Hlavní obsah

Ledy se hnuly. Rusům a Bělorusům v Česku svitla naděje

Foto: Profimedia.cz

Rusové žijící v Česku vyšli 26. března do ulic. Protestovali proti válce.

Reklama

Na pozvání přijely do Česka desítky Rusů a Bělorusů. Po vypuknutí války se však zdálo, že nová obydlí budou muset znovu pakovat do krabic. Po nuceném návratu by mnohým hrozilo vězení. Vláda nyní přišla s výjimkou.

Článek

Anna a její manžel Ivan jsou ruští IT inženýři. Minulý rok v dubnu jim přistála pracovní nabídka podmíněná stěhováním do Prahy. Protože už delší dobu zvažovali, že je načase Putinův režim nadobro opustit, neváhali dlouho.

Vyřídili si potřebné papíry a s platným vízem se přestěhovali do Česka. Jenže přišla válka.

Pro Annu a Ivana začala být problémem jejich národnost.

„Stanovisko českého ministerstva vnitra je takové, že dle usnesení vlády již nebudou vyřizovány žádné případy ruských a běloruských občanů čistě na základě naší národnosti. Když se ale dostavíte na úřady, nedostanete žádný oficiální papír o odmítnutí, místo toho jen ústní sdělení, že nás nemohou přijmout,“ stěžovala si Anna Seznam Zprávám minulý týden.

K vyřešení problému přitom chybělo málo – dostat modrou kartu.

Co je modrá karta?

  • Modrá karta je dlouhodobý pobyt za účelem výkonu zaměstnání vyžadujícího vysokou kvalifikaci.
  • Modrá karta opravňuje cizince k pobytu a zároveň výkonu zaměstnání, tj. cizinec nepotřebuje zvlášť pracovní povolení.
  • Za vysokou kvalifikaci se považuje řádně ukončené vysokoškolské vzdělání nebo vyšší odborné vzdělání, které trvalo aspoň 3 roky, uvádí web ministerstva vnitra.

„Od 25. února nebylo možné získat pracovní povolení, modrou kartu, nebo si zařídit schůzku na úřadech kvůli biometrickým údajům. A to ani v případě, že jste si vyřídili papíry a vízum vám schválili před tragédií na Ukrajině,“ uváděla Ruska jménem skupiny asi 150 lidí.

„Jde především o IT inženýry, kteří sem přišli přes Program klíčový a vědecký personál, pracující pro společnosti jako Google, Microsoft, IBM, Avast. Všichni jsme již v České republice, většina z nás přišla před invazí a nyní jsme se ocitli v tomto právním limbu,“ dodala.

Po vydání článku Seznam Zpráv 25. března se s podobnými příběhy strhla lavina. Začalo být jasné, že desítky lidí, se kterými Seznam Zprávy hovořily, jsou jen špičkou ledovce.

Bublina výjimek

Ale ledy se skutečně pohnuly. 30. března česká vláda přijala usnesení nové. Ačkoli stále platí rozhodnutí o „zastavení přijímání žádostí o vízum a povolení k dlouhodobému a trvalému pobytu (…) v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace“, nově vznikla i bublina výjimek.

„Pokud žadatel již měl povolenou žádost o zaměstnaneckou kartu a bylo mu vyznačeno vízum za účelem převzetí povolení k pobytu (tj. vízum, na které přicestuje a v ČR si zajisti kartu pobytu), bude tato žádost dokončena,“ potvrdil pro Seznam Zprávy tiskový odbor ministerstva zahraničních věcí.

Změnu přivítali zejména ti, kteří se nuceného návratu do Ruska či Běloruska obávali kvůli hrozbě uvěznění za jejich aktivity na území České republiky.

Ivanovi a Anně do vypršení víza zbývají asi tři týdny. Když Anna mluvila s redakcí SZ minulý týden, zdráhala se tak i vyslovit slovo „válka“. „Pokud by mě česká vláda poslala zpět, můžu být v Rusku stíhána jen za to, že jsem použila toto slovo,“ vysvětluje.

Jiní zase aktivně podporují ukrajinské charity či chodí na protiválečné protesty. Podle nového ruského zákona o „fake news“ mohou ve vězení lidé skončit i v případě, že podporovali Ukrajinu během pobytu v Česku, jak upozornila Ruska Olga S.

„Putin zesiluje represe jak ze strany zákonodárců, tak ze strany donucovacích orgánů. Vše, co se neshoduje s oficiálními vyjádřeními ministerstva obrany, je předem prohlášeno za nepravdivou informaci. Za šíření této informace pomocí plakátů, bannerů či sociálních sítí nebo verbálně hrozí až 15 let vězení. Za výzvy k zamezení použití ruských jednotek – 3 roky vězení. Humanitární pomoc Ukrajině je nyní považována za vlastizradu a může být potrestána až 20 lety vězení,“ uvádí Olga.

Nejen Olze tak spadl obrovský kámen ze srdce. „Jsme hrozně šťastní, že politici změnili názor, děkujeme!“ napsala redakci Olga. „Naši právníci po vašem článku jednali s úřady a zdá se, že se to povedlo. Usnesení má vejít v platnost 1. dubna, tak uvidíme, jak se to modrými kartami pohne,“ dodala pro SZ Janina, etnická Ukrajinka, avšak „bohužel“ občanka Ruské federace.

„Tahle změna usnesení nás doslova zachránila. Jsem šťastný, že se vláda dokáže ohlédnout a zjednat nápravu. Žil jsem spoustu let v Rusku a abych byl upřímný, něco takového jsem nikdy nezažil,“ řekl Seznam Zprávám Ivan.

Podle informací SZ byly hned 1. dubna první modré karty vydány.

Vyhráno však nemají všichni.

Vydávání víz pro ruské a běloruské občany je vzhledem k agresi obou států na Ukrajině i nadále pozastaveno. „Vízum je možné udělit v případech, kdy je žadatel prokazatelně v ohrožení v důsledku represe, odporu proti režimu nebo jeho kritiky nebo v případě, kdy hrozí akutní nebezpečí či perzekuce z politických či jiných důvodů. Udělení víza ve výše uvedené situaci musí být potvrzeno důvěryhodným zdrojem a dostatečně prokázáno, po souhlasu ministra,“ uvedlo pro Seznam Zprávy ministerstvo zahraničních věcí.

„Vedle toho jsou víza nadále udělována Bělorusům, kteří jsou rodinnými příslušníky českých občanů a občanů EU a EHP, pokud u nás žijí,“ dodává MZV.

Vyjádření Ministerstva zahraniční z 31. března:

  • Běloruskou občanskou společnost, obránce lidských práv a politické vězně podporujeme dlouhodobě a děláme to i nadále. Smutné bohužel je, že většina aktivních obránců lidských práv je v Bělorusku ve vězení (přes 1 100 politických vězňů) nebo byla nucena emigrovat.
  • Běloruský režim se bohužel podílí s Ruskem na agresi vůči Ukrajině, a proto jsme pozastavili vydávání víz pro běloruské stejně jako pro ruské občany. Stejně jako v případě ruských občanů, kteří by mohli být za své názory perzekvováni ve své zemi, jsme mysleli i na běloruské občany a zavedli jsme výjimku. Tedy že nadále vydáváme víza běloruským občanům, kteří jsou ve své zemi systematicky perzekvováni a za jejich aktivní odpor proti běloruskému režimu jim hrozí vězení. Tato víza vydáváme dál dle kapacitních možností.
  • Vízum je možné udělit v případech, kdy je žadatel prokazatelně v ohrožení v důsledku represe, odporu proti režimu nebo jeho kritiky nebo v případě, kdy hrozí akutní nebezpečí či perzekuce z politických či jiných důvodů. Udělení víza ve výše uvedené situaci musí být potvrzeno důvěryhodným zdrojem a dostatečně prokázáno, po souhlasu ministra.
  • Vedle toho jsou víza nadále udělována Bělorusům, kteří jsou rodinnými příslušníky českých občanů a občanů EU a EHP, pokud u nás žijí.
  • Důvody pro pozastavení vydávání víz v Rusku a Bělorusku dál trvají. Je to součástí našeho tlaku na tamní režimy.
  • My děláme vše, co je v našich silách, jak vůči občanům Běloruska, tak Ruska a hlavně Ukrajiny. Jsme jednou z nejaktivnějších zemí v EU.
  • Primárním problémem je politika běloruského režimu, který dlouhodobě systematicky porušuje lidská práva a podporuje Rusko v agresi vůči Ukrajině. Právě tam by měl směřovat tlak běloruských občanů.

Reklama

Doporučované