Hlavní obsah

Smutek nahradil hněv. Záchranáře z Rakouska musí hlídat armáda, Češi si nestěžují

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Rakouští a němečtí záchranáři v sobotu pozastavili záchranné práce po zničujícím zemětřesení v Turecku. Důvodem byly obavy o bezpečí. Čeští hasiči hodnotí bezpečnostní situaci v místě, kde zasahují, jako „dobrou“.

Článek
  • Bilance zemětřesení přesáhla 25 tisíc mrtvých, Turecko jich hlásí téměř 22 tisíc.

Od úterý bylo v Turecku nasazeno 82 rakouských vojáků z takzvané jednotky AFDRU, která dosud vyprostila devět zasypaných lidí. Vzhledem ke stále obtížnější bezpečnostní situaci však v sobotu ráno pozastavili záchranné akce.

„Mezi skupinami v Turecku narůstá agrese. Prý se střílelo,“ informoval agenturu APA podplukovník rakouské armády Pierre Kugelweis s tím, že se vedení obává o bezpečnost nasazených vojáků. „Očekávaný úspěch záchrany života není v žádném rozumném vztahu k bezpečnostnímu riziku.“

Rakouští vojáci a němečtí záchranáři se vrátili na základnu v místě svého působení v provincii Hatay, kde s dalšími mezinárodními organizacemi čekali na instrukce. Základna se nachází ve městě Kirikhan asi 50 kilometrů od syrských hranic.

„Své záchranné a vyprošťovací síly udržujeme připravené. Jsme připraveni na další operace,“ sdělil Kugelweis. „K žádnému útoku na nás Rakušany nedošlo. Všichni jsme v pořádku. Rádi bychom pomohli, ale okolnosti jsou takové, jaké jsou.“

V podvečer pak mluvčí rakouského ministerstva obrany Michael Bauer na twitteru informoval, že tým je znovu v terénu. Ale „s ochrankou“.

„Turecká armáda převzala ochranu našeho kontingentu AFDRU,“ napsal Bauer s tím, že díky tomu mohli záchranáři obnovit pátrání v sutinách.

O tom, že se bezpečnostní situace v uplynulých hodinách v provincii Hatay zhoršila, promluvili v rozhovorech pro agenturu DPA také zástupci německé Agentury pro technickou pomoc (THW) a humanitární organizace I.S.A.R Germany.

„Zdá se, že důvodem je mimo jiné nedostatek potravin a obtížné zásobování vodou v oblasti zemětřesení,“ uvedly obě společnosti.

„Je vidět, že smutek pomalu ustupuje hněvu,“ řekl provozní manažer I.S.A.R Steven Bayer. Mluvčí centrály THW v Bonnu Tamara Schwarzová mluvila o „bouřlivých scénách“.

Ochrana dobrovolníků je podle nich nyní prioritou. Týmy zůstávají v místě.

Pokud budou existovat konkrétní náznaky, že lze někoho zachránit živého, stejně vyjedeme, řekla na místě mluvčí THW Katharina Garrechtová agentuře DPA.

Vypjatou situaci pak potvrdila i slova tureckého prezidenta Recepa Erdogana, který v oblasti vyhlásil výjimečný stav s odkazem na zprávy o rabování a únosech. (Podrobněji v přiloženém textu.)

Výjimečný stav v Turecku

Vláda podle tureckého prezidenta podnikne rázné kroky proti lidem, kteří se podílejí na rabování a dalších zločinech v místech, která v týdnu postihlo ničivé zemětřesení. Prohlásil to během sobotní návštěvy postižené oblasti.

Čeští hasiči jsou v bezpečí

V zasažené oblasti Turecka momentálně pomáhají i čeští záchranáři, a to asi 300 kilometrů od těch rakouských a německých.

„My jsme měli ráno konferenční hovor s velitelem týmu a ten řekl, že z jeho pohledu je bezpečnostní situace dobrá. To znamená, že z našeho pohledu je to v pořádku,“ řekl pro Seznam Zprávy mluvčí hasičů z Moravskoslezského kraje Jakub Kozák.

„Máme poměrně nablízko policii a četnictvo a složku armády, která s námi dokonce sdílí tábor, takže úzce spolupracujeme. Informace o tom, že by museli řešit nějaké problémy, nemám,“ dodal Kozák.

Ve městě Adiyaman vyprostili čeští hasiči od pátku ze sutin dalších 12 obětí pondělního zemětřesení. Dohromady tak zatím dostali z trosek 32 těl, zachránili ale i dva přeživší a asistovali kolegům z jiného týmu při záchraně ženy.

Svůj vzkaz a poděkování poslal hasičům třeba i nově zvolený prezident Petr Pavel.

Turecko po pondělním silném zemětřesení eviduje už 21 848 mrtvých. V sousední Sýrii hlásila v pátek vláda a opozice, které ovládají části rozdělené země, dohromady 3553 mrtvých, a celková bilance katastrofy tak přesáhla 25 tisíc obětí.

Reklama

Doporučované