Hlavní obsah

Mají pár dnů, aby z taxikáře nebo zemědělce nebyla potrava pro ruské střely

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský voják na Donbasu v únoru 2022.

Reklama

Skupina zkušených bývalých vojenských pracovníků ze západních zemí cvičí na Donbasu nově rekrutované ukrajinské vojáky. Stahuje je přímo z fronty, aby je během několika dní naučila dovednosti běžně získávané půl roku.

Článek

Ukrajinské profesionální síly, které bránily Donbas od roku 2014, jsou vyčerpané. Do první linie se tak od února zapojilo mnoho nových rekrutů, kteří v některých případech měli jen minimální výcvik.

Vojáci pod vedením tzv. Mozartovy skupiny absolvují několikadenní rychlokurzy základních dovedností. Učí se, jak manipulovat se zbraněmi, střílet nebo bojové taktiky. Jde o dovednosti, ke kterým by v ideálních případech byl potřeba kurz trvající půl roku.

Mozartovu skupinu založil během války na Ukrajině bývalý americký velitel plukovník Andrew Milburn, první námořník, který vedl speciální operační jednotku během války proti Islámskému státu.

Skupina shromáždila i odborníky, kteří trénovali civilisty bojující v kyjevské civilní obraně. Nyní skupina sídlí na Donbasu a skládá se z více než 20 dobrovolníků z USA, Velké Británie, Irska a dalších západních zemí. Cvičí lidi různých věků i schopností. Všichni mají také jinak kvalitní vybavení, jako jsou zbraně nebo neprůstřelné vesty.

Z velké části financují provoz projektu američtí soukromí dárci. Dodávána je také humanitární pomoc včetně hygienických potřeb a potravin do měst, která jsou v první linii. Přesouvány jsou rovněž zranění lidé z oblastí bojů.

Přečtěte si analýzy Seznam Zpráv o vývoji bojů na Ukrajině:

Cvičení probíhají blízko frontové linie. Velitelé totiž nemohou riskovat, že vojáci vyslaní na výcvik budou daleko od bojiště v případě, že by ruská vojska postupovala dále. „V ideálním případě by tyto skupiny cvičily 100 až 120 mužů najednou, ale nemohou si dovolit stáhnout se ze svých pozic,“ říká Milburn pro britský The Guardian.

Nejdříve do boje, až pak výcvik

Muži, kteří výcvik vedou, říkají, že se ke skupině připojili s cílem snížení rizika rychlého zabití v bojích kvůli nedostatečným schopnostem vojáků.

Zhruba jen každý desátý ukrajinský voják byl před ruskou invazí v armádě, velká část tedy měla jen velmi málo formálního výcviku, vysvětluje Milburn pro britský The Guardian.

„Běžně je to obráceně: Nejdete nejdřív do boje a pak se nevrátíte, abyste se nechali vycvičit,“ říká Dathan, jeden z poskytovatelů výcviku. „Ukrajinská vláda nechce říct, že většina jejich armády není ve skutečnosti vycvičená. Ale snaží se bojovat s Rusy, kteří naštěstí také nejsou vycvičení,“ vysvětluje. Popisuje, že mezi vojáky jsou lidé, kteří ještě před půl rokem pracovali například jako farmáři nebo taxikáři.

Jak probíhá cvičení ve Lvově:

Velitelé se shodují, že americké a západní zbraně a vojenské vybavení nejsou podle ukrajinských vojáků správně distribuovány a používány. Někteří vojáci totiž nevědí, jak s nimi zacházet. Bez výcviku jsou tak podle velitelů systémy jako drahý Javelin zbytečné, protože se mohou zaměřovače vybít ještě před odpálením rakety.

Západní spojenci dodali na Ukrajinu zbraně a poskytují výcvik v zámoří, ale své vojáky kvůli obavám z eskalace konfliktu mezi Ruskem a NATO nenasadili.

Stejně tak se Mozartova skupina zapojení do bojů zásadně vyhýbá. „Pokud se některý z dobrovolníků Mozartovy skupiny zapojí do bojů, již není její součástí,“ vysvětluje Milburn. Stránka britské vlády uvádí, že ti kteří cestují za bojem nebo pomocí ostatním, již jsou ve válce zapojení, by mohli být po návratu do Velké Británie stíháni.

Název odvodila skupina jako hudební odkaz na vagnerovce, ruskou polovojenskou organizaci, někdy popisovanou jako soukromou armádu ruského prezidenta Vladimira Putina. Vagnerovci působí v konfliktních oblastech, včetně Sýrie a Libye, kde bez ohledu na lidská práva a mezinárodní úmluvy chrání ruské zájmy.

Reklama

Doporučované