Hlavní obsah

Lula da Silva se stal oficiálně prezidentem Brazílie

Foto: Profimedia.cz

Brazilský prezident Luiz Inacio Lula da Silva na cestě do Národního kongresu na slavnostní inauguraci, 1. ledna 2023.

Reklama

Brázilie má novou hlavu státu. Po dvanácti letech v čele země opět stojí levicový politik Lula da Silva, který v neděli složil přísahu. Lula v říjnu porazil ve volbách těsně svého krajně pravicového předchůdce Bolsonara.

Článek

Sedmasedmdesátiletý politický veterán Luiz Inácio Lula da Silva v neděli složil přísahu a oficiálně se tak stal hlavou Brazílie, která je rozlohou i počtem obyvatel pátou největší země světa. O inauguraci informovaly světové tiskové agentury. Levicový Lula se ujal úřadu za zpřísněných bezpečnostních opatření v brazilské metropoli po hrozbách násilí od strany příznivců jeho krajně pravicového předchůdce Jaira Bolsonara. Brazilcům Lula v prvním projevu slíbil obnovu země, jejíž zdroje podle něj předchozí vláda vyčerpala.

Lula v říjnu těsně porazil Bolsonara a získal bezprecedentní třetí prezidentské období po přestávce, kdy půldruhého roku strávil za mřížemi kvůli odsouzení za korupci, které bylo později zrušeno. Jeho soupeř volební porážku odmítl uznat a nepodloženě tvrdil, že brazilský volební systém není důvěryhodný. Před inaugurací Bolsonaro odletěl ze země.

Lula v letech 2003 až 2010 pomohl vymanit miliony Brazilců z chudoby během celosvětového komoditního boomu. Nyní před ním stojí nelehký úkol zlepšit stagnující brazilskou ekonomiku a zároveň sjednotit zemi, která se za Bolsonarovy vlády hluboce rozdělila. Lula dříve prohlásil, že jeho prioritami budou boj proti chudobě a investice do vzdělání a zdravotnictví. Řekl také, že zastaví nelegální odlesňování Amazonie.

„Od Luly se hodně očekává. Bude mít nelehký úkol obnovit v Brazílii normálnost a předvídatelnost a především rychle dosáhnout výsledků, které zlepší kvalitu života jejích obyvatel,“ řekl Reuters Creomar de Souza, který v Brazílii vede poradenskou společnost Dharma Political Risk.

Lula v neděli v prvním projevu Brazilcům slíbil, že společně s nimi „obnoví“ zemi. Výsledky vládnutí svého předchůdce zhodnotil jako „katastrofální“ a Bolsonara obvinil z vyčerpání zdrojů na vzdělávání, zdravotnictví a ochranu lesů.

Uvedl, že za Bolsonarovy vlády se do země „vrátil hlad“, podkopala se lidská práva a kabinet se dopustil „genocidy“, protože řádně nereagoval na pandemii covidu-19. Té je ve 214milionové zemi připisována smrt více než 680.000 Brazilců.

Výsledek voleb řada příznivců Bolsonara neuznává

Brazilským prezidentem se po dvanáctileté pauze stal Lula da Silva. „Řada příznivců Jaira Bolsonara výsledek nikdy neuzná, podobně jako u stoupenců Donalda Trumpa v USA,“ říká expert na Latinskou Ameriku František Kalenda.

Brazílie „nepotřebuje odlesňovat“, aby podpořila své zemědělství, uvedl také v projevu Lula. „Budeme moci žít bez kácení stromů, bez vypalování lesů,“ dodal a zopakoval, že jeho cílem je „nulové odlesňování Amazonie“.

Lula v neděli rovněž uvedl, že v říjnových volbách zvítězil nad protivníky, kteří napadli mezinárodně oceňovaný volební systém země. „Pokud jsme tady, je to díky politickému uvědomění brazilské společnosti a demokratické frontě, kterou jsme vytvořili,“ řekl. „Demokracie se stala velkým vítězem, překonala největší mobilizaci veřejných i soukromých zdrojů, jakou jsme kdy zažili, a nejbrutálnější ohrožení svobody volby,“ dodal.

Bolsonaro v pátek odletěl z Brazílie na Floridu, aby nemusel předat prezidentskou šerpu svému soupeři. Část příznivců nyní již exprezidenta poslední dva měsíce protestovala proti výsledku voleb a vyzývala k vojenskému převratu, aby zabránila Lulovu návratu do úřadu.

Policisté v neděli zadrželi muže s výbušným zařízením a nožem, který se pokoušel dostat na veřejné prostranství, kde se inaugurace konala. Již před časem také nalezli výbušné zařízení nedaleko letiště v hlavním městě, přičemž jeho výrobce se podle policie přihlásil k Bolsonarovým příznivcům.

I přes přísné bezpečnostní podmínky se v neděli před budovou brazilského Kongresu od časného rána shromažďovaly davy Lulových stoupenců oblečených do červené barvy jeho Strany pracujících. Přišli se podívat na slavnostní uvedení Luly do úřadu, ale také na ohlášený hudební festival. Lula a nastupující viceprezident Geraldo Alckmin projížděli městem v otevřeném kabrioletu a poté se vydali do Senátu, kde se konal slavnostní ceremoniál. Inaugurace se zúčastnilo více než deset hlav států, včetně německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera.

Reklama

Doporučované