Hlavní obsah

Měly na to znásilnění „papír“? Polští radikálové sčítají Ukrajinky po potratu

Foto: Profimedia.cz

Protest před ruským konzulátem v Krakově pod názvem Znásilnění je válečný zločin.

Reklama

Kolik potratů kvůli znásilnění jste provedli? Kolik bylo cizinek? Takové otázky klade polským nemocnicím ultrakonzervativní sdružení Ordo Iuris. Chystá vlastní „audit“ přístupu k ukrajinským válečným uprchlicím.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Protipotratové organizace velmi spoléhají na zvláštní přístup k Ukrajinkám, co se týče provedení interrupce kvůli znásilnění,“ tvrdí Katarzyna Gęsiaková z vlivné polské ultrakonzervativní organizace Ordo Iuris.

Znásilnění musí potvrdit prokurátor

Právě znásilnění je v Polsku teoreticky jedním ze tří důvodů k legálnímu provedení umělého přerušení těhotenství. Dalším je incest a pak ohrožení života matky. Žádnou další možnost přísná polská protipotratová legislativa nepřipouští.

I když navíc žena některou z podmínek daných zákonem splňuje, jde o obtížnou proceduru, kterou komplikují i obavy zdravotnických zařízení z možného postihu, případně přesvědčení personálu.

V případě znásilnění je navíc k provedení interrupce potřebné vyjádření prokurátora potvrzující „důvodné podezření“, že je těhotenství výsledkem trestného činu. To se týká i žen, které do Polska uprchly z válkou zasažené Ukrajiny, včetně žen, které ze strany okupantů čelily sexuálnímu násilí.

Některé z žen navíc v situaci válečné emigrace otěhotněly nechtěně, případně si těhotenství v nastalé situaci nepřejí.

Ordo Iuris si teď dělá vlastní „potratový audit“, ve kterém chce spočítat, kolik potratů podstoupily v Polsku ukrajinské válečné uprchlice. Informoval o tom polský server Wirtualna Polska.

Na veřejnost se dostal dopis adresovaný jedné z nemocnic. Ordo Iuris v něm žádá nemocnici o uvedení počtu provedených umělých přerušení těhotenství v době od letošního 1. února do 11. května.

Další otázka míří na to, kolik zákroků se týkalo polských občanek a kolik žen mělo jiné občanství.

Sdružení také žádá ujištění, že interrupce proběhly na základě už zmíněného předchozího vyjádření prokurátora. Informace organizace žádá na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Ukrajinky zneužívají situaci, tvrdí konzervativci

Důvodem, proč fundamentalisté statistiky „kontrolují“, je podle jejich slov obava, že Ukrajinky využívají válečné situace k tomu, aby v Polsku podstoupily interrupci.

Ženy na Ukrajině mohou v prvních dvanácti týdnech těhotenství podstoupit interrupci na vlastní žádost, antikoncepce se prodává bez lékařského předpisu a nouzová antikoncepce je široce dostupná. V Polsku jsou podmínky mnohem přísnější a tomu, kdo ilegální potrat provede, hrozí trest odnětí svobody.

Fundamentalisté navíc navzdory komplikované válečné situaci trvají na povinném stanovisku prokurátora.

K vlastní statistice pobídla ultrakonzervativce fáma, že se jedna z varšavských nemocnic připravuje na přijímání znásilněných Ukrajinek. Magistrát i ministerstvo zdravotnictví zprávu vyvrátily.

Ukrajinským ženám pomáhají v Polsku nevládní organizace, které například zprostředkovávají výjezdy na potratové kliniky do zahraničí. Organizace se výrazně profesionalizovaly v minulých letech po tzv. černých protestech proti dalšímu zpřísnění legislativy.

„Jsem přesvědčena, že i když se část ukrajinských občanek stala obětí (znásilnění, pozn. red.), což je samozřejmě tragédie vyžadující soucit, je také mnoho žen, které chtějí při příležitosti útěku z Ukrajiny podstoupit potrat v Polsku,“ tvrdí Gęsiaková. „Domnívám se, že taková je prostě lidská povaha, že část lidí bude vždycky chtít využít nastalou situaci,“ dodává.

Potrat je potrat, a to, z jaké země daná osoba pochází, nemá žádný význam. To téma je o to složitější, že se dá na jednu stranu prezentovat argument, že občanky Ukrajiny se nacházejí ve válečných podmínkách a lze jen těžko předpokládat, že by měly přístup ke všem tzv. službám.
Katarzyna Gęsiaková

Ordo Iuris je polská organizace, která sdružuje zejména ultrakatolíky z právnického prostředí. Cílem sdružení je ovlivnit společenské dění a debatu a prosadit v nich fundamentalistické postoje.

Své pohledy, které jsou ultrakonzervativní i na polské prostředí, se spolek snaží otisknout i do zákonů. Je totiž velmi aktivní při zasílání názorů a komentářů k legislativním návrhům, píše i vlastní návrhy zákonů, sbírá podpisy pod občanskými projekty – například pod návrhem na úplný zákaz potratů.

Aktivně Ordo Iuris vystupuje i na mezinárodních fórech a mediálně na sebe upozorňuje zastupováním lidí v procesech, které jsou pro sdružení tematicky atraktivní – jde hlavně o spory týkající se světonázoru, genderu, otázek víry, sexuální orientace a témata bioetiky, jako jsou interrupce, eutanazie a genetika.

Potraty, LGBT, migrace, rozvody

Ordo Iuris se angažovalo například ve známém procesu s „duhovou Madonou“ a žádalo potrestání tří aktivistek. Ty se i podle prokuratury provinily tím, že na veřejnosti rozlepovaly samolepky s Černou madonou čenstochovskou, jež měla místo svatozáře duhu. Ženy tak protestovaly proti diskriminaci sexuálních menšin. Soud je po téměř třech letech pravomocně osvobodil.

Spolek stojí také za tzv. chartou práv rodin, na jejímž základě obecní i krajská zastupitelstva začala v roce 2019 prohlašovat své obce a regiony za „zóny bez ideologie LGBT“.

Organizace ale v Polsku funguje i nad rámec běžné činnosti think-thanků. Ordo Iuris se totiž v posledních letech personálně provázalo se státními institucemi a jeho vliv roste. Umožňuje mu to vstřícný přístup vládnoucí garnitury konzervativních stran Právo a spravedlnost (PiS) a zejména koaličního ultrakonzervativního Solidárního Polska, v jehož čele stojí ministr spravedlnosti a generální prokurátor Zbigniew Ziobro.

V otázce migrace je pak spolek názorově blízký krajně pravicové opoziční straně Konfederace.

Spojenectví s Aliancí pro rodinu

V Česku spolupracuje polské Ordo Iuris s Aliancí pro rodinu. Spolu s dalšími dvěma spolky z Itálie, Slovenska a Maďarska obě iniciativy loni ve Varšavě založily mezinárodní organizaci „Koalici pro společné dobro“.

Mezi společnými cíli koalice uvádí například „zvýšení viditelnosti a účasti konzervativních organizací v evropských médiích a rozhodovacím procesu“ nebo ochranu „práva na život ve všech fázích vývoje“.

Cílem posměchu a internetových vtípků se stalo Ordo Iuris letos na začátku února. Konzervativní server Salon24.pl napsal, že loni na podzim v organizaci došlo k rozkolu a několik členů odešlo. Důvodem měla být milostná aféra mezi vdanou členkou a ženatým členem. Sdružení se přitom v minulosti zasazovalo o zpřísnění podmínek rozvodů.

Otázky pak panují ohledně financování Ordo Iuris. Liberální polská média ho označují za netransparentní.

Reklama

Doporučované