Hlavní obsah

Leží tu ročník 2002. Reportéři Seznam Zpráv tam, kde krvavá statistika získává tvář

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Od začátku ruské invaze na Smoljanském vojenském hřbitově pochovali 26 padlých vojáků. Jedním z nich je devatenáctiletý Dmytro.

Reklama

Při obraně vlasti před ruskou invazí padlo od konce února na 3000 ukrajinských vojáků. Na frontu zamířili z celé země. Jen v Žitomiru, západně od Kyjeva, jich už pochovali téměř tři desítky.

Článek

/Od zvláštních zpravodajů z Ukrajiny/

Naposledy tu pohřbívali v pondělí. Je to jedno z míst, kde statistické údaje o počtech padlých ve válce na Ukrajině dostávají konkrétní jména i tváře. Zatím poslední hrob na Smoljanském vojenském hřbitově v Žitomiru patří Vjačeslavu Čigasovovi.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Jedenatřicetiletý ukrajinský výsadkář Vjačeslav Čigasov zemřel 10. dubna.

Ukrajinský výsadkář padl 10. dubna po zásahu ruským šrapnelem v boji o Luhanskou oblast na východě země. Právě na Donbase teď zuří ty největší bitvy.

Jedenatřicetiletý Čigasov rád sportoval, vtipkoval a plánoval se v Žitomiru oženit. „Čtyři dny před invazí za mnou přišel a představil mě snoubence,“ řekl na pohřbu jeho příbuzný. K armádě se přidal v prvních dnech po začátku ruské invaze. Byl to modrooký blondýn, což prozrazuje jeho selfie fotka ve vojenské zelené, která visí v rámečku na kříži nad cedulkou se jménem.

Devatenáctiletý Dmytro

Úplně zahrnutý chvojím, věnci a květinami je také hrob hned vpravo. Od neděle v něm leží teprve devatenáctiletý Dmytro Abramčuk, který vystudoval v Žitomiru střední školu a loni v září se dal k ozbrojeným silám. Mladý dělostřelec padl na Zelený čtvrtek v boji v Černihivské oblasti severovýchodně od Kyjeva. Podle jeho velitele spadla bomba přímo před mladíka a na místě ho zabila.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

U jednoho z hrobů se na chvíli zastavuje voják. Pokládá na něj květinu a mlčky odchází.

V dlouhé řadě napravo od hrobů Čigasova a Abramčuka je 24 dalších tabulek s datem úmrtí po 24. únoru 2022, tedy začátku ruské invaze. Je tu 25. února, 27. února, 8. března, 14. března nebo 3. dubna. O každém pohřbu informuje na sociálních sítích žitomirský starosta Sergij Suchomlyn.

Během téměř dvou měsíců ruského útoku padlo na ukrajinské straně podle nedávného vyjádření prezidenta Volodymyra Zelenského až 3000 vojáků.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Na vojenském hřbitově je pochovaný i dvaatřicetiletý Oleksandr Kobljuk. Padl 3. dubna.

Pět vykolíkovaných míst

Další desítky provizorních náhrobků na Smoljanském hřbitově nesou data z týdnů nebo měsíců před ruskou invazí. Jde o vojáky padlé při palbě z okupované části Donbasu. U jednoho z hrobů se na chvíli zastavuje voják. Pokládá na něj květinu a mlčky odchází. O chvilku později zaduněla v dálce nejspíš protiletadlová palba.

Na konci dlouhé řady, napravo od posledního hrobu, ve kterém leží Vjačeslav Čigasov, kolíky v zemi vyznačují místa pro další padlé vojáky. Na žitomirském vojenském hřbitově, kde leží i bojovníci z války o Donbas nebo z druhé světové války, jich je zatím připravených pět.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

V řadě, kde leží vojáci Čigasov a Abramčuk, je vykolíkovaných dalších pět prázdných míst.

Až k Žitomiru, který leží 130 kilometrů západně od Kyjeva, se válečná fronta nedostala. Rusové ale město několikrát bombardovali. Například na začátku března tu v centru města zničili základní školu. Zasažené byly i obytné budovy, nemocnice a elektrárna.

Horší bombardování a ostřelování zažily vesnice severovýchodně od Žitomiru v rajonu Malyn. Jsou tam zničené celé ulice a s nimi stovky domů a tamní policie hlásí vyšetřování sedmi desítek podezření z válečných zločinů spáchaných Rusy.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované