Hlavní obsah

Londýnské muzeum ruší dlouholetou expozici. Prý je rasistická a sexistická

Foto: William Barton, Shutterstock.com

Vchod do londýnského muzea Wellcome Collection. Výstava Medicine Man tam fungovala 15 let.

Reklama

Londýnské muzeum slíbilo, že v příštích letech představí novou výstavu, a vypořádá se tak s nedostatky té předchozí. Odvypráví historii medicíny i s příběhy těch, kteří byli kdysi pro svou jinakost diskriminovaní a opomíjení.

Článek

Výstava s názvem Medicine Man, která mapuje historii medicíny a je jedním z hlavních lákadel londýnského muzea Wellcome Collection, po patnácti letech končí. Vedení muzea tvrdí, že ji muselo zrušit, protože je plná rasistických, sexistických a diskriminačních odkazů. Upozornila na to britská stanice BBC.

Stálá expozice Medicine Man představuje předměty, které dávají nahlédnout do historie zdraví a medicíny po celém světě. Její součástí jsou knihy, obrazy i anatomické modely ze dřeva, slonoviny a vosku ze 17. století.

Vystavené předměty pocházejí ze sbírky zakladatele muzea Henryho Wellcoma, který za svůj život shromáždil více než milion podobných artefaktů.

Muzeum v sobotu uvedlo, že expozice v současné podobě nadále nemůže pokračovat. Své rozhodnutí označilo za „významný zlom“.

„Svou minulost nemůžeme změnit. Můžeme však pracovat na budoucnosti, v níž dáme hlas vyprávěním a životním zkušenostem těch, kteří byli umlčeni, vymazáni a ignorováni,“ uvedlo muzeum v prohlášení na twitteru.

„Pokusili jsme se o to u některých děl v Medicine Man pomocí uměleckých intervencí. Expozice však stále udržuje verzi historie medicíny, která je založena na rasistických, sexistických a ableistických teoriích a jazyce,“ dodalo. Ableismus je pojem, který označuje diskriminaci na základě tělesného postižení.

Příkladem uměleckého díla, které čelí kontroverzím, je obraz z roku 1916 s názvem „Lékařský misionář ošetřující nemocného Afričana“, na němž Afričan klečí před misionářem s bílou barvou pleti. Ředitelka muzea Melanie Keenová ho nechala už před časem uložit do depozitáře s tím, že hrozí riziko „utvrzování rasových stereotypů a hierarchií“.

Podle vedení muzea je sbírka problematická, protože vypráví příběh muže s „obrovským bohatstvím, mocí a privilegii“.

„Když náš zakladatel Henry Wellcome začal v 19. století sbírat, bylo jeho cílem získat obrovské množství předmětů, které by umožnily lépe porozumět umění a vědě o léčení v průběhu věků,“ píše muzeum v prohlášení.

„Výsledkem byla výstava, která vyprávěla globální příběh o zdraví a medicíně, v němž byli lidé s postižením, černoši, domorodí obyvatelé a lidé jiné barvy pleti exotizováni, marginalizováni a vykořisťováni – nebo dokonce zcela opomíjeni,“ vysvětluje.

Právě tento nedostatek se chystá vedení muzea do budoucna napravit. Na svých webových stránkách slibuje, že v příštích letech představí novou výstavu, která odvypráví historii medicíny i s příběhy opomíjených lidí.

Zatímco někteří oznámení muzea na twitteru přivítali, jiní ho ostře kritizují, píše deník The Guardian.

„Je to akt kulturního vandalismu to uzavřít, aniž by se vědělo, co (výstavu) nahradí,“ napsal jeden z uživatelů platformy. „To se nenajde nikdo, kdo by se místo toho zbavil těch kulturních vandalů, nebo ta hniloba sahá až nahoru? Je to předehra k zavírání celých muzeí, protože jejich sbírky nejsou dostatečně bdělé?“ ptá se další.

Reklama

Doporučované