Hlavní obsah

Hrozba pro Macrona. Republikánka v průzkumu najednou vyletěla vzhůru

Foto: Profimedia.cz

Prezidentská kandidátka pravicové strany Republikáni Valérie Pécresseová. Pokud by prošla do druhého kola s Macronem, porazila by ho.

Reklama

Emmanuel Macron by nemusel v druhém kole prezidentských voleb uspět, vyplývá z nejnovějšího průzkumu preferencí ve Francii. Porazit by ho mohla Valérie Pécresseová, která je alternativou pro ty, kterým Macron přijde arogantní.

Článek

Prezidentská kandidátka francouzské pravicové strany Republikáni (LR) Valérie Pécresseová se v jednom z průzkumů volebních preferencí dotahuje na stávající hlavu státu Emmanuela Macrona. Pokud by prošli do druhého kola právě tito dva kandidáti, vyhrála by Pécresseová, ukazuje v úterý zveřejněný průzkum stanice BFM TV.

Server Europe 1 píše, že se jedná o dosti přelomový průzkum. Jako první totiž naznačuje, že by mohl stávající francouzský prezident Macron odejít z druhého kola voleb jako poražený. Podle zmíněného serveru pak průzkum dobře ilustruje velmi rychlý vzestup Valérie Pécresseové. Upozorňuje přitom na to, že ještě před několika dny neměl žádný potenciální pravicový kandidát šanci v průzkumech prezidentských voleb zvítězit.

Francouzi si budou příští hlavu státu vybírat v dubnu. V dosavadních průzkumech se jako jednoznačný vítěz prvního kola jevil současný prezident Macron, jeho preference ale v posledních týdnech mírně klesají.

Dalšími kandidáty, kteří by se podle současného politického rozložení mohli probojovat do druhého kola, jsou šéfka krajně pravicového Národního sdružení (RN) Marine Le Penová, krajně pravicový Éric Zemmour, který o víkendu ohlásil založení nové strany Znovudobytí (Reconquête) a nově také republikánka Pécresseová. Jako kandidáta do boje o prezidentské křeslo ji republikáni vybrali teprve v sobotu. Šéfka regionu Île-de-France v primárkách porazila čtyři mužské kolegy.

Čtyřiapadesátiletá Valérie Pécresseová je zkušenou političkou. Vystudovala ekonomii, absolvovala také prestižní francouzskou politickou školu ENA. Byla členkou několika vlád, zodpovídala za vzdělávání, výzkum nebo rozpočet. Působila také jako mluvčí vlády Françoise Fillona. Od prosince 2015 stojí v čele regionu Île-de-France, který obklopuje Paříž.

V nejnovějším průzkumu by pro Pécresseovou v prvním kole prezidentských voleb hlasovalo 20 procent dotazovaných, ačkoliv v předchozí anketě oslovila jen devět procent potenciálních voličů. Macron tentokrát získal 23 procent, což je o čtyři procentní body méně než před měsícem. Macronovi voliči jsou ale spolehliví, hlas by mu dalo sedm z deseti lidí, kteří pro něj hlasovali ve volbách v roce 2017, píše BFM TV.

Pokud by Macron a Pécresseová prošli do druhého kola, jak naznačuje tento průzkum, republikánka by v něm Macrona porazila se ziskem 52 procent hlasů. Pécresseová má totiž podle závěrů průzkumu větší schopnost oslovit voliče Le Penové i Zemmoura, kteří by v tomto případě nepostoupili.

Francouzský server La Dépêche se domnívá, že úspěch Pécresseové má hned několik důvodů. Kandidátce Republikánů podle serveru hraje do karet například to, že má ideologicky blízko k současnému prezidentovi. Vyplnila totiž prázdné místo uvnitř republikánské strany, z jehož existence dosud těžil právě Macron. Pravicoví voliči, kteří se nedokázali identifikovat s Françoisem Fillonem nebo Laurentem Wauquiezem, se totiž přikláněli k Macronovi.

„Macronovy“ hlasy může ale v dubnových volbách získat Pécresseová. Podle La Dépêche by mohla být vhodnou kandidátkou pro tu část voličů, které se nelíbí způsob vládnutí současného prezidenta, protože je „příliš vertikální a někdy dokonce až arogantní“.

„Průzkumy přicházejí a odcházejí. Je ale zajímavé cítit, že v této zemi je touha po změně, po konkrétní změně s řešením pro zemi. Musím přesvědčit Francouze, všechny Francouze, že naše řešení jsou dobrá a že můžeme vládnout jinak,“ okomentovala výsledky průzkumu pro BFM TV Pécresseová.

Čtyři měsíce před volbami jsou průzkumy jen náznakem toho, jak mohou volby opravdu proběhnout. Celých 44 procent dotazovaných totiž uvedlo, že ještě možná změní názor. Mezi váhajícími je nejvíce voličů Pécresseové a europoslance za Zelené Yannicka Jadota. Naopak téměř tři čtvrtiny voličů Le Penové jsou si jistí, že již názor nezmění.

Reklama

Doporučované