Hlavní obsah

Letenky z Ruska po vyhlášení mobilizace mizí. Ceny raketově rostou

Foto: De Visu, Shutterstock.com

Moskevské letiště (ilustrační snímek).

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin zřejmě vyhlášením částečné mobilizace mnoho Rusů vyděsil. Z bookingových serverů rychle mizí letenky do zbývajících destinací, kam mohou Rusové létat. Letenky na dnešek už téměř nejsou.

Článek

Rusové se pravděpodobně snaží opustit zemi dříve, než jim přijde povolávací rozkaz. Mobilizace, která se dotkne ruských občanů v záloze a s vojenskou zkušeností, totiž začíná podle prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina platit ihned.

Cena letenek na trase Moskva–Jerevan od včerejška prudce vzrostla. Ještě v 8 hodin ráno se letenky podle ruského turistického webu Tourdom prodávaly za 17,5 tisíce rublů (7 tisíc Kč), v půl desáté už taková letenka stála téměř 23 tisíc rublů (cca 10 tisíc Kč). Poté letenky z prodeje zmizely úplně. O jejich vyprodání na Telegramu informoval ruský opoziční kanál Verstka.

Foto: Seznam Zprávy

Ceny letenek z Moskvy rapidně rostou.

Na webové stránce Pegasus bylo ve středu dopoledne možné letenku z Moskvy do Jerevanu pořídit nejdříve na sobotu 24. září, ceny navíc rostou každou minutou. Jedna taková letenka ještě v 10:45 dopoledne stála přes 22 tisíc korun, nyní už k dispozici nejsou. V době zveřejnění textu byla nejbližší možnost odletu do Jerevanu v pondělí 26. září.

I ceny letenek z Moskvy do Istanbulu na příští dny rapidně vzrostly. „I když ani těchto letenek za 82 000 rublů (33 000 Kč) už mnoho nezbývá,“ napsal ukrajinský web Kanal 24 a dodal, že Rusové chtějí zemi opustit za každou cenu.

Přímý let do Istanbulu nebo Jerevanu na dnešní den tak již prakticky nelze zajistit. V době zveřejnění této informace bylo možné na stránkách služby Aviasales najít letenku z ruského hlavního města do Istanbulu pouze s možností 7hodinového přestupu v Abú Dhabí za téměř 100 tisíc rublů (asi 40 tisíc Kč).

Více možností je v případě Jerevanu. Tam se z Moskvy Rusové stále mohou dostat s jedním a někdy i dvěma přestupy, ovšem za cenu od 38 tisíc rublů (asi 15 tisíc Kč). Volná místa na středu nejsou ani na přímých letech z Moskvy do největšího města Kazachstánu Almaty, přímo není možné letět ani do Dubaje.

Jedinou možností, kterou ruský server Tourdom směrem do Dubaje nabízí, je let přes Abú Dhabí, letenka ovšem stojí 57 tisíc rublů (23 tisíc Kč).

„Přímé lety z Moskvy do Istanbulu, Jerevanu a dalších míst se mezitím vyprodávají. Podle místních médií jsou některé z nich již vyprodány,“ napsal na Twitteru novinář Ragıp Soylu.

Vzhledem k tomu, že ne všechny země přijímají Rusy na turistická víza, mají ruští občané omezený výběr destinací k útěku. Ceny letenek ale rostou již od úterý, kdy Putin měl promluvit k národu, ale jeho projev, v němž částečnou mobilizaci vyhlásil, se odložil až na středu.

Ti, kterých se mobilizace dotýká, by navíc podle zákona Rusko opouštět neměli. „Občanům, kteří jsou ve vojenské evidenci, se od okamžiku vyhlášení mobilizace zakazuje opustit místo bydliště bez povolení vojenských komisariátů,“ stojí podle ukrajinského webu Focus v článku 21 ruského zákona o mobilizaci.

Reklama

Doporučované