Hlavní obsah

Masový hrob, silnice plná mrtvých. Po Buči odkrývá další hrůzy i Buzova

Foto: Profimedia.cz

Jen v Kyjevském regionu bylo do neděle odhaleno 1 222 mrtvých, uvedla ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktová. Na snímku z Buzove z 10. dubna se matka dozvídá, že mezi těly v masovém hrobě jsou i ostatky jejího syna.

Reklama

Města ležící západně od metropole Kyjev vydávají další svědectví o teroru, jehož se během okupace dopouštěly ruské jednotky. Po Buči a Boroďance přicházejí tragické zprávy i z obce Buzova.

Článek

Návrat území lemujících Kyjev do správy Ukrajinců s sebou přináší další děsivá svědectví o zločinech, které v oblasti spáchali Rusové během své měsíční přítomnosti.

Po objevení masového hrobu v Buči a následcích běsnění v Boroďance se pozornost upřela na obec Buzova. Tam v sobotu objevili Ukrajinci vracející se domů masový hrob s desítkami těl civilistů.

Mrtví byli pohřbeni v jámě poblíž čerpací stanice, informoval Taras Didyč, představitel úřadu oblasti Dmytrivka, kam Buzova spadá. Kolik těl tam bylo uloženo, v tu chvíli ještě netušil.

Mrtvé obyvatele Buzove našli i na mnoha dalších místech. Jak uvedl Didyč pro The New York Times, na poli ležel muž s prostřelenou hlavou, další těla byla objevena v tuctu ostřelovaných aut na hlavní silnici. Jiné oběti ležely naskládané na sobě.

„Říkám jí teď silnice smrti,“ řekl Didyč o dálnici M06 západně od Kyjeva, která vede do Žitomiru. Právě na ní v okolí vesnice Buzova se našlo těl nejvíc. Domnívá se, že jde o lidi, kteří se snažili z oblasti evakuovat. „Někteří byli spálení. Další měli svázané ruce. Jiní leželi v blízkosti svých aut s prostřelenou hlavou,“ popsal. „Snažili se utéct… Některým se to nepovedlo.“

Největší počet zavražděných ležel na dálničním úseku mezi městy Mriia a Mylav.

+6

Podle Didyče se tak jen do neděle našlo v oblasti jeho působnosti, která zahrnuje 14 vesnic, až 60 těl. Ruští vojáci mimo jiné zničili i 60 domů, tři supermarkety a zdravotní pracoviště.

V blízkosti vesnice Buzova identifikovala tělo svého syna i ukrajinka Ljudmyla. „Můj malý syn…Nechte mě ho na chvíli vidět,“ přibližuje její prosby server France 24. Ta svého 23letého syna, který se společně s ostatky dalšího muže nacházel v zaplavené šachtě, poznala podle bot.

Podle zástupkyně vesnice Ljudmyly Zakablukové byli oba objevení muži příslušníci rezerv ukrajinských pozemních sil, kteří se pohřešovali od 16. března.

Za pomoci deseti mužů se nakonec syna Ljudmyly podařilo vytáhnout. „Chci ho vidět. Chci se podívat,“ plakala nešťastná žena, která se toužila ke svému zemřelému synovi přiblížit.

Zabránit ji v tom museli čtyři muži.

Reklama

Doporučované