Hlavní obsah

Manželka mexického bosse El Chapa půjde na tři roky do vězení

Foto: Profimedia.cz

Emma Coronelová.

Reklama

Podle soudu žena spolupracovala s drogovým kartelem Sinaloa, k čemuž se přiznala. Obhajoba poukázala, že se za Guzmána provdala, když jí bylo sotva 18 let.

Článek

Emma Coronelová, manželka vězněného drogového krále Joaquína Guzmána, přezdívaného El Chapo - Prcek, půjde na tři roky do vězení.

V rámci dohody se Coronelová přiznala, že působila jako kurýr mezi členy kartelu Sinaloa a Guzmánem, který v tu dobu pobýval v mexické věznici Altiplano po svém zatčení v roce 2014. I díky tomuto komunikačnímu toku Guzmán mohl v roce 2015 naplánovat svůj útěk z věznice. Toho docílil podzemním tunelem, který vedl do sprchy v jeho cele.

Drogového bosse mexické úřady znovu dopadly v lednu 2016, o rok později jej vydaly do Spojených států. V únoru 2019 jej Američané odsoudili za obchodování s drogami, spiknutí, únos, vraždu a další obvinění na doživotí.

Před vynesením rozsudku u federálního soudu ve Washingtonu prosila 32letá Coronelová amerického okresního soudce Rudolpha Contrerase o slitování. „Se vší úctou se na vás dnes obracím, abych vyjádřila svou upřímnou lítost nad veškerou škodou, kterou jsem mohla způsobit, a žádám vás i všechny občany této země o odpuštění,“ řekla španělsky prostřednictvím tlumočníka.

Vyjádřila také obavy, že by jí soudce mohl jen těžko odpustit, protože je Guzmánovou manželkou. „Možná proto cítíte, že je třeba na mě být přísnější, ale prosím vás, abyste to nedělal,“ dodala.

Coronelová se v červnu přiznala ke třem bodům obžaloby, a to ke spiknutí za účelem distribuce nelegálních drog, ke spiknutí za účelem praní špinavých peněz a k účasti na finančních transakcích s drogovým kartelem Sinaloa. Doznala se také, že pomohla přepravit do USA 450 kilogramů kokainu a 90 tun marihuany.

Federální prokuratura žádala, aby Coronelové připadl čtyřletý trest odnětí svobody a peněžitá sankce ve výši 1,5 milionu dolarů (33 milionů korun).

„Ačkoli celkový dopad jednání obžalované byl významný, její skutečná role byla minimální. Obžalovaná jednala především na podporu svého manžela,“ uvedl federální prokurátor Anthony Nardozzi. Dodal, že po zatčení „rychle přijala odpovědnost za své trestné jednání“.

Advokát Coronelové v úterý zdůraznil, že do světa obchodu s drogami byla zatažena ještě jako nezletilá a zaslouží si milost. „S Joaquinem Guzmánem se seznámila, když byla nezletilá. Bylo jí 17 let a vdala se za něj v den svých 18. narozenin,“ řekl Jeffrey Lichtman, obhájce, který v procesu před třemi lety zastupoval i Guzmána.

Soudce Contreras uvedl, že při zvažování trestu vzal v úvahu její minulost a také skutečnost, že kvůli manželovu doživotnímu trestu bude mít na starosti své děti sama. „Přeji vám hodně štěstí. Doufám, že svá dvojčata budete vychovávat v jiném prostředí, než jaké jste dnes zažila,“ řekl jí soudce na závěr slyšení.

Úřady Coronelovou zadržely v únoru na mezinárodním letišti Dulles u Washingtonu. Coronelová, původem z USA, se za Guzmána provdala v roce 2007. Pár má devítiletá dvojčata. Guzmán byl považován až do svého zatčení v roce 2016 za nejmocnějšího pašeráka drog na světě.

Reklama

Související témata:

Doporučované