Hlavní obsah

Letadlo plné peněz a západní zbraně na kopie. Íránské drony stály Rusy hodně

Foto: Profimedia.cz

Masová výroba dronů Šáhid je levná a jednoduchá, bezpilotní letouny jsou navíc schopny způsobit značné škody.

Reklama

Rusko poslalo do Íránu 140 milionů eur v hotovosti a několik typů západních zbraní. Na oplátku získalo drony důležité pro svou válečnou kampaň na Ukrajině.

Článek

Na konci srpna tohoto roku ruské vojenské letadlo v utajení do Íránu transportovalo miliony eur v hotovosti a trojici západních zbraní, které ruské jednotky ukořistily na bojišti. Jde o britskou protitankovou střelu NLAW, její americký ekvivalent Javelin a americkou protiletadlovou střelu Stinger. S informací přišla televizní stanice Sky News s odkazem na anonymní zdroj z bezpečnostní oblasti.

Íránu zisk těchto západních zbraní dává možnost studovat západní zbraňové technologie a případně jim umožňuje je okopírovat.

„Zbraně budou pravděpodobně okopírované a použité v budoucích konfliktech,“ uvedl zdroj Sky News.

Rusko na oplátku získalo od Íránu přes 160 bezpilotních letadel včetně 100 sebevražedných dronů Šáhid-136. Rusko tyto drony, které při nárazu vybouchnou, při svých útocích na ukrajinské cíle používá stále častěji.

Nejméně pět ruských letadel dopravilo od srpna drony z Íránu do Ruska. Stanice Sky News také přišla s informací, že v minulých dnech byla dohodnuta dohoda o dalším prodeji dronů v hodnotě 200 milionů eur.

Rusko v bojích na Ukrajině používá íránské jednorázové drony

Bezpilotní letouny, kterým se v odkazu na japonské sebevražedné letce z druhé světové války přezdívá „kamikaze“, jsou považovány za levnou a vysoce účinnou alternativu raket.

Ukrajina i Západ žádají OSN, aby zahájila vyšetřování dodávek íránských dronů ruské armádě. Podle nich jde o porušení rezoluce Rady bezpečnosti. Generální tajemník OSN ovšem misi nenařídil, a ustoupil tak Moskvě. Alespoň prozatím.

Na začátku listopadu íránský ministr zahraničí Husejn Amir-Abdulahijan poprvé přiznal, že jeho země Rusku drony dodala. Zároveň doplnil, že se tak stalo ještě před vpádem Ruska na Ukrajinu.

„Dali jsme Rusku drony měsíce před vypuknutí války na Ukrajině,“ řekl íránský ministr zahraničí agentuře AP.

Na slova íránského ministra reagoval speciální americký velvyslanec pro Írán Robert Malley. Podle něj íránští představitelé lžou a Írán Rusko drony zásoboval během letošního léta.

Ruská armáda zintenzivnila útoky na ukrajinské cíle pomocí dronů. Společně s konvenčním bombardováním útoky cílí na kritickou infrastrukturu po celé zemi.

Bombardovací kampaň zabila civilisty a způsobila masivní výpadky elektřiny.

Pro svou obranu Ukrajina od západních států získala pokročilé, leč drahé systémy protivzdušné obrany.

Reklama

Doporučované