Hlavní obsah

Británie příští týden zažije to, před čím ji meteorologové varovali pro rok 2050

Foto: Profimedia.cz

Britové mají na začátku týdne zažít vedra, která měla přijít v roce 2050. Ilustrační snímek.

Reklama

Před dvěma lety provedli meteorologové ve Spojeném království „zajímavý experiment“: Jak asi bude vypadat předpověď počasí v roce 2050? Netušili však, že se jejich „možná“ stane realitou o celých 28 let dříve.

Článek

Klimatické změny vyhání počasí do extrémů po celém světě. Obzvlášť citelné jsou v severních zeměpisných šířkách, kde teploměry atakují vysoké teploty. Meteorologové z britského Met Office – oficiální agentury pro předpověď počasí pro Spojené království – se v létě 2020 ponořili do podrobných klimatických modelů, aby zjistili, jaké teploty budou rosničky hlásit asi za tři desetiletí.

„Nebyla to skutečná předpověď počasí, ale věrohodné příklady počasí na základě klimatických projekcí,“ řekl pro CNN zaměstnanec Met Office.

On ani jeho kolegové ale zřejmě netušili, že se jejich „možná“ stane realitou o celých 28 let dříve.

Simon Lee, atmosférický vědec z Kolumbijské univerzity v New Yorku, zaznamenal nápadnou podobnost mezi výhledem na rok 2050 a prognózou pro začátek příštího týdne ve Spojeném království.

„Předpověď je na úterý šokujícím způsobem téměř identická pro velké části země,“ napsal Simon Lee na Twitteru a v pozdějším příspěvku dodal, že „to, co přijde v úterý, dává nahlédnout do budoucnosti“. Taková předpověď se však během 30 let má stát zcela běžnou.

Spojené království na začátku příštího týdne zažije teploty o 10 až 15 stupňů vyšší, než je v tomto období roku běžné. Přiblížit by se mohly 40 stupňům Celsia, což meteorology přimělo vůbec poprvé vydat „červené varování“ před horkem.

Pokud se předpověď naplní, půjde skutečně o rekordní teplo. Nejvyšší teplotu v zemi naměřili poprvé v roce 2019 v botanické zahradě v Cambridge - 38,7 stupně Celsia.

Je to také jasný znak toho, jak rychle klimatické změny ovlivňují počasí.

V očekávání rekordně vysokých teplot v Británii dnes dokonce zasedala vládní komise pro mimořádné události Cobra. Zdravotnický úřad UKHSA v souvislosti s horkem varoval před rizikem, které hrozí i zdravým lidem v dobré kondici. Nejohroženější skupinou jsou však staří či jakkoliv oslabení lidé. Podle stanice BBC by mohly v důsledku vlny veder zemřít tisíce lidí.

„Doufali jsme, že se do této situace nedostaneme,“ cituje CNN prohlášení vědce z meteorologického úřadu Nikose Christidise. „Změna klimatu již ovlivnila pravděpodobnost teplotních extrémů ve Spojeném království. Šance, že ve Spojeném království budeme zažívat dny s teplotou 40 °C, by mohla být v současném klimatu až 10krát pravděpodobnější než v přirozeném klimatu, které není zasaženo lidským vlivem.“ Šance na překročení 40 stupňů „rychle roste“, dodává Christidis.

Nejde jen o přežití pár nepříjemných teplých dnů. 

Extrémní horko patří mezi nejnebezpečnější povětrnostní jevy – člověk nemá šanci postřehnout okamžik, kdy mu horko způsobí například úpal. V kombinaci se srdečními onemocněními může horko přivést i smrt.

Foto: Seznam Zprávy

Lidské tělo zvládne při nízké vlhkosti i vysoké teploty. Při vysoké vlhkosti vzduchu se ale jeho odolnost proti vedru prudce snižuje.

Podle nedávné zprávy má klimatizaci méně než 5 procent domů ve Spojeném království. Obdobně nepříjemné chvíle prožívaly minulý rok v létě Spojené státy - ve vlně veder zemřely stovky lidí. Představitelé Britské Kolumbie poznamenali, že během horka došlo k více než 800 „nadměrným úmrtím“ – tedy neočekávaným a zdaleka ne běžným pro danou roční dobu.

Na rozdíl od záplav nebo lesních požárů, které dokážou okamžitě zničit lidská obydlí, není pocit naléhavosti kolem smrtící vlny veder tak dramatický, uvedla pro CNN Kristie Ebi, výzkumnice v oblasti klimatu a zdraví z Washingtonské univerzity. Zdůraznila, že horko je „tichý zabiják“.

„Lidé jsou obecně nevědomí a nepřemýšlejí o rizicích spojených s těmito vysokými teplotami,“ řekla Ebi CNN. Podle ní je důležité pochopit, že se klima oproti předešlým rokům skutečně změnilo. Klimatická krize už dnes naše životy ovlivňuje a bude i nadále.

„Na léto se všichni těšíme, protože si užíváme teplejšího počasí, jsou tu ale lidé, které vyšší teploty ohrožují,“ řekla. „Vzhledem k tomu, že se klima neustále mění a teploty jsou vyšší, než na jaké jsme byli zvyklí, musí tomu lidé věnovat více pozornosti. A zejména těm, kteří jsou kolem vás,“ dodala.

Reklama

Doporučované