státy vyhlásily námořní blokádu Kuby. K napětí přispělo rovněž rozmístění amerických raket v Itálii a Turecku.

Krizi, která mohla vést k rozpoutání jaderné války, se podařilo urovnat na konci října 1962. Kennedy tajně souhlasil se stáhnutím všech raket z Turecka výměnou za to, že Chruščov odstraní všechny rakety na Kubě. Krize byla zažehnána, dodnes ale představuje symbol nebezpečí velmocenského soupeření ve studené válce.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov nynější situaci k tehdejší krizi podle agentury Reuters přirovnal a řekl, že doufá, že americký prezident Joe Biden má dostatek rozumu, aby se s globální konfrontací takového rozměru vyrovnal.

Lavrov v rozhovoru pro dokument státní ruské televize o raketové krizi uvedl, že existují podobnosti s rokem 1962, a to zejména proto, že Rusko je nyní ohroženo západními zbraněmi na Ukrajině. „Rozdíl je v tom, že v roce 1962 našli Chruščov a Kennedy sílu projevit odpovědnost a moudrost a nyní takovou připravenost ze strany Washingtonu a jeho satelitů nevidíme,“ řekl Lavrov.

Více k tématu

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v pátek telefonicky hovořil se svým americkým protějškem Lloydem Austinem. Stalo se tak poprvé od května tohoto roku a probíraná témata se víceméně nezměnila.

Americký prezident Biden uvedl, že aktuální riziko jaderné apokalypsy je nejvyšší od kubánské raketové krize v roce 1962. Ruský prezident Putin podle něj nežertuje, když hovoří o použití jaderných zbraní.

Rusko je připraveno jednat. Za jeho podmínek

Mluvčí Národní bezpečnostní rady Bílého domu odmítl Lavrovovo prohlášení komentovat. Poukázal ovšem na dřívější oznámení o udržování otevřených komunikačních linek s Moskvou.

Nejvyšší američtí a ruští generálové spolu minulý týden jednali telefonicky poprvé od května. Den před nimi se po stejně dlouhé odmlce spojili i americký a ruský ministr obrany.

Rusko je podle Lavrova připraveno zahájit diskusi se Západem o snížení napětí na Ukrajině, citovala v pondělí agentura RIA Novosti ruského ministra. Prezident Vladimir Putin podle něj nikdy neodmítl vyjednávání a je mu otevřený. Požaduje ale, aby Rusko obdrželo „realistické návrhy“. Moskva opakovaně zdůrazňuje, že je ochotna jednat, ovšem za svých podmínek a při naplnění svých požadavků na Ukrajině.

Rusko po útoku na flotilu oznámilo zastavení spolupráce na vývozu obilí z Ukrajiny

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že Kyjev v sobotu ráno podnikl teroristický útok na plavidla Černomořské flotily v přístavu Sevastopol. Ukrajina se k útoku zatím oficiálně nevyjádřila.

Podobnost s kubánskou krizí naznačuje podle Reuters i fakt, že ruský prezident Vladimir Putin uvádí jako jednu z příčin konfliktu to, že Západ odmítl ruské obavy o bezpečnost postsovětské Evropy, a zejména rozšíření vojenské aliance NATO na východ.

Spojené státy a jejich evropští spojenci tvrdí, že ruské obavy jsou přehnané a nemohou ospravedlnit invazi na Ukrajinu. Kyjev označuje ruskou velmocenskou diplomacii za přetvářku sloužící k odvedení pozornosti od imperiálního záboru ukrajinského území.

Reklama

Doporučované