Hlavní obsah

Macron k Putinovi: Upřímný dialog není slučitelný s vyostřováním napětí

Foto: Profimedia.cz

Prezident Emmanuel Macron v sobotu telefonicky jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem (Ilustrační foto).

Reklama

Upřímný dialog není slučitelný s vyostřováním napětí, řekl Macron Putinovi během sobotního telefonátu.

Článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron v sobotu během telefonátu svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi řekl, že „upřímný dialog není slučitelný s vyostřováním napětí“ na hranici s Ukrajinou. Informoval o tom Elysejský palác. Telefonát trval téměř 90 minut.

Jak dále uvedl úřad francouzského prezidenta, Macron a Putin navázali na debatu, kterou vedli během nedávné návštěvy francouzského prezidenta v Moskvě. Během telefonátu spolu oba státníci diskutovali o dodržování minských dohod, jejichž cílem je ukončit boje na východní Ukrajině, a o otázkách bezpečnosti a stability v Evropě.

Francouzský prezident jednal v Moskvě v pondělí. Od Putina se mu tehdy podle jeho slov dostalo ujištění, že Moskva nebude přispívat k vyostření situace. Napětí v oblasti ale neustále stoupá. Washington již varoval, že ruská invaze na Ukrajinu může nastat „kdykoliv“. Ukrajinské ministerstvo zahraničí v sobotu veřejnost varovalo před panikou a destabilizací kvůli obavám z invaze ruských vojsk.

Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo povstání proruských separatistů na východě Ukrajiny, ale popírá, že by mělo v úmyslu sousední zemi napadnout. Ruská diplomacie americká varování odmítla jako „hysterii“, „dezinformace“ a „propagandu“. Moskva nicméně shromáždila na hranici s Ukrajinou přes 100 000 vojáků a od Západu požaduje bezpečnostní záruky, včetně toho, že se Ukrajina nestane členem NATO.

Reklama

Související témata:

Doporučované