Hlavní obsah

Litva za odjezd uprchlíkům zaplatí. Vyplatí se to, tvrdí

Foto: Profimedia.cz

Litevská ministryně vnitra Agne Bilotaiteová zdůrazňuje, že péče o migranty je mnohem dražší než příspěvek motivující k návratu.

Reklama

Litva se stala cílem migrantů především kvůli Bělorusku, odkud jenom letos přišly tisíce běženců. Vilnius je dále motivuje, aby se vrátili do domovských zemí. Částku, kterou jim za to poskytne, oproti současnosti až třikrát zvýší.

Článek

Původní částku 300 eur pro každého migranta, který se rozhodne vrátit do země původu, navýší litevské ministerstvo vnitra na tisíc eur (v přepočtu asi 25,5 tisíc korun), oznámilo ve středu.

„Vracet migranty do rodné země je složitý a dlouhý proces. Péče o jednoho migranta stojí ročně Litvu 11 tisíc eur, a to je pro stát opravdu velká zátěž,“ uvedla litevská ministryně vnitra Agne Bilotaiteová. Věří, že víc než trojnásobná částka přicházející motivuje, aby Litvu opustili. Migranti budou mít možnost získat peníze na území Litvy do 20. ledna, informuje litevská veřejnoprávní stanice LRT.

Finance bude země čerpat z fondu, který získala od Evropské komise na řešení migrační krize. Tamní ministerstvo vnitra také oznámilo, že dokončuje proces udělování azylu. Z 3 272 žádostí ho získá 54 lidí. Ostatní se budou muset vrátit.

„Většina migrantů, kteří přišli do Litvy, nejsou skutečnými žadateli o azyl a rozhodnutí migračního oddělení neudělit azyl bylo oprávněné,“ uvedla dále ministryně. Dosud se podle dat resortu vrátily domů 4 tisíce lidí. Drtivá většina dobrovolně.

Právě Polsko a Litva jako státy sousedící s Běloruskem pociťují dopady migrační krize na východní hranici nejvíce ze všech členských zemí EU. Na jejich území již od léta putují tisíce migrantů směřující především do Německa a dalších států sedmadvacítky.

Hranici z Běloruska do Litvy jen letos překročilo kolem 4 200 lidí. Od srpna jich dalších 7 900 bylo od přechodu odehnáno poté, co je litevská pohraniční stráž přestala pouštět.

Polští pohraničníci od začátku roku evidují asi 40 tisíc pokusů o nelegální překročení polsko-běloruské hranice. Podle českého ministra zahraničí Jakuba Kulhánka jsou v Bělorusku další tisíce uprchlíků. „Stále se tam nachází 7 tisíc migrantů, které může Lukašenkův režim pustit do Evropy,“ uvedl ve středu.

Evropská unie tvrdí, že běloruský autoritářský režim Alexandra Lukašenka vytvořil migrační krizi na vnější hranici bloku v odplatě za sankce, které EU uvalila na Minsk kvůli porušování lidských práv, potlačování opozice a zfalšování loňských prezidentských voleb. Běloruský vůdce to odmítá. Na konci listopadu prohlásil, že se problém s migranty na své západní hranici pokusí vyřešit do konce roku, uvedl pro ruskou agenturu RIA Novosti.

Reklama

Doporučované