Hlavní obsah

Maďaři ustoupili. Ukrajina dostane od Unie půjčku, Budapešť více z fondů

Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

Maďarský premiér Viktor Orbán.

Reklama

Velvyslanci zemí EU se večer shodli na společné půjčce 18 miliard eur pro Ukrajinu a globální 15procentní dani pro velké nadnárodní firmy. Oznámilo to české předsednictví Rady EU. Maďarsko, které obě dohody blokovalo, stáhlo veto.

Článek

„Megadohoda! Velvyslanci EU se v principu dohodli na balíčku 18 miliard eur na podporu Ukrajiny, 15% minimální daně pro velké korporace, schválení RRP (rozvojového plánu) pro Maďarsko a dohodě o podmíněnosti. Balíček bude potvrzen písemným postupem,“ uvedlo české předsednictví na twitteru.

Z půjčky pro Ukrajinu by se například měli platit zdravotníci nebo dávky pro seniory a pořizovat nezbytnosti jako generátory.

Maďarsko dosud schválení úvěru na příští rok blokovalo s tím, že nechce, aby se Unie zadlužovala. A místo toho nabídlo, že Ukrajině pošle patřičnou část pomoci z vlastního rozpočtu. Podle některých evropských politických špiček ale byly maďarské důvody „zástupné“.

Přestože to Maďaři nepřiznali, zdroje z oficiálních míst EU se shodovaly, že vláda Viktora Orbána si chce tímto způsobem vynutit uvolnění více než 13 miliard eur z unijních fondů. Maďarsku hrozilo, že o peníze přijde, pokud nepředloží reformy zaměřené na potírání korupce a nezávislost justice.

Komise v polovině září navrhla odebrat Maďarsku 7,5 miliardy eur z fondů pro méně rozvinuté regiony. Dalších 5,8 miliardy eur, o které může Budapešť přijít, pochází ze zvláštních fondů na obnovu škod v souvislosti s rozšířením nového typu koronaviru.

Maďarsko porušuje principy právního státu

Evropská komise už v minulosti formálně zahájila s Maďarskem řízení kvůli porušování principů právního státu. Vůbec poprvé tak sáhla k využití nového mechanismu chránícího unijní rozpočet před korupcí, střety zájmů či podvody.

Podle diplomatického zdroje, na který se odvolává ČTK, nakonec evropský blok zmrazí Budapešti namísto 7,5 miliardy eur přibližně 6,3 miliardy eur. Schválí také maďarský plán obnovy, na jehož základě může země dostat 5,8 miliardy eur.

Jednotlivé body dohody musí formálně stvrdit členské státy, aby vstoupily v platnost. Maďarsko by první peníze mělo dostat v lednu.

Reklama

Doporučované