Hlavní obsah

Matku s dítětem vyprostili z trosek dvakrát během několika dnů

Foto: Profimedia.cz

Zničené město Jindires v severozápadní Sýrii.

Reklama

Matka se po porodu musela vrátit i s novorozeným dítětem do poničeného domu, který se po třech dnech zhroutil kompletně a podruhé je uvěznil v troskách.

Článek

Syrská matka a její novorozené dítě se zotavují poté, co je během jednoho týdne dvakrát zachránili z trosek jejich domu zasaženého zemětřesením.

Podle charitativní Syrsko-americké lékařské společnosti (SAMS) byla Dima v sedmém měsíci těhotenství, když se minulý týden v pondělí vlivem silného zemětřesení zřítila část jejího domu. Budoucí matka utrpěla lehká zranění a později v nemocnici Šifa v Afrínu předčasně porodila chlapce Adnana.

Po porodu se musela i se synem vrátit do svého částečně zničeného domova ve městě Jindires, protože neměla jinou možnost kam jít. Město, které je pod kontrolou povstalců bojujících proti režimu diktátora Bašára Asada, patří mezi nejvíce zasažená města v severozápadní Sýrii.

Po třech dnech se však jejich dům zhroutil úplně a zavalil matku s dítětem znovu. Malého Adnana přivezli záchranáři zpět do nemocnice v Afrínu v kritickém stavu, trpěl těžkou dehydratací a žloutenkou, která je však většinou u novorozenců neškodná. Jeho matka utrpěla v závalu těžké zranění zad.

Lékař Abdulkarím Husajn Ibrahím v pondělí řekl BBC, že dítě na léčbu reaguje dobře. „Adnanův stav se výrazně zlepšil,“ uvedl. „Pouze ho krmíme a další nezbytné živiny dostává nitrožilně,“ dodal.

Na videu zveřejněném organizací SAMS Adnan klidně spí v inkubátoru se zápěstím připojeným ke kapačce. Jeho matku Dimu podruhé propustili z nemocnice a prozatím žije ve stanu spolu s manželem a jejich devíti neteřemi a synovci. Každý den cestuje do Afrínu, aby navštívila Adnana v nemocnici.

Krizová situace i před neštěstím

Bohužel už před katastrofou se až 4,1 milionu lidí na severozápadě Sýrie spoléhalo na humanitární pomoc. Oblast je poslední baštou protivládních rebelů, kteří už dvanáct let bojují proti silám věrným prezidentu Bašáru Asadovi.

Letecké a dělostřelecké útoky, z nichž drtivou většinu má na svědomí vláda a její hlavní spojenec Rusko, zničily asi polovinu všech nemocnic v regionu. V roce 2021 střelba zničila i část nemocnice Šifa, kde v současnosti leží novorozený Adnan.

Svědectví ze Sýrie

Dodávky pomoci na severozápad Sýrie váznou. Můžou za to zejména politické neshody. Přečtěte si rozhovor s fotografem, který pomáhá na místě s vyprošťováním obětí.

Situaci v Sýrii komplikuje po zemětřesení zejména složitá politická situace. Pomoc ze zahraničí může prozatím z rozhodnutí vlády proudit pouze přes jeden hraniční přechod s Tureckem. Asadův režim ale v pondělí podle OSN souhlasil, že brzy otevře dva další přechody pro doručení humanitární pomoci do země.

„Doručování pomoci do Sýrie – včetně té lékařské – už roky brzdí politický proces v Radě bezpečnosti OSN. Poskytování přeshraničních dodávek se schvaluje znovu každého půl roku,“ uvedla dříve Syrsko-americká lékařská společnost. „Společně s tím, že veškerá pomoc proudí přes jeden jediný přechod, se systém zpomaluje. Vždycky to byl problém, ale kvůli tomuto zemětřesení to není udržitelné.“

Reklama

Doporučované